Prezident španělské fotbalové federace Luis Rubiales je kritizován za to, že políbil hráčku přímo na rty při předávání medailí…

Prezident španělské fotbalové federace Luis Rubiales je kritizován za to, že políbil hráčku přímo na rty při předávání medailí… Zdroj: Profimedia

Prezident španělské fotbalové federace Luis Rubiales je kritizován za to, že políbil hráčku přímo na rty při předávání medailí…
Prezident Španělského fotbalu Luis Rubiales při oslavách objímal všechny hráčky
Prezident španělské fotbalové federace Luis Rubiales je kritizován za to, že políbil hráčku přímo na rty při předávání medailí…
Jeniffer Hermoso, kterou Rubiales políbil na rty
Prezident španělského fotbalu Luis Rubiales
15
Fotogalerie

Nechtěný polibek zastínil ženské mistrovství světa. Federace žádá rezignaci, matka viníka drží hladovku

Ženský fotbalový tým Španělska vyhrál na nedávném šampionátu titul mistryň světa. Obrovský sportovní úspěch jihoevropské země ovšem přebil moment z pofinálového ceremoniálu na stadionu v australském Sydney – prezident Španělské fotbalové federace Luis Rubiales nekonsenzuálně políbil na ústa španělskou hvězdu Jennifer Hermosovou. Události po tomto momentu nabraly rychlý spád – proti Rubialesovu chování se vymezily jak mistryně světa, tak i premiér Španělska a další osobnosti, mezinárodní fotbalová federace FIFA jej vyloučila na tři měsíce z národního a mezinárodního fotbalu. Šéf svazu vinu odmítá, v čemž jej podporuje jeho matka, která se zabarikádovala v kostele a drží protestní hladovku. Nově žádají jeho rezignaci i regionální prezidenti spadající pod Španělskou fotbalovou federaci, v jejímž čele Rubiales nadále zůstává.

Představte si situaci – jste historicky nejlepší střelkyní své země, v tomto případě Španělska. Za národní tým jste odehráli už sto zápasů a ve stém prvním, ve kterém plánujete uzavřít reprezentační kariéru, navíc vyhrajete mistrovství světa, vůbec první pro svou zemi v ženském fotbale. Příběh španělské fotbalistky Jennifer Hermosové mohl a měl mít pohádkový rozměr. Ale nemá ho.

Oslavy životního vítězství nejen pro španělskou legendu, ale i pro její spoluhráčky a realizační tým jen několik minut po finále devátého mistrovství světa žen pořádaného v Austrálii a na Novém Zélandu totiž přerušil prezident Španělské fotbalové federace Luis Rubiales – ten při předávání zlatých medailí na pódiu, kam byl přizvaný, španělskou fotbalovou hrající legendu a čerstvou mistryni světa nejprve pevně přitiskl k sobě, pak ji v objetí lehce nadzvedl, načež ji chytil rukama hlavu a dal ji již zmiňovaný polibek na ústa. Hermosová neměla žádný prostor vyjádřit nesouhlas s celým několikavteřinovým děním, zároveň to vůbec nevypadlo, že by Rubialesovi dala jakýkoliv souhlas k jeho činům. Prezident svazu během ceremoniálu líbal – sice už přímo ne na ústa – ale obdobně dychtivě i další hráčky. V šatně pak mistryním světa byla představena odměna za velkolepou výhru v podobě dovolené na jachtě na ostrově Ibiza – Rubiales prý Jennifer Hermosovou v tu chvíli objal okolo ramen a měl pravit: „Tam oslavíme svatbu Jenni a Luise Rubialesových…“

Doslova několik málo minut po vítězství španělského ženstva se tak přestal řešit historický titul a do popředí se prodrala kauza některými médii přejmenovaná na „kiss-gate“ v hlavní roli s Rubialesem. Ten nejprve hned minulé pondělí po šampionátu natočil video (prý doslova prosil Hermosovou, aby po jeho boku na omluvném videu vystoupila), ve kterém se kaje za polibek: „Určitě jsem udělal chybu, to musím uznat. Ve chvíli euforie, bez jakéhokoliv špatného úmyslu se stalo to, co se stalo – myslím, že velmi spontánním způsobem. Opakuji, že ani mezi jedním z nás nebyl žádný zlý úmysl… V tu chvíli jsme to považovali za přirozené, ale venku se vytvořil rozruch.“ Že polibek na ústa nepovažovali oba aktéři inkriminovaného momentu přenášeného do celého světa za zcela „přirozený“, uvedla už v šatně po finále na svém Instagramu Jennifer Hermosová, která i později řekla, že se z její strany nejednalo o konsenzuální moment.

