Následky ostřelování ruského Belgorodu (30.12.2023)

Následky ostřelování ruského Belgorodu (30.12.2023) Zdroj: Reuters

Belgorod: Rusové říkají, že ukrajinský úder zabil desítky lidí (30. 12. 2023).
Belgorod: Rusové říkají, že ukrajinský úder zabil desítky lidí (30. 12. 2023).
Belgorod (30. 12. 2023)
Bombardovaný ukrajinský Charkov (31. 12. 2023).
Bombardovaný ukrajinský Charkov (31. 12. 2023).
9
Fotogalerie

Viliam Buchert: Nehoráznosti z Moskvy – Rusové se snaží hodit svoji odpornou válku i na Čechy

Pokud něco Rusové skutečně umí, tak to je vymýšlení si nehorázností, pomocí kterých se snaží odvádět pozornost od svých odporných činů. Naposledy to předvedli koncem roku, když svolali zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli ostřelování ruského Belgorodu, při kterém došlo i k civilním obětem. A zapletli do toho i Česko, protože smrt těchto lidí prý souvisí s dodávkami českých zbraní na Ukrajinu. Souvisí to ale především s tím, že Rusko vede proti Ukrajině agresivní válku, že den předtím brutálně ostřelovalo desítky míst na Ukrajině a že v Belgorodu mohla selhat ruská protivzdušná obrana. Nemluvě o tom, že Rusové chtějí vyslýchat Čechy v OSN kvůli dodávkám zbraní bránící se zemi a přitom sami útočí s pomocí íránských dronů Šáhid a severokorejské munice. Vyslýchat Íránce a Severokorejce ale nechtějí, protože mrtví ukrajinští civilisté je nezajímají.

Předně, Rusové i Ukrajinci používají v současné válce taktiku válečné propagandy, tedy dezinformace. Některé věci proto není možné nezávisle ověřit. Ovšem tvrzení Rusů, že za civilní oběti v Belgorodu (Ukrajina podle Moskvy prý použila k útoku na město mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby) mohu i Češi, je velká nehoráznost. Česká republika a české firmy dodávají zbraně Ukrajině proto, že tuto zemi Rusko proradně napadlo o ona se musí bránit. Pokud Moskva počítá s tím (což je stejná taktika s jakou počítají nezodpovědní aktivisté ve světě v případě palestinského teroristického hnutí Hamás), že válka, kterou putinovský režim sám vyvolal, se nepřenese i na území Ruska, je to v rozporu s elementární vojenskou strategií a taktikou. A pokud pak sám agresor svolává zasedání Rady bezpečnosti OSN, je to odporná manipulace. Zatahovat do toho Čechy, je hra, na kterou naše diplomacie odpověděla zcela správně – tedy zdviženým prostředníčkem směrem k Moskvě.

Podívejme se na to, co se vlastně koncem roku stalo. To ještě více ukazuje na ruskou proradnost.    

Ve dnech 29., 30. a pak ještě 31. prosince ruské síly provedly sérii velkých raketových a bezpilotních úderů proti Ukrajině. Kromě jiného útočily desítkami bezpilotních letounů Šáhid 136/131 (ty se podle íránské licence a s íránskými komponenty vyrábějí kromě domovského státu i v ruském Tatarstánu). Město Charkov pak zasáhlo šest raket S-300. Další střely mířily na vojenské, infrastrukturní a civilní objekty v Charkovské, Chersonské, Mykolajivské a Záporožské oblasti. Ne všechny útočící bezpilotní letouny Šáhid se podařilo Ukrajincům zachytit a sestřelit, protože tyto začaly používat v poslední době černou barvu a materiál z uhlíkových vláken, aby zkomplikovaly práci ukrajinských systémů protivzdušné obrany. Škody na území Ukrajiny byly proto značné, desítky lidí (včetně civilistů) zemřely a zasaženo bylo mnoho civilních objektů. Tak vypadá ruská agrese. Tu by měla Rada bezpečnosti OSN řešit prakticky každý den. Ruský prezident Putin kromě jiného pak ve svém novoročním projevu poděkoval ruskému vojenskému personálu za boj za „pravdu a spravedlnost“. 

