Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády M. Šalomoun po jednání vlády, 31. srpna 2022.

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády M. Šalomoun po jednání vlády, 31. srpna 2022. Zdroj: Úřad vlády ČR

Mimořádné jednání vlády: Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (26.9.2022)
Ministr Michal Šalomoun na jednání vlády, 31. srpna 2022.
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády (LRV) Michal Šalomoun (za Piráty).
Michal Šalomoun
4
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Pirát Šalomoun, práva včel, legislativa chroustů a odklánění peněz. Co bude dál?

Ministr pro legislativu Pirát Michal Šalomoun dostal pokutu za špatný chov včel. Možná bude muset odstoupit. Co svému včelstvu provedl, souviselo nějak s vyhláškou o očkování proti moru včel, které měl zanedbat. Byl tedy jakýmsi včelím odpíračem, variantou na lidské odpírače očkování proti covidu. Odvolal se, že o vyhlášce nevěděl. To mu u úřadů nepomohlo, jako včelař i jako ministr pro legislativu to vědět měl.

Pokutu zaplatil, o peníze mu nejde. Bojovat bude dál, protože chybu vidí ve špatné legislativě, což je jeho obor. Lidsky mu rozumím, je tolik zákonů a předpisů, že se v nich ani prase nevyzná, natož včelař nebo ministr pro legislativu. Pro Šalomouna by to mohl být osobní popud – dát věci včel a přemnožené legislativy do pořádku. Zákonů je u nás jako chroustů, když je dobrý rok na chrousty. Ti ale, myslím, mají legislativy málo. Úplně chybí předpisy pro pěstování chroustů. Také nejsou stanoveny podmínky pro chroustí budky. Zatím je pěstitelé chroustů nepostrádají, protože chrousty u nás nikdo nepěstuje, ale brzy při cenách potravin zájem o ně stoupne. 

Doposud jsem myslel, že nejzajímavější konflikt se zákonem měl ministr Kocourek, (ODS), kolem kterého vířily jakési neznámé miliony korun, podobně jako kolem Šalomouna včely. Ministr se obhájil v televizi, že šlo o peníze, které odkláněl při rozvodu od manželky. To mu orgány státu obsazené muži chápavě uznaly a o rej milionů už se nikdo dál nestaral. Kdyby bylo v legislativě dost žen, zakously by se do reje odkloněných milionů vší silou a po Kocourkovi by bylo veta jako po chroustech, když mají blbý rok. Kocourek odklání manželku od peněz, Šalomoun je včelí odpírač. Kdo asi bude v kategorii „politické malichernosti“ tím třetím?