Proti Rubialesovu chování se ostře minulé úterý vymezil premiér země Pedro Sánchez, podle nějž byl polibek „neakceptovatelným gestem“ a prezidentova omluva je „nedostačená“, přičemž jej vyzval k rezignaci. Tu ale šéf Španělské fotbalové federace odmítl, v čemž nadále pokračuje. Se sílící kritikou navíc přišel s tím, že se stal obětí „společenského atentátu“ a „falešného feminismu“ a že bude za svou nevinu bojovat až do konce.

Podpora od španělských legend, ale i od Natalie Portman

Proti Rubialesovi se během minulého týdne ohradily španělské fotbalové mužské legendy – Iker Casillas, Xavi Hernández a Andrés Iniesta – které v roce 2010 vyhrály pro svou zemi rovněž premiérový titul mistrů světa. Brankář a legenda Realu Madrid Casillas vyťukal na svůj profil na sociální síti X (dříve Twitter) následující slova: „Měli jsme strávit těchto pět dní povídáním o našich fotbalistkách! Z radosti, kterou nám všem udělaly! Pochlubit se titulem, který jsme v ženském fotbale neměli, ale...“

Ostřejší slova volil bývalý skvělý záložník Xavi, který po většinu veleúspěšné kariéry hrával za Barcelonu a nyní ji trénuje – během sobotní předzápasové tiskové konference slavného týmu označil chování Rubialese za „naprosto nepřijatelné a nepřípustné“.

Andrés Iniesta, který s Xavim dlouhá léta tvořil nerozlučný fotbalový tandem v katalánském velkoklubu, na sociální síť X napsal dlouhý vzkaz: „Věřím, že nemůžeme tolerovat události, jaké jsme viděli a které pošpinily tak velký milník, jakým je vítězství na mistrovství světa. Nedokážu si představit pocit, který teď musí cítit všechny hráčky národního týmu, když vidí, že se vůbec nemluví o tom, jak skvělý turnaj odehrály a jaký fantastický fotbal nás po celou dobu šampionátu učily. Je škoda, že ten krásný příběh, který tolik hráček psalo mnoho let, byl poskvrněn.“

Na pátek 25. srpna svolala Španělská fotbalové federace mimořádnou valnou hromadu. I když před ní Rubiales úzkému kruhu spolupracovníků údajně řekl, že rezignuje, během následující schůze otočil, přednesl odhodlaný projev, v němž zopakoval, že neudělal nic špatného a že odstoupit nehodlá.

Ve stejný den podala nejprve španělská vláda stížnost k tamnímu Sportovnímu správnímu soudu za „závažné pochybení“ s cílem pozastavit Rubialesovu činnost. Později toho dne 81 hráček včetně všech 23 mistryň světa vydalo společné prohlášení, ve kterém se zavázalo bojkotovat národní tým, dokud nedojde ke změnám ve vedení Španělské fotbalové federace – také dva členové mužského španělského týmu Héctor Bellerín a Borja Iglesias hrající na klubové úrovni za Betis Sevilla oznámili, že budou odmítat reprezentačních akce, dokud provinilec nerezignuje. Den nato mezinárodní fotbalová federace FIFA suspendovala Rubialese na 90 dní na poli národního i mezinárodního fotbalu.

Kauza během týdne nabobtnala do takových rozměrů, že se dostala i mimo sportovní sféru. Sociálními sítěmi se například začal šířit hashtag #SeAcabó (což v překladu znamená „Je konec“), což bylo označeno jako #MeToo moment pro španělský fotbal. Za fotbalistku Hermosovou se na svém instagramovém účtu právě s využitím hashtagu #SeAcabó postavila i oscarová herečka Natalie Portmanová.

Kostelní hladovka a všichni proti prezidentovi

Rubiales se ovšem dočkal i zastání. Na sobotu 26. srpna byla „klubem přátel Luise Rubialese“ svolána akce na podporu prezidenta Španělské fotbalové federace, které se měly kromě jeho samotného účastnit tři fotbalové týmy – CF Motril, CD Costa Tropical a Puerto de Motril. Akce se nakonec kvůli potenciálnímu narušení veřejného pořádku nekonala.

Kdo ale s podporou prezidenta Španělského fotbalového svazu nevycouval, je jeho matka Ángeles Béjar. Ta se na protest proti „nelidskému honu“ na jejího syna zabarikádovala v kostele ve městě Motril v jihošpanělské provincii Grenada, kde drží hladovku.

V pondělí 28. srpna protestovaly proti Rubialesovi stovky lidí v hlavním městě země Madridu. Na pondělní večer pak byla svolána krizová schůze regionálních prezidentů Španělské fotbalové federace, kteří vyzvali Rubialese k okamžité rezignaci kvůli tomu, že jeho chování vážně poškodilo jméno španělského fotbalu.

Tlak na stále ještě formálního prezidenta Španělské fotbalové federace se nadále stupňuje, Rubiales v čele organizace ovšem nadále zůstává, respektive sám ještě nerezignoval. Na jak dlouho?