Zatím stála pomoc Ukrajině 38 miliard korun, mnoho miliard se ale vrací různými způsoby zpět.

Zatím stála pomoc Ukrajině 38 miliard korun, mnoho miliard se ale vrací různými způsoby zpět. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Premiér Fiala: Pomoc Ukrajině zatím stála 38 miliard, mnoho miliard se ale vrací zpět do „českých kapes“

Diskuse o válce na Ukrajině i o pomoci ukrajinským uprchlíkům u nás vyvolává někdy velké vášně. V poslední době je dokonce cítit určité napětí ve vztazích k Ukrajincům. Premiér Petr Fiala napsal pro Reflex komentář, ve kterém podrobně rozebírá, kolik pomoc Ukrajině celkově zatím stála a proč je důležitá. Poukazuje u toho ale i na to, že mnoho miliard se vrací různými cestami zpět českým občanům i českým firmám. Zde je jeho text, který vyšel i v novém vydání tištěného Reflexu:

Ruská agrese proti Ukrajině trvá už rok a půl. Ukrajinci statečně bojují na frontě, mnoho jich muselo opustit své zničené domovy a hledat útočiště v zahraničí. Často jsou to ženy s malými dětmi, jejichž muži brání svoji zem. Zaslouží si naši pomoc. Obránci potřebuji dodávky zbraní a vojenské techniky, aby dokázali čelit obrovské převaze Ruska. Uprchlíci potřebuji střechu nad hlavou, práci a jejich děti vzdělání, aby mohli alespoň trochu žít důstojně. Jejich domov jim nahradit nemůžeme, ale pomoci jim můžeme a máme. Je to morální a správné. Současně tím přispíváme k naší bezpečnosti. Také splácíme vstřícnost, s jakou naše exulanty přijímali v zahraničí, když jsme byli sami okupováni. Jedno takové smutné výroční, 55. Let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, jsme si připomněli v uplynulých dnech.

Nešiřme nesmysly

Politická opozice se v poslední době stále silněji snaží postavit českou společnost proti Ukrajincům. Neustále opakuje, že moje vláda nepomáhá českým občanům, ale všechny peníze posíláme na Ukrajinu. Lamentuje nad tím, co nás stojí pomoc uprchlíkům. Naznačuje, že to je zdroj problémů českého rozpočtu.

Jsou to nesmysly. Staré přísloví ale říká, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Populismu musíme čelit rozumem a fakty. Proto zde uvedu několik čísel, která ukazují, jak to s pomocí Ukrajině a Ukrajincům vlastně je.

Od začátku války jsme na humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům vydali necelých 13 miliard korun. Dalších 7 miliard stály platby státu do veřejného zdravotního pojištění. Necelé 3 miliardy byly použity na příspěvek pro solidární domácnost a asi 7 miliard korun na kompenzační příspěvek pro nouzové bydlení.

Na Ukrajinu jsme poslali vojenskou techniku včetně pomoci s výcvikem vojáků v hodnotě 8 miliard.

Celkově jsme tedy na podporu Ukrajiny a zvládnutí uprchlické krize na našem území vynaložili zatím 38 miliard korun.

Je jasné, že necelých čtyřicet miliard vydaných během roku a půl není zdrojem vysokých deficitů českého rozpočtu a v žádném případě není srovnatelné se stamiliardovými částkami, které moje vláda vyčlenila přímo na pomoc českým občanům na boj s inflací a cenami energií.

Ovšem ani těch 38 miliard neskončí pouze u Ukrajinců. Velkou část těchto peněz získáváme zpátky. Více než 10 miliard určených na příspěvek pro solidární domácnost a na nouzové ubytování dostávají čeští občané a kraje a obce. Slouží na pomoc těm, kteří poskytli Ukrajincům ubytování. Podobně bychom mohli uvažovat o platbách státu na veřejné zdravotní pojištění. Mnozí Ukrajinci se dobře se uplatňují na našem pracovním trhu. Díky tomu se nejen postaví na vlastní nohy, ale také platí daně a odvody. Do českého rozpočtu už odvedli více než 18 miliard. Počítejte se mnou: z 38 miliard jde deset miliard českým občanům a více než 18 miliard získáme zpátky do státního rozpočtu.

Tím to však nekončí. Zmínil jsem zde, že jsme poslali na Ukrajinu vojenský materiál v hodnotě 8 miliard korun. Zpravidla se jednalo o starší vojenskou techniku, která byla ve skladech naší armády bez využití už dlouhé roky. Ukrajincům zásadním způsobem pomáhá. Z Evropského mírového nástroje máme již dnes schváleno proplacení této pomoci za skoro 2 miliardy a tato částka bude dále narůstat.

Svou rozhodností a rychlostí reakce jsme získali prestiž a díky tomu i pomoc od našich spojenců. Proto jsme mohli vyjednat kompenzační podporu. Německo nám posílá 15 tanků Leopard, v ceně skoro 4 miliardy korun. USA osm vrtulníků v hodnotě 6 miliard a možnost čerpání pomoci za dalších skoro 7 miliard. Už jen tyto částky překračují o deset miliard to, co jsme sami ve vojenské oblasti poskytli. Kdo rychle dává, dvakrát dává a druzí to dokáží ocenit.

Počítejme jinak

Kromě toho českým zbrojařským firmám byly vydány vývozní licence na Ukrajinu za 87 miliard korun.  České ekonomice to přináší nová pracovní místa, ale také příjmy do rozpočtu a investice. Kupříkladu jen u vzorku tří významných českých zbrojovek je výběr daně z příjmu za minulý rok o miliardu vyšší než v předválečných letech.

Díky včasné a vytrvalé pomoci jsme také získali na Ukrajině vynikající jméno. Využívají toho už nyní naše firmy, které se chtějí podílet na její obnově. Potvrdila to i nedávná cesta více než 30 českých podniků na Ukrajinu. Český export se dostal přes všechny problémy, které na Ukrajině jsou, už na předválečnou úroveň a lze očekávat další růst. Když to celé sečteme, tak je naprosto zjevné, že na pomoci Ukrajině a uprchlíkům naše země nijak neprodělává. Vynaložené prostředky jsou navíc dobře využity.

Použil jsem zde ekonomické argumenty a řeč čísel. Především proto, aby občané věděli, jaká je skutečnost a měli co postavit proti lživé argumentaci některých představitelů opozice. K tomu ale musím dodat, že účetnictví není v tomto případě to nejpodstatnější. Důležité je, abychom se zachovali dobře politicky i lidsky. Pomáhat lidem, kteří přišli o všechno a chtějí si zachránit svůj život, je správné. Žádný slušný člověk nad tím nebude váhat. Pomáhat lidem, kteří bojují za nezávislost své země a brání ruské agresi, o níž nevíme, kam až by zašla, je také správné. Ukrajinci bojují spravedlivý boj a bojují ho i za nás. Právě proto pomáháme jako vláda, ale právě proto také solidárně pomáhá obrovské množství českých občanů. To je ta nejlepší odpověď na nenávist populistů, kteří se snaží lidské utrpení zneužít ve svůj prospěch.

Komentář vychází i v novém vydání tištěného Reflexu.