Na utkání Slavie proti Servette dorazil i Pavel Tykač, který by měl pražský klub koupit

Na utkání Slavie proti Servette dorazil i Pavel Tykač, který by měl pražský klub koupit Zdroj: Michal Beránek / Sport

Pravděpodobně budoucí majitel Slavie Pavel Tykač s šéfem klubu Jaroslavem Tvrdíkem
Pavel Tykač se mezi majitele teprve chystá.
3
Fotogalerie

Tykačova Slavia jako konec velkých čínských investic. Čekají fotbal miliardářské války a přidá se Babiš?

Další skvělé výsledky trojice českých fotbalových klubů v evropských pohárech tento týden přehlušila zpráva o možné koupi pražské Slavie miliardářem Pavlem Tykačem. Prodej odhadem za dvě miliardy korun dlouholetému fanouškovi vršovického klubu, a především čtvrtému nejbohatšímu Čechovi už prý schválil investiční výbor čínského majitele. Dostanou derby pražských S nový náboj, kdy se proti sobě postaví nejbohatší muži v zemi, konkrétně Tykač proti majiteli Sparty Danielu Křetínskému? A budou si i jiné kluby v Česku kupovat další miliardáři?

Po sametové revoluci se v pozici majitele Slavie vystřídala pestrá směsice jmen – na začátku devadesátých let po dva roky vlastnil klub americký podnikatel českého původu Boris Korbel, na přelomu tisíciletí to pak byla britská investiční společnost ENIC. Od roku 2011 zase u kolonky majitel tři roky svítilo jméno bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka a od září 2015 už následovalo vlastnické období čínských subjektů – nejprve se jednalo o finanční a energetický podnik CEFC, jenž vystřídala státní společnost CITIC Group, které náleží podíl 99,98 procenta akcií.

V tomto týdnu pak české mediální prostředí zavalily informace o zájmu koupit Slavii ze strany miliardáře Pavla Tykače. Majetek čtvrtého nejbohatšího Čecha, který podniká v energetice v Česku, ale i v USA nebo Austrálii, podle odhadů časopisu Forbes převyšuje 180 miliard korun. Skončí Tykačovou koupí poslední velká čínská investice v Česku?

Tykač vs. Křetínský

Hodnota Tykačova majetku měla podle časopisu Forbes za poslední rok vzrůst o 99 miliard na současných 183 miliard korun. Při obrovských ziscích tak začal uhlobaron zvažovat koupi tradičního pražského klubu, jemuž on sám fandí řadu let – v jeho rodině se prý navíc slávistické fanouškovství předává po generace.

Tykačův zájem přichází v sezoně, kdy se tři nejsilnější české týmy současnosti – pražské celky Slavia a Sparta a plzeňská Viktoria – postaraly o historicky nejúspěšnější působení v evropských pohárech v rámci samostatného Česka. Všechny tři kluby navíc čeká jarní vyřazovací část, v níž mohou úspěchy ještě vylepšit. Vedle toho se česká nejvyšší soutěž těší stále vzrůstajícímu zájmu fanoušků, který se projevuje neobvykle vysokými návštěvnostmi.

Transfer, který pomáhá domlouvat i předseda slávistického představenstva a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík, by se podle odhadů expertů z fotbalového prostředí mohl dotáhnout v prvním kvartálu roku 2024. Majoritní podíl akcií včetně stadionu i kádru by Tykače měl vyjít na 2 miliardy korun.

Mohla by tak nastat v evropském měřítku bezprecedentní situace, kdy by dva přední kluby v zemi vlastnil kromě čtvrtého nejbohatšího Tykače i aktuálně druhý nejbohatší Čech Daniel Křetínský, který je majitelem pražské Sparty už od roku 2004 (u současného majitele Sparty Daniela Křetínského ještě připomeňme, že je také spolumajitelem mediálního domu Czech News Center, do jehož portfolia patří i Reflex).

Sportovní rivalita mezi oběma pražskými kluby by tak mohla získat zcela jiný, tentokrát byznysový náboj.

Nepřestárlé posily a (konečně) mládežnické centrum?

Co může Slavii přinést nový majitel? V první řadě jsou to vyšší investice, které se oproti původně hojnému období na začátku éry čínských investorů především v posledních letech zasekly. S Tykačem se pojí vysoké a téměř okamžité sportovní ambice. Už nyní se spekuluje o jménech, která by záhy mohla obléknout sešívaný dres, konkrétně například o reprezentačním brankáři Jindřichu Staňkovi – opora Viktorie Plzeň by se do hlavního města mohla stěhovat za na české poměry vysokou přestupovou částku ve výši dvou milionů eur…

V létě 2017 například Slavia přivedla tři extra zvučná jména – Ukrajinec Ruslan Rotaň, Portugalec Danny a Turek Halil Altintop sice byli hvězdami, v době příchodu do Prahy už se ale nacházeli ve fotbalově veteránském věku, nejmladšímu z trojice bylo 33 let. Ve chvíli, kdy se slávistické vedení z minulosti poučí a vyvaruje se příchodům takovýchto nekoncepčních a drahých posil, tak to v posledních letech dominantní klub může jedině posunout. Českým vlastníkem by se zároveň pražský klub mohl definitivně zbavit nálepky, že je financovaný z „komunistické Číny“. S Tykačem se spojuje i možná výstavba mládežnické akademie Slavie v pražském Šeberově, která se skloňuje už řadu let.

Rizika a co Babiš?

S vlastnictvím Slavie se pojí ale i určitá rizika. Například plán Daniela Křetínského při koupi slávistického rivala Sparty před 19 lety byl takový, že by měl být klub finančně když už ne soběstačný, tak minimálně „finančně zdravý“ – a to při pravidelných postupech do základní skupiny Ligy mistrů, jejíž byla Sparta skutečně na přelomu tisíciletí pravidelným účastníkem. Letenští si ovšem zmiňovanou základní skupinu nejprestižnější evropské soutěže zahráli naposledy v sezoně 2005/06, klub proto často zakončuje sezonu ve ztrátě.

Další riziko tkví v tom, že by se vstupem Tykače do Slavie a s jeho investicemi mohly nůžky v českém fotbale zase o něco rozevřít – už nyní zbytek ligy jako Zlín, Karviná nebo České Budějovice a mnozí další po finančních možnostech pražských S jen závistivě pošilhávají, a to včetně třetího týmu z velké trojky Viktorie Plzeň, který v létě odkoupila rakousko-švýcarská podnikatelská skupina. V krajním případě by se ze Sparty a Slavie se silnými majiteli v zádech mohly stát finančně a sportovně nedostižní hegemoni, jako se tak už po dekády děje například ve skotské lize, které neohroženě vládnou kluby z Glasgow, jmenovitě Celtic a Rangers.

Dnes bylo zároveň oznámeno, že po 27 letech se pravděpodobně změní i majitel jiného českého týmu Slovanu Liberec. Novým vlastníkem má být teprve třicetiletý podnikatel ve vzdělávání Ondřej Kania, spoluzakladatel společnosti JK Education. Majitele by mělo také změnit i budějovické Dynamo – současný majitel klubu Vladimír Koubek prý jedná o prodeji do zahraničí.

No a co pátý nejbohatší muž v Česku Andrej Babiš, jak je na tom s fotbalem? Šéf hnutí ANO a bývalý premiér není známý pro svou lásku k nejpopulárnějšímu sportu na světě, to ale neznamená, že by si rovněž nemohl pořídit nějaký tuzemský tým z nejvyšší soutěže – to že v červnu 2013 koupí mediální dům MAFRA také nikdo nečekal.