Jednání Sněmovny o nedůvěře vládě (17.10.2023)

Jednání Sněmovny o nedůvěře vládě (17.10.2023) Zdroj: Blesk:MARTIN PRIBYL

Jednání vlády ve Sněmovně (18.10.2023)
Jednání vlády ve Sněmovně (18.10.2023)
Jednání vlády ve Sněmovně (18.10.2023)
Jednání vlády: Petr Fiala (27.9.2023)
Premiér Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére (21.9.2023)
15
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Opozice při hlasování o nedůvěře Fialově vládě dostala po hlavě vlastní zbraní

Bylo to už třetí hlasování o nedůvěře vládě od loňského září. Pro parlamentní opozici v čele s ANO však dopadlo špatně. A to ještě dřív než stačilo být aktivováno hlasovací zařízení.

Oficiálním zdůvodněním byla řadu týdnů informace, že ministr vnitra Vít Rakušan během volební kampaně měl od svého stranického kolegy Polčáka k dispozici šifrovaný mobil, který ovšem nepoužíval. Hnutí ANO to spojilo s kauzou Dozimentr, v níž jsou vyšetřováni někteří pražští politici hnutí STAN. Rakušana následně označili za bezpečnostní riziko a vztyčili prapor morální kritiky vlády.

Tohle koncepční zdůvodnění však zkrachovalo. Média nejdříve objevila, že stínová ministryně vnitra a poslankyně Mračková Vildumetzová (ANO) využívala v době volební kampaně auto, které jí zařídil jeden z obviněných v kauze Dozimetr podnikatel Nemrah. Na to, že by za auto zaplatila, nejsou žádné doklady, stejně jako nejsou náklady uvedeny ani na transparentním účtu.

Ještě horší zjištění přinesl server Neovlivní, který napsal, že poslankyně za ANO využívala také vilový dům v Praze, který patřil příbuzným obviněného Nemraha. Jinak řečeno, z žalující strany se přes den stala strana žalovaná. Andrej Babiš musel v tu chvíli rozhodnout o jiné strategii a hlasování o nedůvěře spojil s kritikou ekonomické činnosti vlády. Takže sněmovnou se nesla nekompromisní kritika všech vládních kroků.

Mělo to ovšem ještě jeden důvod. Minulý pátek schválili vládní poslanci úsporný balíček, který parlamentní opozice dlouho torpédovala. Ve svých obstrukcích měla pokračovat, ale vládě se nakonec podařilo balíček schválit. Pro hnutí ANO to byl velký neúspěch, který se Andrej Babiš snažil tento týden zastřít tvrdou kritikou vládních postupů. Kdo však zná zákulisí, ví, že šlo zčásti o pokus hlasitým vystupováním v době hlasování o nedůvěře překrývat neúspěch s prosazením úsporných opatření.

V jednu ráno (čtvrtek 19. března) nakonec hlasovalo pro nedůvěru vládě jen 85 poslanců, přičemž opozice musí dát pro pád vlády dohromady 101 hlasů. Dá se říct, že opozice dostala po hlavě vlastní zbraní.