Video placeholde
Eva Kailiová
Eva Kailiová
Eva Kailiová
Eva Kailiová
Eva Kailiová
13
Fotogalerie

Svět bizáru: V europarlamentu se zbláznili, prostitutkám ruší účty a vědec lechtá s pomocí grantů krysy

Pokud jste ještě neslyšeli o nejbizarnějších historkách posledních dní, tak zde jste na správném místě. Bohužel jsou pravdivé. Například neurovědec Michael Brecht na Humboldtově univerzitě v Berlíně lechtá krysy a pomocí peněz z grantů řídí projekt, zda „mají zvířata smysl pro humor“. To Evropský parlament jde ještě dál, jak utratit peníze daňových poplatníků – vrátila se do něj z vězení jeho bývalý řecká místopředsedkyně Eva Kailiová, která byla chycena i s velkým úplatkem. Ale ona tvrdí, že to bylo spiknutí.

Absurdita v europarlamentu

Tehdejší řecká místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová byla zatčena 9. prosince 2022 belgickou federální policií na základě vyšetřování organizovaného zločinu, korupce a praní špinavých peněz v souvislosti s lobbistickými aktivitami na podporu Kataru (ten je obviňován z podpory terorismu i porušování lidských práv). Protože Kailiová požívala poslaneckou imunitu, její zatčení nebylo v původním plánu operace, kterou belgické orgány ten den zahájily, ale vývoj vedl vyšetřujícího soudce Michela Claise k závěru, že Kailiová byla přistižena in flagranti. U ní doma byly nalezeny tašky s hotovostí a její otec Alexandros byl zatčen před hotelem, kde bydlel, s kufrem peněz. Celkem bylo během razií zajištěno více než 600 000 eur v hotovosti.

Kailiová byla od té doby držena ve vyšetřovací vazbě v Bruselu a to až do 14. dubna 2023, kdy byla propuštěna do domácího vězení s elektronickým náramkem. Toto opatření ale bylo zrušeno 25. května. Prostřednictvím svých právníků Kailiová popřela všechna obvinění, obvinila belgické orgány, že proti ní použily mučení (?!) a že je obětí nelidského soudního systému a špionážního spiknutí. Kdyby někdo šířil takové obskurní teorie v Rusku či Zimbabwe, tak by se tomu i dalo věřit. Ale takhle? Víte, co se ale stalo? Kailiová dostala od úřadů zvláštní povolení odcestovat do Štrasburku a tam se 11. července objevila na plenárním zasedání Evropského parlamentu.

Kailiová se vrátila hlučně, zatímco další podezřelý z kauzy Katargate, belgický europoslanee Marc Tarabelly potichu. Podle webu Politico posedává v parlamentní kavárně a dokonce měl tu drzost hovořit na jednání EP o porušování lidských práv. O Kataru samozřejmě nehovořil.

„Občané, kteří aféru sledovali, nemohou pochopit, jak je možné, že tu ještě sedí jako europoslanci,“ komentovala nastalou situaci pravicová francouzská poslankyně Virginie Joronová.

Belgické úřady i Evropský parlament se podle mě zbláznily. Je to výsměch voličům, kteří mají jít příští červen opět volit nové europoslance.

Polechtám tě, kryso

Že někdo zneužívá veřejnou funkci a ještě u toho krade, na to jsme už zvyklí. Kam všude se ale dokážou v Evropě rozkutálet peníze z různých grantů a dotací, nad tím také zůstává rozum stát.

Neurovědec Michael Brecht na Humboldtově univerzitě v Berlíně provádí projekt, při kterém zkoumá, zda mají zvířata smysl pro humor. Tento vědec už roky lechtá krysy, aby to dokázal. Původně jsem si myslel, že to je vtip, že si někdo z médií vystřelil. Ale nevystřelil.

Podle studie, kterou Brecht nedávno zveřejnil v časopise Neuron, se aktivuje periakveduktální šedá hmota, což je shluk neuronů umístěný kolem středního mozku, když si hlodavci hrají, což prý naznačuje, že hravé chování je instinktem. Brecht, jak sám popsal, zvířata lechtá, aby zjistil, jak identifikovat část mozku zodpovědnou za smích a hru.

K čemu bude výzkum reálně sloužit, to nevím, ale vzpomněl jsem si na hit jihlavské punkové kapely Hrdinové nové fronty z poloviny 80. let, který se jmenoval „To svět se posral“. No, asi jo…

Prostitutky bez účtu

V poslední době se také objevuje stále více zpráv, že banky ruší některým lidem účty z „politických či společenských důvodů“. Stalo se tak známému britskému politikovi Nigelu Farageovi, kterému byl (jak dokázaly dokumenty samotné banky) kvůli jeho politickým názorům zrušen účet u královské banky Coutts. Po velmi ostré reakci britské vlády i veřejnosti to vedlo k rezignaci Dame Alison Roseové, generální ředitelky mateřské banky NatWest, i generálního ředitele samotné Coutts Petera Flavela. Jak se ale zdá, rušení účtů může být jev daleko více rozšířený.

Některé anglické sexuální pracovnice totiž podle listu Daily Mail tvrdí, že jsou „de-bankovány“ a jejich účty jsou zmrazovány nebo rušeny kvůli „morálním odsudkům jejich profese“. Zmiňuje se v tomto případě třeba americká finanční společnost PayPal.

Co k tomu dodat? Zloději účet mít mohou, „ku.vy“ nikoli.