Jinřich Rajchl tvrdí, že se snaží dostat ruskou operní pěvkyni, aby zazpívala... fanouškům opery.

Jinřich Rajchl tvrdí, že se snaží dostat ruskou operní pěvkyni, aby zazpívala... fanouškům opery. Zdroj: Reflex/Profimedia

Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstranti přenocovali před Úřadem vlády.
Antisystémový aktivista Jindřích Rajchl na demonstraci.
Ruská operní diva Anna Nětrebková
9
Fotogalerie

Kujón Rajchl blouzní o vystoupení ruské pěvkyně Netrebko na své demonstraci. A naivní lidi obere o peníze

Pokud jde o peníze, dokáže být protivládní buřič Jindřich Rajchl velmi vychytralý. A naivní lidé mu na to podle všeho opět skočí. Rajchlova strana PRO připravuje na 16. září další demonstraci na pražském Václavském náměstí. Taková věc něco stojí, proto od Rajchla zazněly výzvy, aby jeho příznivci přispěli nějakou tou korunou. Vše spojil i s pofiderním příslibem, že se snaží, aby na demonstraci vystoupila ruská operní pěvkyně Anna Netrebko, které byl zrušen říjnový koncert v pražském Obecním domě. Rajchlovo blouznění o Netrebko je ale na stejné úrovni, jako že „kujón Jindra“ poletí příští rok na Mars.

Filuta Rajchl na svém Facebooku napsal: „Pokusím se udělat vše pro to, aby Anna Netrebko vystoupila v Praze přesně o měsíc dřív, a to před mnohem větším auditoriem na Václavském náměstí. Myslím, že by bylo velmi symbolické, pokud by tato světově proslulá diva nezpívala pouze pro pár vyvolených v Obecním domě, nýbrž pro celý národ přímo v srdci našeho hlavního města. Platí, že náklady související s jejím vystoupením uhradím ze svého. Peníze, které nám posíláte na účet našeho spolku, budou použity na ostatní náklady spojené s akcí…“ No a je to. U naivních lidí tím vzniká představa, že mohou přispět i na Netrebko. Jenže ta téměř stoprocentně nepřijede. Peníze tak skončí v kapse organizátorů demonstrace.

Anna Netrebko bude v době zářijové pražské demonstrace vystupovat jako Lady Macbeth (v této roli patří skutečně k nejlepším na světě) ve slavné opeře Macbeth Giuseppe Verdiho v Berlínské státní opěře (Staatsoper Unter den Linden) a to ve dnech 15., 17., 21. a 23. září. Podle odborníků na operu, kteří znají pozadí, jak taková šňůra probíhá, je vyloučené, že by si Netrebko mezi vystoupeními v Berlíně „odskočila“ do Prahy. Ale Rajchl se o to „pokusí“. Jeho hlavním záměrem je ovšem pouze se na pražské kauze Netrebko přiživit, zviditelnit a oklikou obrat své příznivce o nějaké peníze navíc.

Jen pro představu, co Netrebko v Berlíně v září čeká: 15. září začíná představení v berlínské opěře v 19:30 a s přestávkou trvá kolem tří hodin. Další představení 17. září startuje v 18:00. Představa, že by mezitím ruská pěvkyně (má i rakouské občanství) jela na otočku do Prahy na Václavák, aby se s ní chytrák Rajchl vyfotil, je fantasmagorická.

Navíc Netrebko se drží v poslední době stranou toho, aby se stále více zaplétala do politických rozepří, protože jí to způsobuje vážné problémy v kariéře, které mají finanční dopady. Její vystoupení na české politické demonstraci je výmysl, který se mohl zrodit pouze v hlavě někoho, kdo nerozumí tomu, co se kolem Netrebko děje. Ale když se dá na tom něco vydělat, proč něco takového nešířit.

Anna Netrebko se v minulosti u různých příležitostí několikrát sešla s ruským prezidentem Putinem. Kdysi také podpořila operu v Doněcku, ovšem tehdy už to bylo okupované ukrajinské území, kde řádili proruští separatisté. Proto je na ukrajinském sankčním seznamu. Loni válku na Ukrajině odsoudila, ale o Putinovi neřekla ani slovo. I proto ji byly zrušeny některé koncerty ve světě, naposledy v Praze. Ovšem Netrebko je v kleštích, protože po jejím druhém loňském prohlášení (vydala je v březnu a květnu 2022), ve kterém odsoudila válku na Ukrajině, se někteří Rusové na ní dívají jako na „zrádkyni“. Byly ji zrušeny některé koncerty v Rusku, třeba v Novosibirsku. Vjačeslav Volodin, předseda Státní dumy (ruský parlament), ji vyzval, aby se vzdala ocenění a titulů, které ji v minulosti ruský stát udělil.

Že by Anna Netrebko za těchto okolností vystoupila na politické demonstraci na pražském Václavském náměstí vedle Jindřicha Rajchla, senátorky Jany Zwyrtek Hamplové či blogera Vidláka (to jsou další ohlášení hosté), je proto nesmysl. To se jen Rajchl chce na celé kauze zrušeného koncertu v pražském Obecním domě přiživit.

Možná to Jindřich Rajchl ale nějak „zvládne“. Třeba pustí na Václaváku nějaké video s Netrebko a něco si k tomu vymyslí. Nebylo by to poprvé.