Z internetu se stává přeregulovaný svět

Z internetu se stává přeregulovaný svět Zdroj: Profimedia.cz

Kryštof Pavelka: Divoký internet končí, připravte se na nudný přeregulovaný svět

Server Uložto.cz prvního prosince zrušil možnost vyhledávání a stahování dat ostatních uživatelů. Na serveru už nyní lze stahovat jen vlastní soubory. Důvodem omezení je podle provozovatelů služby zavedení nového evropského nařízení o jednotném trhu digitálních služeb Digital service act. Server už v minulosti čelil soudním sporům, jež se vesměs týkaly nedovoleného šíření autorsky chráněných děl: filmů, hudebních alb či počítačových her. Na první pohled se tedy konec Uložto.cz v původní podobě jeví jako správný krok směrem k ochraně majitelů autorských práv. Lokální česká digitální kauza má ale širší rozměr a je příznakem celosvětových změn v kyberprostoru.

Nuda na síti

Kromě stahování aktuálních filmových či seriálových hitů (jež se i po konci Uložto.cz stále šíří prostřednictvím torrentových služeb), sloužil server jako skladiště raritních, obtížně dostupných hudebních nahrávek, záznamů koncertů obskurních kapel, audiovizuálních děl, skenů málo známých knih, vysokoškolských skript a všelijakých podivností ať už mezinárodního či lokálního charakteru. O tento bazar kuriozit nyní nejen české digitální prostředí přišlo. Podobný proces probíhá už řadu let napříč celým digitálním světem Západu. Z internetu se stále více stává zregulované, nudné místo ovládané korporacemi.

Divoký Západ

Proroci kyberpunku, spisovatelé jako Bruce Sterling či William Gibson, autor kultovního románu Neuromancer, si na začátku osmdesátých let minulého století vysnili budoucí globální informační síť coby fascinující a někdy dost nebezpečný prostor, jakousi elektronickou variantu amerického Divokého západu. Nástup globálního internetu let devadesátých jejich vize částečně naplnil. Zatímco globální korporace se v novém prostředí teprve učily fungovat (a někdy dost komicky selhávaly), na síti vznikl paralelní svět tvořený zdola uživateli a zájmovými skupinami.

Weby pro zasvěcené, dedikovaná diskuzní fóra, zamčené chatovací místnosti, místa často plná banálního či amatérského obsahu, kde se ale tu a tam potkávala genialita s čirým šílenstvím. Regulace neexistovala, protože vývoj kyberprostoru byl tak rychlý, že o míle předstihl reakci legislativy. Internet let devadesátých připomínal Prahu ve stejné době. V obou případech rychle vznikaly honosné hlavní třídy, luxusní adresy s drahým zbožím, ale o kus dál se pořád držely periferie, temná zákoutí plná podivností, nečekaných situací a excentriků.

Bez magorů

Vše se výrazně začalo měnit na přelomu tisíciletí s masivním rozvojem kopírování a pirátského sdílení. Vydavatelské domy a multimediální korporace začaly tlačit na vlády, aby byla problematika autorských práv na internetu legislativně ošetřena. Pirátství se sice vymýtit nepodařilo a patrně nikdy nepodaří, regulace kyberprostoru však narůstala. V posledních letech se pak přidal požadavek na bezpečí jednotlivých uživatelských skupin. Příkazem doby už není informační svoboda, ale bezpečí a komfort uživatelů.

Z digitálních firem devadesátých let se staly nejbohatší a nejmocnější korporace planety a jejich produkty téměř úplně zlikvidovaly část internetu tvořenou zdola. „Jít na internet“ dnes znamená pohybovat se takřka výhradně na tvrdě regulovaném korporátním dvorku. Platformy sociálních sítí jsou sice plné banálních politických křiklounů, ale autentických podivností tvořených originálními magory v kyberprostoru rychle ubývá, zejména proto, že mizí místa, kde by svou činnost mohli provozovat. Tlak na regulaci a eliminaci všeho, co je na hraně, zjevně roste a osud serveru Uložto.cz je toho důkazem.

Obchoďák

Místa mimo hlavní proud samozřejmě stále existují, například pověstné fórum 4chan, odkud jsou dosud (i když mnohem méně často než dříve) organizovány masové nájezdy na korporátní sítě nebo trollící kampaně. Jenže ubývá akcí motivovaných čistokrevným digitálním nihilismem, jako když se v roce 2016 podařilo koordinovaným uživatelům 4chanu přesvědčit některé majitele zbrusu nových IPhonů řady 7, že jejich zařízení má tajnou funkci, kterou lze odhalit jen tak, že telefon provrtáte vrtákem na železo, což stovky lidí skutečně realizovaly. Internet se pro většinové uživatele smrsknul na zpravodajský obsah, zábavu konzumovanou na dedikovaných, většinou placených platformách a sociální sítě, ovládané dokonalými algoritmy. Vše je velmi uživatelsky komfortní, naleštěné a dokonale sterilní. O globální informační síti se dříve mluvilo jako o nepřehledné džungli, dnes je z ní však dobře osvětlený, perfektně organizovaný a bezpečný obchodní dům.

Rezervace

Není pochyb o tom, že provozovatelé serveru Uložto.cz nejsou romantičtí kyberpunkeři, ale bezskrupulózní podnikatelé, kteří velmi slušně vydělávali na pirátském šíření atraktivních dat. Ale dost možná mimoděk stvořili místo, kde šlo kromě instantních popkulturních ptákovin nalézt spoustu raritního, obskurního obsahu, který měl význam, ovšem zásadní, jen pro úzké komunity zasvěcených. V tom server něčím připomínal divokou, legálně problematickou, ale svobodnou éru internetu před tím, než ho ovládly globální firmy.

Tyto časy už jsou pryč. Wild Wild Net, jak se neregulované éře planetárního digitálního prostoru přezdívalo, skončil. Drží se jen pár posledních rezervací obklopených novým a mnohem nudnějším světem. Možná by stálo za to vyhlásit nad nimi něco na způsob ochranné zóny UNESCO. Než zmizí úplně.