Petr Pavel na Vítkově: Pieta ke Dni vítězství za účasti prezidenta a dalších politiků (8.5.2023)

Petr Pavel na Vítkově: Pieta ke Dni vítězství za účasti prezidenta a dalších politiků (8.5.2023) Zdroj: Facebook - Petr Pavel

Prezident Petr Pavel se při příležitosti státního svátku 28. října setkal se zahraničními diplomaty působícími v Praze (27.10.2023)
Prezident Petr Pavel se při příležitosti státního svátku 28. října setkal se zahraničními diplomaty působícími v Praze (27.10.2023)
Pietní akt u příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu, Národní památník na Vítkově - Petr Pavel. (28. 10. 2023)
Pietní akt u příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu, Národní památník na Vítkově - Petr Pavel. (28. 10. 2023)
Pietní akt u příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu, Národní památník na Vítkově - Petr Pavel. (28. 10. 2023)
10
Fotogalerie

Prezident Pavel dnes večer poprvé předá metály. Sjednotí české elity a zúčtuje s marasmem Zemanovy éry?

Ve Vladislavském sále Pražského hradu se dnes večer sejde společenská elita České republiky. Při příležitosti svátku vzniku samostatného Československa prezident republiky Petr Pavel udělí či propůjčí státní vyznamenání významným osobnostem. K celému aktu se váže hned několik charakteristik či očekávání. Jednak to bude první podobný Pavlův počin v této funkci a zároveň to bude první prezidentské předávání medailí od člověka, který není úzce spjat se Sametovou revolucí z listopadu 1989 a změnami, které po ní přišly. Od Pavla se očekává zúčtování s dobou svého předchůdce a že se pokusí sjednotit české elity, které jeho předchůdce Miloš Zeman nenávistným a neomaleným výkonem svého úřadu rozdělil. Podaří se mu to?

V minulých letech bývalo smutnou tradicí, že mnoho významných osobností 28. října večer ve Vladislavském sále chybělo. Buďto je Miloš Zeman vůbec nepozval (neboť si tyto osobnosti dovolily veřejně kritizovat Miloše Zemana a jeho počínání) a nebo tyto osobnosti přijít na ceremoniál z osobních pohnutek odmítly. Prázdná místa potom zaplnili Zemanovi pochybní kamarádi nebo lidé, s nimiž prezident činil politicko-obchodní dealy.

Letos to bude jiné. Do slovutného sálu se vrátí rektoři vysokých škol a další významné osobnosti veřejného života. Příznačné naopak je, že bude chybět právě Miloš Zeman. Bývalý prezident, který jen předstírá práci v rozsahu pár hodin týdně a ta spočívá v přijímání spřátelených novinářů či kritiků vlády a jeho nástupce, prohlásil, že nedorazí. Prý má v plánu jiné dvě akce. Budiž, může si dělat a jít kam chce. Ale tímto všem ukazuje, jak moc lidsky klesl, že nikdy nebyl žádným státníkem a absolutně neunesl svůj konec v politice. Na druhou stranu, pokud by dorazil, neslyšel by v sále zřejmě nic příjemného. Od Petra Pavla se očekává, že zúčtuje a odmítne temnou Zemanovu érou a vrátí nás do slušné společnosti. Lze předpokládat, že ve svém projevu Pavel bude reflektovat situaci na Ukrajině, naše ukotvení k euroatlantickým strukturám, ale nevyhne si i domácí ekonomické situaci. Zcela jistě nebude útočit na své názorové oponenty nebo novináře.

Lze očekávat, že vyznamenání od Petra Pavla dostanou i osobnosti, které ho už dávno dostat měly, ale u Zemana (a možná i u Václava Klause) jim pšenka nekvetla. Jistě, výběr oceněných je vždy subjektivním výběrem prezidenta. A to i přesto, že seznam oceněných kontrasignuje předseda vlády.  Každý prezident ve výběru oceněných zanechal svoji stopu nebo svoji osobní preferenci. Dnešní ceremoniál tak ukáže, jakým směrem se nový prezident vydá.

Přestože dění před samotným státním aktem není tak vyhrocené jako v minulých letech, ani Petr Pavel (respektive jeho podřízení) se nevyhnuli zbytečných chyb. V některých médiích se například objevily zprávy, že Hrad pozval bývalé premiéry Andreje Babiše či Jiřího Paroubka, ale bez manželek. Tohle si hradní aparát měl ohlídat. Je to zbytečná kaňka hned na samotném začátku a Petr Pavel mohl velkoryse ukázat, že je nad věcí a manželky bývalých premiérů pozvat.

Podtrženo sečteno, k řádovému ceremoniálu se upírá velká pozornost, protože to bude vnímáno jako definitivní potvrzení kurzu a odkazu, který Petr Pavel míní v české politické historii učinit. Oproti minulým letům však tato očekávání mají pozitivní nádech a česká veřejnost by si dnes  neměla nechat tuto příležitost ujít.