Jde o to, kdo a jak zbraně používá

Ukrajinská armáda v rychlé reakci na ruské útoky provedla (podle vojenské logiky zcela správně) v odvetě už v noci z 29. na 30. prosince a pak přes den 30. prosince rozsáhlou sérii úderů na cíle v Rusku. Podle dostupných informací vypustila více než 70 bezpilotních letounů na ruskou vojenskou infrastrukturu a objekty obranného průmyslu v okolí měst Moskva, Belgorod, Tula, Tver, Brjansk a na dalších místech. Bližší ruské cíle za ukrajinskými hranicemi ostřelovali Ukrajinci i raketami. Podle Ukrajinců bylo zasaženo mnoho zamýšlených cílů ruské vojenské infrastruktury. Ani tohle ukrajinské tvrzení není možné věrohodně potvrdit z více zdrojů. Rusové pak původně oznámili, že v noci z 29. na 30 prosince kromě jiného sestřelili 12 ukrajinských raket v Belgorodské oblasti a další rakety poblíž města Belgorod. O samotném městě se nehovořilo, ale pak Rusové oznámili (a dokumentovali to i obrazovým materiálem), že ukrajinské rakety zasáhly v Belgorodu i civilní objekty a obětí jsou i civilisté. Ukrajinské a západní zpravodajské služby ovšem tvrdí, že dopady raket či jejich částí na Belgorod mohla způsobit neprofesionalita ruských protivzdušných sil. Kde je skutečná pravda, to nevíme. Rusové ale ihned připsali vinu za civilní oběti i českým zbraním. To je nesmysl, protože takhle by se daly obvinit desítky zemí, které dodávají zbraně jak Ukrajincům, tak Rusům. Jde totiž o to, kdo a jak ty zbraně používá. Musíme u toho připomenout, že Ukrajina se brání napadení cizím státem, což je podle mezinárodního práva oprávněné. A že se válka někdy přenáší i do Ruska samotného? Je to jeho vina, ono konflikt v únoru 2022 zahájilo.

České diplomatické zastoupení při OSN na ruské nehoráznosti reagovalo a poslalo Radě bezpečnosti dopis se svým stanoviskem k celé záležitosti. Kromě jiného se tam píše: „Česko lituje každé ztráty života způsobené nelegální a nesmyslnou agresivní válkou, kterou Rusko vede proti Ukrajině už téměř dva roky. Je to pouze Rusko, kdo je zodpovědný za desítky tisíc obětí na obou stranách konfliktu,“ uvádí dokument. Dopis také potvrzuje českou podporu Ukrajině, která je podle diplomacie plně v souladu s mezinárodním právem.

Až se bude řešit ruské stažení, rádi dorazíme

Pomatení ruští diplomaté a úředníci přesto dál Česko vyzývali, aby se jednání Rady bezpečnosti zúčastnil náš zástupce a vysvětlil kvůli civilním obětem v Belgorodu české dodávky zbraní na Ukrajinu. Proč by to ale měl kdokoli z Česka vysvětlovat? Zbraně používají Ukrajinci, ne Češi. Navíc slouží k obraně a obrana se vede i údery na cíle na území agresora. Vysvětluje snad Írán v OSN své dodávky zbraní Rusku? Zve snad někdo pošahaného severokorejského tajtrlíka Kim Čong-una, aby vysvětlil dodávky munice Rusku? Česká diplomacie proto požadavky Rusů správně odmítla. „Vaše zbabělost a malomyslnost jsou zaznamenány,“ reagoval na to ale v češtině na sociální síti X ruský zástupce při OSN Poljanskij. Když něco takového říká malomyslný ruský agresor, tak je to vlastně pro českou diplomacii vyznamenání. „Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Česká diplomacie ve zveřejněném dopisu zaslaném Radě bezpečnosti OSN vyjádřila také lítost nad oběťmi konfliktu. Příčinou obrovského počtu mrtvých (dnes do tohoto počtu můžeme připsat i civilisty z Belgorodu) je ale agrese, kterou rozpoutalo putinovské Rusko. Ne české rakety.