Přijíždějící fanoušky festivalu Let it Roll policie vysadila z autobusu a důsledně je kvůli drogám filcovala

Přijíždějící fanoušky festivalu Let it Roll policie vysadila z autobusu a důsledně je kvůli drogám filcovala Zdroj: ČTK / Vostárek Josef

Drogová represe přes čáru. Co nám říká kauza brněnské primátorky a šikana na hudebním festivalu?

Letním Českem se kromě bouřek a veder prohnal pozoruhodný souběh kauz s drogovou tematikou. Začalo to v Brně. Na tamní primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) politická opozice vytáhla fotku, na níž se paní starostka v doprovodu náměstka Roberta Kerndla sklání nad displejem mobilního telefonu s několika narýsovanými lajničkami bílého prášku. Primátorka kolem snímku (prý několik let starého) chvíli vypouštěla kouřovou clonu, nejdříve mělo jít o „fotomontáž a sprostý útok“, o den později si už vzpomněla, že u podobné situace „mohla být přítomna“. Prý jednou s panem náměstkem Kerndlem narazili v centru Brna nad ránem na „skupinu mladých, veselých lidí“. Nikoliv Praha, ale Brno je tedy, jak vidno, zlatá loď, kde se na potkání rozdává koks na ulici.

Bendova alternativa

Za Vaňkovou, která uprostřed vrcholící mediální bouře prohlásila, že „je připravena rezignovat“, se postavila jak brněnská organizace ODS, tak těžké stranické váhy. Obzvláštní blahosklonnost projevil jinak velmi konzervativní politik Marek Benda, muž, který zná zákoutí Poslanecké sněmovny lépe než místní uklízečky: „Za mě to je absolutní bouře ve sklenici vody, která svědčí jen o tom, že o prázdninách není co dělat. Nevím, co se tam dělo, nevím, co se stalo. Z tohoto hlediska se mi fotka z nočního Brna jeví, že šlo vždy o velmi alternativní město,“ uvedl poslanec Benda začátkem srpna pro Český rozhlas.

Odmysleme si teď legrační představu občana Bendy o „alternativě“, protože sosat čáry z mobilu je asi tak alternativní jako návštěva koncertu kapely Kryštof na Čapím hnízdě zakončená pozdní večeří u McDonald’s. Důležitá je jiná věc. Marek Benda sedí v Poslanecké sněmovně s malou přestávkou již od roku 1990. Občanská demokratická strana, jejímž je členem, je jednou z klíčových politických sil porevolučního českého státu. Téhož státu, jenž už třiatřicet let posílá do vězení lidi za pěstování trávy, terorizuje důchodce, kteří si vyrobili trochu domácí konopné masti, nebo pořádá spektakulární policejní zátahy na majitele growshopů. Když například šel v srpnu 2019 k soudu pan Miroslav K. z Pardubicka kvůli tomu, že si na zahradě rodinného domu vypěstoval čtyři rostliny konopí, jež chtěl použít na výrobu léčivé masti, neozval se roztomilý pan Benda se smířlivými větami o bouři ve sklenici vody a alternativě. Ani on, ani další z jeho spolustraníků, kteří se nyní pevně postavili za stranickou kolegyni z Brna.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!