Demonstrace na podporu Palestiny ve venezuelské Caracasu. (21.10.2023)

Demonstrace na podporu Palestiny ve venezuelské Caracasu. (21.10.2023) Zdroj: ČTK / AP / Matias Delacroix

Karel Steigerwald: Důvěra na stupni nula. Kdo je tam doma? Židi nebo Palestinci?

Území Palestiny bylo od roku 1517 součástí Osmanské říše. Ta se jako poražená říše na konci první světové války rozpadla. Žádný nástupnický stát na palestinském území nevznikl.

Spojenými Národy byla Velká Británie pověřena jeho správou, která trvala pod názvem Britský mandát Palestina až do roku 1947, kdy byl území předáno OSN. Ta rozhodla o vzniku dvou států, židovského a arabského. Židovský stát vznikl pod názvem Izrael 14. května 1948 a téhož dne jej přepadly všechny okolní arabské země. Přesto se Izrael ubránil. Arabský stát dodnes nevznikl. Izrael se od 14. května 1948 dodnes brání arabským útokům, které mají za cíl Izrael zničit a židovské obyvatelstvo vyhladit.

Všem útokům včetně atentátů a vražd Izrael odolal. Od roku 1948 měli Arabové šanci založit na území bývalého Britského mandátu Palestina svůj stát. Místo toho se věnují boji za zničení Izraele. V této letité situaci není problém zjistit, kdo byl a je agresor, a kdo je napadený. Po běsnícím vraždění na hranicích Gazy bude ale mnohem obtížnější takový stát založit. Důvěra, alespoň elementární, která je k soužití sousedních států zapotřebí, se bude léta a léta hledat. Doma jsou v Palestině obě strany, ale je mezi nimi důvěra na stupni nula. Proč?