Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Česko potřebuje restart a vyvětrání! Libujeme si ale v zatuchlosti

Republice se nevede dobře. Jako by konečně prohospodařila dlouhodobé vklady, jež do ní vložila první republika, a jako by dozrály důsledky zkázy, kterou přinesla komunistická utopie. Polistopadový sen, že brzy zas budeme evropským tygrem, se nesplnil. Někteří vidí příčinu v politice pravice, jiní v politice levice. Ačkoliv se oba směry třicet let u moci střídají, zatuchlé zaostávání plyne svou cestou, ať vládne kdokoliv. Příčinou bude patrně něco společného, co mají politické strany v sobě, ať hlásají, co chtějí. Nazval bych to „provinční zatuchlost“, jejíž zrod pozorujeme už v 19. století. TGM říkal mehr Luft, více vzduchu.

Jak být tygrem

Třicet let běží polemika, proč se neměníme v tygra. Výsledkem je nečinnost a vzájemné obviňování, kdo nechává ujet jeden vlak modernosti za druhým. Ale pozitivní návrhy, jakési vize či ideje státního rozvoje, se v poslední době přece jen objevují. Jedni navrhují prosazovat vizi nejmodernějších technologií, jež rozpoutají pohyb v celé zemi tak, abychom se tím tygrem zase stali. Pod názvem restart tak shrnul minulý týden premiér Fiala přehledné vize lidí, kteří nespí.

Druzí říkají, že vizí máme už dost, že je nutné změnit stát. Snížit náklady a výdaje a rychle probrat zákony, aby stát podnikání nebrzdil, nýbrž podporoval. Tuto vizi zveřejnil za všechny, kdo nespí, kolega Páral také minulý týden. Jedni chtějí modernizovat hospodářství drcené státní byrokracií, druzí chtějí modernizovat tu byrokracii. Ale jaký je v tom rozdíl? Žádný.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!