Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: Blesk, Jiří Koťátko

Pavel Páral: Windfall daň s odřenýma ušima uspěla, ale je čas na ni zapomenout

Daň z neočekávaných zisků, tzv. windfall tax, má v Česku na kahánku. Ministr financí Stanjura připustil, že s ní v příštím roce už nepočítá. S pokusy zdanit hodně ziskové firmy však vlády nejen v Česku určitě neskončí.

Tato zvláštní a mimořádná daň zavedená na začátku letošního roku vyvolávala vášně a kritiku, zejména ze strany postižených společností. Zvlášť těžce ji nesli bankéři a jejich ekonomičtí analytici a dodnes za to vládě nemohou přijít na jméno. Přitom daň jim nechala opravdu obří zisky z loňského roku a zdanila až ty letošní, které budou, jak je už celkem jasné, mnohem menší. Banky tak letos zaplatí sice vysoké zálohy na novou daň počítanou podle loňských výsledků, ale příští rok to státu zúčtují a přeplatek si strhnou ze své daňové povinnosti. A z velkých energetických společností zaplatí desítky miliard jenom polostátní ČEZ, byť ty ostatní také drobet přispějí. A i jemu vznikne příští rok nejspíše nějaký přeplatek.

Nicméně většinu dotací domácnostem a firmám na ceny energií se tak podaří uhradit. Po sedmi měsících stát vydal na tento účel zhruba padesát miliard korun, a ještě tak dalších čtyřicet do konce roku zaplatí. Celkem 64 miliard nakonec vynese samotná daň z neočekávaných zisků spolu s odvody z vysokých cen silové energie. K zaplacení dávek bude stát potřebovat ještě nějakých pětatřicet miliard dalších dodatečných zdrojů, ale skoro dvacet dodá vyšší než očekávaná dividenda ČEZ, která přitekla do státní kasy v posledních dnech ve výši zhruba 54 miliard korun. A také vyšší výnos běžné daně ze zisků firem, které si loni, jak je nyní terčem kritiky a diskusí, vydělaly ranec.

Takže Stanjurovi to nakonec plus minus vyjde, jakkoli to ještě před prázdninami vypadalo jako naprostá blamáž, když skutečný výnos mimořádných daní byl odhadován na nějakých čtyřicet miliard. Problém je ale v již uvedené skutečnosti, že toto jsou čísla vycházející z daňových záloh a příští rok musí stát počítat s tím, že mu bude možná až nějakých dvacet miliard na daňových příjmech chybět, protože si je vybral už letos a příští rok nové zálohy asi nebudou.

Vývoj cen energií totiž umožňuje, aby od ledna skončily dotace domácnostem v podobě cenových stropů. Pokračování této daně v dalších dvou letech, jak bylo naplánováno, hezky vylepšovalo rozpočet, což hodně láká tu část vládních politiků, co vidí smysl vládnutí v rozdávání cizích peněz, je tak fakticky zbytečné. A opravdu by chtělo s touhle daní rychle skončit a vrátit se do reality standardního daňového systému.

Windfall tax byl daňový exces ospravedlnitelný jen mimořádnou situací v podobě cenového šoku u energií. Bylo logické, že vláda pak hledala peníze u toho, kdo je měl, a o nějaké spravedlnosti to fakt nebylo. Takže bude dobré rychle na to zapomenout. Ono se politických stran požadujících různé progresivní zdanění firem a sektorové daně i tak najde dost. Piráti už nakonec křičí, že chtějí mimořádnou daň zachovat. A vždycky chtěli trvalou sektorovou daň pro banky a další velké firmy, stejně jako ČSSD. A starostové s lidovci by se taky moc nebránili.