Robert F. Kennedy mladší ostře vystupoval proti očkování proti covidu

Robert F. Kennedy mladší ostře vystupoval proti očkování proti covidu Zdroj: profimedia.cz

Robert F. Kennedy mladší
Robert F. Kennedy mladší.
Robert F. Kennedy mladší.
Robert F. Kennedy mladší.
Robert F. Kennedy mladší.
6
Fotogalerie

Petr Sokol: Ekolog a antivaxer. Dalšího člena dynastie Kennedyů chce za prezidenta i Elon Musk

Překvapivě vysoko se zatím v souboji o Bílý dům drží další člen politického klanu Kennedyů, který chce být americkým prezidentem. Robert Fitzgerald Kennedy mladší se v některých průzkumech pohybuje až blízko k 20 procentům, přestože kandiduje jako nezávislý. Jeho podporovatelé se při tom rovnoměrně rekrutují z řad demokratů a republikánů. První oslovuje zejména Kennedyho minulost v Demokratické straně i slavné jméno, druhé trochu „trumpovsky“ laděná protestní rétorika a vzhledem k rodinnému původu trochu paradoxně i jeho kritika zavedených politických elit.

Miláček Silicon Valley

Nyní R. F. Kennedy jr. navíc získal nové a možná trochu překvapivé podporovatele. Stal se politickým miláčkem významných podnikatelů v IT oblasti v čele se samotným Elonem Muskem. V Silicon Valley, kde řada amerických technologických firem sídlí, si Kennedy získal podporu zejména části pravicových businessmanů, kterým se líbí třeba jeho názor na pandemii covid-19. Politik známý za mořem pod zkratkou RFK jr. za časů pandemie ostře kritizoval hygienická opatření, a dokonce prohlásil, že se podobají životu v nacistickém Německu. Kennedymu může podpora z těchto finančně silných kruhů pomoct ve snaze udržet si dobrou pozici v prezidentských volbách i v jejich finiši. Zatím se zdá, že by RFK jr. dokonce mohl překonat i dosud nejlepší výsledek nezávislého kandidáta, který drží z roku 1992 podnikatel Ross Perrot. Toho tehdy volilo 18,9 % voličů, ale i tak byl velmi daleko od zvolení. Kennedy možná ve skrytu duše doufá, že mu do Bílého domu může pomoct nějaký kolaps jednoho ze dvou „staříků“, kteří kandidují za obě velké strany.

Ochránce řek

Kennedyho odpůrci naopak věří, že jeho podpora začne klesat, až se více Američanů seznámí s jeho konkrétními názory. R. F Kennedyho veřejnost před jeho kandidaturou znala hlavně jako právníka a aktivistu, který velmi silně a úspěšně bojoval za životní prostředí.  Proslavil se zejména v boji za čistotu vody a proti velkým znečišťovatelům vodních toků.

Později se ale R. F. Kennedy začal profilovat hlavně jako kritik očkování a velkých farmaceutických firem, o nichž tvrdí, že nedostatečně testují své léčebné výrobky. Kennedy došel tak daleko, že neváhá na tomto poli šířit podivné dezinformační teorie. Třeba o covidu-19 se nechal slyšet, že je „nastaven“ tak, aby postihoval bělochy a černochy, ale vyhýbal se Asiatům a židům. Čelil za to kritice za údajný rasismus, ale nenechal se od svých nezvyklých názorů odradit a nadále třeba tvrdí, že AIDS není následkem viru HIV, ale způsobilo ho používání drog zvaných „poppers“, které se užívají jako afrodiziakum. Kennedy také neváhá říkat, že za šířením transsexuality ve společnosti jsou různé chemikálie.

Dynastie

Mnoho aktuálních Kennedyho podporovatelů ale bezpochyby přesvědčuje hlavně jeho jméno. Robert Fitzgerald Kennedy junior je totiž již pátým příslušníkem slavné politické dynastie, který usiluje o zvolení do Bílého domu.

Jeho strýc John Fitzgerald Kennedy, známý pod zkratkou JFK, jako jediný z Kennedyů v této snaze uspěl (v roce 1960) a vytvořil při tom globální politický symbol. Mladý, fotogenický a progresivní prezident navíc zemřel v roce 1963 při atentátu v Dallasu, který je dodnes předmětem mnohých spekulací. Ostatně využívá je i aktuální prezidentský kandidát RFK jr., který koketuje s myšlenkou, že jeho strýce možná pomáhala zabít CIA, jak to naznačil film Olivera Stonea.

Zavražděný otec

Rukou atentátníka zemřel i otec a jmenovec právě kandidujícího Kennedyho – Robert „Bobby“ Kennedy. Stalo se to navíc během předvolební kampaně v roce 1968, kdy dřívější ministr spravedlnosti ve vládě JFK a aktuální senátor kandidoval v demokratických primárkách proti spolustraníkovi a úřadujícímu prezidentu L. B. Johnsonovi. Během předvolebního mítinku ho zastřel uprchlík z Palestiny Sirhan Bishara Sirhan. I tento atentát je ale doprovázen řadou spekulací, kdy se někteří Američané upírají k teorii o druhém střelci či tajném vládním programu pracujícím s manipulováním mysli, kterému měl být podroben i atentátník.

Na pohřbu zavražděného senátora vystupoval i jeho tehdy čtrnáctiletý syn – dnešní prezidentský kandidát RFK Jr., který nesl otcovu rakev a četl z Bible na zádušní mši.

Hvězdní příbuzní

Po jeho otci se do Bílého domu pokoušel dostat i další jeho strýc – Edward „Ted“ Kennedy, který ale v roce 1980 prohrál v demokratických primárkách s úřadujícím prezidentem Jimmym Carterem. I na tom je vidět, že ke kennedyovské rodinné tradici patří pokoušet se v prezidentských primárkách sesadit úřadujícího prezidenta, o což se ostatně na počátku své kandidatury letos pokoušel i RFK Jr. Ten nejprve vstoupil do demokratických primárek proti Joe Bidenovi, ale pak se rozhodl pro nezávislou kandidaturu.

Prezidentské ambice měl i manžel další sestry prezidenta Johna F. Kennedyho a strýc dnešního kandidáta – Sargent Shriver. Ten byl nejprve viceprezidentským kandidátem George McGoverna v roce 1972, který prohrál s Richardem Nixonem. Následně to Shriver zkoušel o čtyři roky sám na funkci úplně nejvyšší, ale z demokratických primárek odstoupil krátce po jejich začátku.

Tahle fascinující rodinná historie nyní dodává lesk kampani Roberta F. Kennedyho a možná i trochu přebíjí jeho kontroverzní názory, které mu ale zase dodávají jinak laděné voliče. Kennedy i proto zůstává potenciálním černým koněm nadcházejících prezidentských voleb.