Tiskovka po jednání vlády: Účastnili se jí Fiala, Stanjura, Síkela i šéf ČEZ Daniel Beneš (23.11.2023)

Tiskovka po jednání vlády: Účastnili se jí Fiala, Stanjura, Síkela i šéf ČEZ Daniel Beneš (23.11.2023) Zdroj: Úřad vlády ČR

Výjezdní jednání vlády v Jihomoravském kraji (6.12.2023)
Výjezdní jednání vlády v Jihomoravském kraji (6.12.2023)
Tiskovka po jednání vlády: Účastnili se jí Fiala, Stanjura, Síkela i šéf ČEZ Daniel Beneš (23.11.2023)
4
Fotogalerie

Vláda zavede korespondenční volbu. Jde si pro hlasy do zahraničí, nebo jen narovnává práva?

Strany vládní koalice přichází s kontroverzním krokem: chystají se v blízké době uzákonit korespondenční volbu. Možnost hlasovat poštou pro Čechy v zahraničí slibovala zavést už Babišova vláda, teď je však ANO ostře proti. Pokud zákon projde, Česko se stane už 24. zemí EU, kde korespondenční hlasování funguje. Komu ve volbách pomůžou hlasy krajanů nejvíc? A opravdu hlasování na dálku může komplikovat sčítání?

Korespondenční volba je dávno zavedená ve většině zemí EU, včetně všech sousedních zemí Česka. Dosud nefunguje jen v Chorvatsku, Francii, Irsku a právě u nás. V programovém prohlášení ji měla už minulá vláda, dosud ji však neprosadila a mezitím se stala kontroverzním tématem. Konzervativnější politici proti ní protestují a odkazují se na chaos kolem voleb v USA v roce 2020. 

Návrh dnes představily vládní strany a jsou pod ním podepsáni poslanci všech vládních stran včetně premiéra Fialy. Návrh prosazuje především ministr vnitra Rakušan: "Zahajujeme proces uzákonění korespondenční volby, která umožní našim občanům pobývajícím v zahraničí naplnit jedno ze základních občanských práv – volit. Plníme tak nejen náš slib a programové prohlášení téhle vlády, ale také závazek z programového prohlášení vlády předchozí. Věřím tedy že záměr najde mezi parlamentními stranami širokou podporu," komentuje návrh Rakušan.

Co je pravdy na nejčastějších pochybnostech kolem korespondenčních voleb? Fakticky nic moc. Ve většině zemí EU fungují volby na dálku bez problému. Komplikace při volbách v USA vznikly hlavně kolem hlasů vložených do schránek na ulicích. Taky tehdy v Americe mimo volební místnosti kvůli covidu hlasovalo násobně více lidí než kdykoli předtím. Je to izolovaný, výjimečný případ, proti kterému stojí dlouhá řada zemí, kde každý rok probíhá korespondeční hlasování hladce.

Za zvážení ale stojí skutečnost, že z určitého pohledu budou mít Češi v zahraničí více možností volit než ti, kdo žijí v Česku. Budou si moct vybrat mezi zastupitelským úřadem a korespondenční volbou, kdežto voliči v Čechách můžou jen dojít do volební místnosti. Na druhou stranu, s voličským průkazem můžou hlasovat v kterékoli volební místnosti, kdežto krajané mají většinou na výběr jen jeden úřad, navíc mnohdy i tisíce kilometrů daleko.

Druhá strana věci je, komu hlavně hlasy ze zahraničí pomůžou. V minulých volbách do sněmovny volilo přes 84 % Čechů v zahraničí strany Fialovy vlády. Konkrétně přes 50 % krajanů volilo Piráty a STAN, dalších 34 % SPOLU. Hnutí ANO dostalo rovných 5 procent. Je tedy jasné, že postoje stran se řídí i jejich zájmy. Přesto není proč se korespondenční volby bát. Funkčních příkladů je v Evropě spousta.