Poslankyně Barbora Urbanová

Poslankyně Barbora Urbanová Zdroj: Ladislav Křivan / MFDnes + LN / Profimedia

Zakladatelky projektu Pod svícnem: Michaela Studená a Barbora Urbanová
Poslankyně STAN Barbora Urbanová v pořadu Epicentrum (20.4.2023)
Poslankyně STAN Barbora Urbanová v pořadu Epicentrum (20.4.2023)
3
Fotogalerie

Bizarní spor v koalici: Aktivistická poslankyně Urbanová blouzní o rodině, člen ODS ji posílá na sex s černochem

Módní kulturní války zasahují politiku po celém světě a nevyhýbají se ani české vládní koalici. Tam pod kotlem často přitápějí lidovci a piráti. Vskutku bizarní spor se ale objevil v posledních dnech. Jeho účastníky jsou poslankyně Barbora Urbanová (STAN) a člen ODS Lukáš Seibert. Urbanová si bláhově myslí, že některé věci o rodině se vůbec nemají říkat, Seibert ji pak za to zcela nechutně doporučil, ať „odjede na cestovatelskou misi do povodí řeky Kongo a nechá se ojet dvoumetrovým černochem s půlmetrovým brkem, který z ní pak udělá vývar“. Pokud takto probíhá diskuse členů koaličních stran, tak jsme na cestě do pekel.

Zástupkyně hnutí STAN Barbora Urbanová v úterý v pořadu České televize Události, komentáře rozebírala nadcházející volby v Polsku, visegrádskou skupinu a její budoucnost. Kromě jiného řekla: „Hodnoty typu rodina, to je přesně to, kam já bych byla ráda, aby mi nezasahoval ideálně vůbec nikdo, tedy ani blízký partner. To znamená, pokud v Polsku, v Maďarsku nebo na Slovensku budou konzervativní vlády a budou říkat, že rodina vypadá tak a tak, tak já doufám, že Česká republika se k těmto hodnotám hlásit nebude. Nemyslím si, že bychom měli některým lidem nebo všem lidem říkat, že rodina je maminka a tatínek, babička a dědeček.“

Překlad Urbanové: Nikdo mi nezasahujte do toho, co já si myslím, ale já vám řeknu, co si vy myslet nemáte. Je to velmi hloupá a svým způsobem i nebezpečná argumentace. A proč vlastně bychom neměli nikomu říkat, že „rodina je maminka a tatínek, babička a dědeček“? Nevím, jak to má Urbanová, ale pro mě byla rodina především milující maminka a skvělý tatínek. Je na tom něco špatně? Pokud si téměř vždy aktivistická poslankyně Urbanová myslí něco jiného, je to její věc. Ale tvrzení, že někomu či nikomu se to nemá říkat, je popření svobodné diskuse. Urbanová se pak ke svým výrokům vrátila na síti X, ale to už mluvila jinak: „Nemyslím, že bychom měli mít ambici říkat komukoliv, co má dělat, a hodnotit, že si občané v nějaké zemi zvolili vládu dle svých preferencí.“ Najednou…

„Vzkaz“ Lukáše Sieberta Barboře Urbanové.

Na její slova, která pronesla v České televizi, zareagoval mimořádně nechutně na svém soukromém facebookovém profilu člen ODS Lukáš Seibert z oblastního sdružení strany v Novém Jičíně. Vystřihl nehoráznost první třídy (cituji, jak bylo publikováno): „Co si myslím (pokud vás to zajímá). Můj pohled na svět ovlivnili kromě jiného Erasmus Rotterdamský, Thomas More, Roger Scruton atp… Nicméně jsou okamžiky jako tento, kdy ctěné vzdělance odhazuji v dál a podléhám primitivním pudům. Poslankyně STAN Barbora Urbanová si myslí, že bychom neměli říkat, že rodina je maminka, tatínek, dědeček, babička atp… Já si myslím, že Barbora Urbanová by potřebovala odjet na cestovatelskou misi do povodí řeky Kongo a nechat se ojet dvoumetrovým černochem s půlmetrovým brkem, který z ní pak udělá vývar.“ Z takových odporností by se v hrobě obracel i ten konzervativní britský filozof a politolog Scruton (mimochodem uměl česky), když už si ho Seibert vzal do úst.

ODS pak označila Seibertovy výroky za nepřijatelné.

Bizarní spor ale ukazuje, že někteří lidé místo přemýšlení berou politiku, veřejná vystoupení a sociální sítě především jako platformy na prezentaci svých blábolů a nechutností. Pokud se to v jeden moment podaří členům jedné vládní koalice, je to o to pikantnější.