Havel při setkání se spisovatelem Hrabalem a americkým exprezidentem Clintonem

Havel při setkání se spisovatelem Hrabalem a americkým exprezidentem Clintonem Zdroj: Profimedia.cz

Ronald Reagan
Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov.
Rakouský novinář, politik a starosta Vídně profesor Helmut Zilk v roce 1995
Margaret Thatcherová
Někdejší kancléř Václava Havla a exminstr obrany Luboš Dobrovský
8
Fotogalerie

Havel vyznamenal Clintona i spoustu přátel z Charty. Které ocenění musel zrušit?

Tuto sobotu bude prezident Pavel poprvé předávat státní vyznamenání. Tuto výlučnou pravomoc využívaly předchozí hlavy státu hodně různě a často prezidenti oceňovali i kontroverzní osobnosti. Podívejte se na výběr těch, kterým dal medaili či řád prezident Havel.

Pokračování 2 / 8

Ronald Reagan

Ronald ReaganRonald Reagan | Wikipedia.org

40. prezident USA dostal od Václava Havla Řád Bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání. Republikánský prezident byl oceněn zejména proto, že se mu připisuje významný podíl na rozpadu Sovětského svazu a komunistického východního bloku. Před rolí prezidenta byl také guvernérem Kalifornie. S Václavem Havlem se poprvé setkal už v roce 1991.

Pokračování 3 / 8

Michail Sergejevič Gorbačov

Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov.Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov. | ČTK/AP/Boris Yurchenko

Spolu s Reaganem dostal deset let od Sametové revoluce Řád Bílého lva i lídr z druhé strany studené války. Gorbačov se tehdy účastnil i konference reflektující vývoj Evropy po pádu železné opony. „NATO onemocnělo syndromem vítěze. Už ani nepotřebuje Radu bezpečnosti OSN,“ řekl na adresu aliance, do které Česko právě v tento rok vstoupilo.

Pokračování 4 / 8

Helmut Zilk

Rakouský novinář, politik a starosta Vídně profesor Helmut Zilk v roce 1995Rakouský novinář, politik a starosta Vídně profesor Helmut Zilk v roce 1995 | Profimedia

Toto je asi nejkontroverznější Havlovo vyznamenání, ke kterému nakonec pro velký odpor vůbec nedošlo. Starosta Vídně Helmut Zilk měl dostat Řád Bílého lva v roce 1998, krátce před 28. říjnem se však ukázalo, že v 60. letech možná spolupracoval s československou StB, objevovaly se ale i protichůdné informace o tom, že Zilk naopak pomáhal Čechům po roce 1968.

Pokračování 5 / 8

Margaret Thatcherová

Margaret ThatcherováMargaret Thatcherová | profimedia.cz

Za zásluhy na pádu východního bloku vyznamenal Havel i bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou. Prahu navštívila už krátce po revoluci v roce 1990. V témže roce v Londýně přijala Václava Havla spolu s Vladimírem Mečiarem. Havla po společném rozhovoru velm oceňovala.

Pokračování 6 / 8

Chartisti a kancléři

Někdejší kancléř Václava Havla a exminstr obrany Luboš DobrovskýNěkdejší kancléř Václava Havla a exminstr obrany Luboš Dobrovský | ČTK/Kateřina Šulová

Na samém konci mandátu prezident Havel vyznamenal dokonce 77 osobností. Byl tehdy kritizován za to, že vyznamenal až moc svých přátel. 16 z tehdejších vyznamenání dostali signatáři Charty 77 – například Václav Malý nebo Pavel Landovský. Ocenil i dva své bývalé kancléře – Luboše Dobrovského a Karla Schwarzenberga.

Pokračování 7 / 8

Petr Pavel

Petr PavelPetr Pavel | Aha! –Marek Pátek, Mária Rušinová, ČTK/Václav Šálek

Kromě bývalých prezidentů Havel vyznamenal i jednoho budoucího. Asi tehdy nečekal, že Petr Pavel dotáhne svou kariéru až do čela NATO a posléze na Pražský hrad. V roce 1995 dostal Medaili za hrdinství za misi ve válce v Jugoslávii, kde zachránil za zajetí přes padesát francouzských vojáků. Za tuto misi dostal i nejvyšší francouzské vyznamenání – Řád čestné legie.

Pokračování 8 / 8

Bill Clinton

Bývalý americký prezident Bill Clinton.Bývalý americký prezident Bill Clinton. | Reuters

Další americký prezident vyznamenaný Havlem byl ten úřadující. Bill Clinton dostal Řád bílého lva v roce 1998. S Havlem ho pojilo nadstandardní přátelství – v roce 1993 s ním v rámci návštěvy Prahy zašel na pivo do hospody U Zlatého tygra a do jazzového klubu Reduta, kde si Clinton zahrál na tenorsaxofon.