Na turnaj UFC 287 se dorazil podívat i trestně stíhaný bývalý prezident Spojených států Donald Trump

Na turnaj UFC 287 se dorazil podívat i trestně stíhaný bývalý prezident Spojených států Donald Trump Zdroj: Instagram @mmajunkie

Svátek světel (chanuka) v Bílém domě, 11. 12. 2019.
Chanuka v Bílém domě: Donald Trump a izraelský velvyslanec Ron Dermer s manželkami (11. 12. 2019).
Trump po soudu v Miami zamířil do New Jersey před své příznvce (13.6.2023)
Trump po soudu v Miami zamířil do New Jersey před své příznvce (13.6.2023)
Trump po soudu v Miami zamířil do New Jersey před své příznvce (13.6.2023)
11
Fotogalerie

Jefim Fištejn: 641 let vězení pro Trumpa. Americká spravedlnost vidí dobře, aby mohla vážit špatně

Obecné povědomí zní jasně: americká justice funguje jako švýcarské hodinky. I kdyby bylo třeba po třiceti letech opravit nesprávný soudní verdikt, opraví ho. Neznamená to ovšem, že bohyně spravedlnosti je doopravdy slepá, pouze má na očích závoj. Jinak se ve světě orientuje výborně a ctí latinské rčení: jestliže dva dělají totéž, není to totéž.

Důležité je správné pojmenování událostí a vysvětlení odpovídajícího chování politiků. Dějiny jsou plné příkladů takového jemného rozlišování. Jednodenní zpoždění návštěvy George Bushe mladšího v oblasti postižené hurikánem Katarinou v roce 2005 ho stálo politickou kariéru. Nevýraznost republikánského prezidenta byla vysvětlována pokrokovými sdělovadly jako celková lhostejnost vůči lidským osudům. Stejní autoři však nyní chválí racionální a státnické jednání současného prezidenta Bidena a jeho viceprezidentky Harrisové v případě lesních požárů, které zasáhly polovinu havajského ostrova Maui. Společně prohlásili, že jejich návštěva by pravděpodobně nepřinesla žádnou pomoc, pouze by překážela místním v boji proti ničivým silám přírody. Pravděpodobně mají pravdu, a to jen s trochou jiným ohledem než u prezidenta Bushe.

Pro ty, kteří jsou nuceni posuzovat věci z bezpečné vzdálenosti, se jeví jako trochu záhadné kroky ve vyšetřování Huntera Bidena. Jak má někdo porozumět všem těm magickým kouskům souvisejícím s mizícím osobním laptopem úspěšného podnikatele, jehož pozdější nálezy obsahují smazané záznamy, a s následným popíráním a potvrzováním pravosti nebo dokonce vlastnictví tohoto počítače? Poslední události týkající se zkoumání jeho čestného podnikání nezůstávají bez povšimnutí! Hunter uzavřel dohodu s vyšetřovatelem, v níž souhlasil s pokutou výměnou za uznání viny ve dvou bodech obvinění týkajících se pokusu o utajení příjmů a daňové úniky.

Dohoda se soudci jevila jako neferová, protože se nezabývala mnohem závažnějšími body obžaloby – zejména údajným rozsáhlým uplácením v období, kdy schopný podnikatel působil jako hlavní poradce ukrajinské naftařské společnosti Burisma, zatímco jeho otec, tehdejší viceprezident, ujišťoval veřejnost, že podnikání jeho syna je – jak bychom řekli u nás – "naprosto čisté a nemůže být čistší".

Političtí odpůrci hnědopišsky obviňují současného prezidenta Spojených států ze spolupodílnictví při převzetí dvaceti milionů dolarů úplatku. A co se stalo dál? Dohoda s vyšetřovatelem padla, aniž by se dočkala soudu, a tak i přiznání viny mladým Bidenem bylo prohlášeno za neplatné. Byl vinný a už není. Vzhledem k citlivosti případu nejvyšší státní zástupce Merrick Garland zřídil úřad zvláštního vyšetřovatele, do kterého dosadil prokurátora Davida Weisse ze státu Delaware. Podle názoru provládních médií je to velmi zdařilý tah, neboť Weiss byl jmenován ještě Donaldem Trumpem a případné obvinění prezidentova syna nemůže být napadnuto jako stranicky ovlivněné.

Jako málo srozumitelné se může jevit také vršící se kupa dalších a dalších obvinění vznášených na všech úrovních proti bývalému prezidentovi Trumpovi. Již nyní mu prý hrozí 641 let tuhého žaláře a řetězec žalob nebere konce. Do řádných voleb zbývá ještě rok, a tak je docela představitelné, že souhrnný trest nakonec dosáhne na tisíc let vězení. Pak by nikdo nebyl překvapen, kdyby americká ústava byla pozměněna tak, aby zbavovala volebních práv takovéto nenapravitelné delikventy.

V podstatě trestní řád nezná zločiny, kterých by se 45. prezident Spojených států nedopustil. V podstatě každý z jeho činů byl v lepším případě přímým ohrožením americké demokracie, jelikož by mohl vést, a tudíž i vedl, k ustanovení diktatury, likvidaci občanských práv a svobod včetně svobody projevu, k pošlapání práv národnostních menšin, v horším případě i k rozpoutání jaderné války a likvidaci lidstva jako takového. Podobné zločiny nemohou být ani prominuty, ani odpuštěny, ani promlčeny.

Z toho je jasné, že americká justice dělá první i poslední krok k tomu, aby ukázala světu, že žádný republikánský politik, byť byl v minulosti zvolený prezidentem, nestojí nad zákonem. Opravdovým problémem americké Femidy není stanovení výše trestu pro evidentní zločin, nýbrž proces nápravy těch, kdo podobné jedince volí do vysokých úřadů. S těmi bude třeba tvrdě pracovat!