Demonstrace Česko proti bídě

Demonstrace Česko proti bídě Zdroj: Zbyněk Pecák

Spanilá jízda Jindřicha Rajchla v Benešově (20. 6. 2023)
Spanilá jízda Jindřicha Rajchla v Benešově (20. 6. 2023)
Spanilá jízda Jindřicha Rajchla v Benešově (20. 6. 2023)
Demonstrace Česko proti bídě
Demonstrace Česko proti bídě
16
Fotogalerie

Martin Bartkovský: Rajchl chce pád vlády, ale neudrží ani vlastní stranu. Vydemonstruje si evropský parlament?

Další spasitel s jepičím životem. Tak zatím vypadá kariéra advokáta a začínajícího politika Jindřicha Rajchla coby člověka, který sám sebe pasoval do role zachránce české ekonomiky i společnosti. Facebookový kazatel sní každý týden ve svých živých vysíláních o novém uspořádání na politické mapě Česka. Ideálně s ním v čele. Jeho vlastní strana se ale rozpadá. Před další tiskovou konferencí, na které opět oznámil záměr demonstrovat proti vládě, mu odešli čtyři ze sedmi členů vedení. Nekomunikují s ním ani přední české odborářské organizace. Zbylo mu tak jen protestovat na Václavském náměstí.

Už delší dobu se spekulovalo, že stranu PRO opustil věrný pobočník Jindřicha Rajchla a polistopadový zapálený komunista Tomáš Nielsen (ten ještě v roce 1995 volal v reportáži ČT po vítězství komunismu nad kapitalismem). První místopředseda hnutí odchod potvrdil 8. srpna, kdy stranu PRO opustili celkem čtyři členové jeho institutu Pro Libertate. „Důvodem byly dlouhotrvající neshody týkající se prezentace strany i jejího směrování. Odcházející členové Pro Libertate spoluzakládali stranu s vidinou, že politiku lze dělat i jinak, než předvádějí současní politici. Měla být založena na odbornících, kteří se vyprofilovali v období covidové pandemie a jejichž vystupování v této době dávalo samo o sobě záruky, že tito lidé si zachovají svoji tvář i v politice. Řízení strany nemělo být primárně v rukou lidí, kteří již byli politicky aktivní v jiných stranách,“ píše se v jejich prohlášení.

Těžko říct, co konkrétně Nielsena a spol. vyprovokovalo k odchodu den před tiskovou konferencí, na které se oznamovala další demonstrace. Že je Jindřich Rajchl neúspěšný politický turista, se vědělo už dávno. Už v lednu 2022, půl roku před založením strany PRO, odešel z Trikolóry. Kromě Nielsena opustil stranu i další místopředseda hnutí a exekutor Ondřej Svoboda. Z PRO odešli také Vladimír Mrkvička a Lenka Trkalová. Ta na Facebook napsala, že jejich odchod ze strany byl delší proces a to, že vyústil zrovna den před tiskovou konferencí, byla prý náhoda. Rajchlovi tak ve vedení zůstal jen „moderátor“ demonstrací Petr Vacek, který je pověřeným prvním místopředsedou, a bývalá novinářka Alena Maršálková, která mu moderuje tiskové konference. Jinak nikdo.

Nejistá je situace s Janou Zwyrtek Hamplovou. Rajchl ji rád prezentuje jako „svoji“ senátorku, ale ona členkou strany PRO není. A z minulé demonstrace se omluvila. Na demonstraci, kterou Rajchl svolává na 16. září 2023, je opět i spolu s bloggerem Vidlákem (také nečlenem strany PRO). Ten se vydává za malého zemědělce, ačkoli bydlí v řadovém domku s betonovým dvorkem a prodává kotle pro společnost patřící do holdingu Agrofert. Dalším člověkem kroužícím kolem PRO je právník Ondřej Dostál. Ani on se ale do členství nehrne. Na oficiálních stránkách tak Rajchlovo PRO slibuje vládu odborníků, stranický aparát je ale děravější než jejich vlastní program. Podívejte se sami, jak stránka vypadala dva dny po odchodu vedoucích členů:

Stav vedení strany PRO 10.8. 2023Stav vedení strany PRO 10.8. 2023|Screenshot reflex.cz

Není proto jasné, jak by Jindřich Rajchl chtěl řídit stát, když neudrží pohromadě ani vedení vlastní strany o sedmi lidech. Z deklarovaných odborníků prezentuje pouze Soňou Pekovou, která se modlí za Vladimira Putina kvůli tomu, že vybombardoval laboratoře na Ukrajině, a covidovou dezinformátorku Petru Rédovou. Jinak nic a hluché jsou k němu i významnější odborářské organizace.

Jediný odborář, který za rok Rajchlova volání odpověděl na jeho výzvu, je Bohumír Dufek. Šéf Asociace samostatných odborů České republiky sice papírově sdružuje 85 tisíc členů, většinou jich ale dorazí jen pár. Na rozdíl od ČMKOS vedené Josefem Středulou, který už větší demonstrace v Česku sám zorganizoval. Ten se ale raději kamarádí s komunisty, ČSSD a Andrejem Babišem. Půl roku po Rajchlově výzvě, že jeho demonstrace přerostou v generální stávku, se zdá, že šéf PRO bude rád, když mu na Václavské náměstí přijde pár desítek tisíc lidí a nikdo se nepokusí strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea jako posledně. Také už nedemonstruje "proti bídě", ale "proti vládě". Zřejmě jako důsledek toho, že jsme ho v Děčíně vyfotili, jak vystupuje ze svého Porsche Panamera.

Právě na závěr březnové demonstrace Rajchl prohlásil, že bude stupňovat nátlakové akce, bude blokovat všechny vládní budovy v Praze a požene lid do generální stávky, která ochromí republiku. Nic z toho se ale nestalo a nestane. Stejně jako když před rokem fantazíroval o litru benzínu za 100 korun, nedostatku plynu a tom, že Češi v zimě ve svých domácnostech umrznou. 

Rozplynula se blokáda vládních budov i epochální pochod, který měl státní správu ochromit, zbylo pár tisíc lidí, které před Strakovou akademií poslouchaly Soňu Pekovou. Asi deset nejodvážnějších tam vydrželo pouhé TŘI DNY. Až pak tam přišel zoufalý Ondřej Thor, který pod záminkou falešného petičního stánku „blokuje“ travnatou plochu 50 metrů od Úřadu vlády především tím, že se už cca 70 dní odmítá umýt a doma si vyzvednout příkazy k exekuci, které mu mezitím dorazily poštou. Ve společnosti dezinformátora Ivana Smetany, který tam naposledy škrtil na zemi dívku s opačným názorem. To jsou „odborníci“, kteří Jindřichu Rajchlovi po roce a půl zbyli.

Rajchl už také nechce vystoupení Česka z Evropské unie. Naopak. Má v plánu kandidovat se stranou PRO do europarlamentu. Nejen kvůli tomu se rozhádal s Ladislavem Vrabelem, se kterým ještě před rokem stál na jednom pódiu. I s dalšími lidmi, jakými jsou Pavel Zítko nebo Jana Peterková, kteří naopak jeho akce narušují. Mezi bizarními hesly, která na Rajchla křičí, se ale dá najít jedna pravda. Rajchl není antisystémové hnutí, ale aspirant na tradičního politika, který chce lukrativní post v Evropském parlamentu. A s tím se nedá dělat revoluce ani v Česku.


Video placeholde
NoviNářek: Jindřich Rajchl, obchodník s čímkoli - Kdo je člověk, který chce blokovat vládní budovy? • Reflex.cz