Počasí

Počasí Zdroj: Marek Douša

Viliam Buchert: Počasí řádí, ale mozek mezitím odešel na dovolenou. Proč se necháme vždy vykolejit?

V červenci neuplynul ani den, abychom se nedozvěděli něco zvláštního o počasí. Na Rhodu hoří a turisté (včetně českých) prchali z hotelů. U Floridy byla naměřena největší teplota mořské vody – přes 38 stupňů. Na Sardinii v jeden den bylo stupňů 46, na Sicílii hodně hořelo a v Miláně vichřice lámala stromy a zastavovala dopravu. A to jsme pořád v jedné zemi, v Itálii. U nás bylo jeden týden velmi horko, další klesla teplota jeden den až k 15 stupňům. Co se to děje? A jak to ovlivňuje dobu dovolených?

Slavní umělci jako francouzský malíř Paul Gauguin, americký spisovatel Ernest Hemingway či ruský skladatel Igor Stravinskij vytvořili svá nejobdivovanější díla během pobytu v zahraničí nebo bezprostředně po něm. Také mnoho géniů oceněných Nobelovou cenou tvrdilo, že jejich mozek fungoval lépe, když se inspirovali cestováním. A vědci přicházejí se studiemi, že dovolená může zlepšit kreativitu lidí, a to dokonce již před odjezdem na ní, protože pouhé těšení se na budoucí odměnu může být přínosnější než odměna samotná. Je prý tomu tak díky chemické látce zvané dopamin. Jednou z jejich významných funkcí je, že v konečném důsledku způsobuje vznik příjemných pocitů v reakci na různé události a aktivity.

Takže: Byli jste už na letní dovolené? Nebo vás to ještě čeká? Zdá se být totiž nesporné, že přínosy volna, v rámci kterého nemusíte myslet na plnění pracovních povinností, jsou jednoznačné. Důvodem takové prospěšnosti je i snížení stresu, který je reakcí těla na nějakou výzvu nebo požadavek. V malých epizodách může být stres pozitivní, například když nám pomůže vyhnout se nebezpečí nebo dodržet určený termín. Pokud však stres trvá delší dobu, může vážně poškodit vaše zdraví. A všichni se jistě shodneme na tom, že právě práce často generuje stres. Dobrá dovolená je v boji s ním ideální. Když jsme v nečinnosti, tak podle vědců náš mozek dokáže zvrátit – alespoň dočasně – negativní účinky stresu. Co to ale vlastně znamená? Že bychom se měli vyhnout pokračování řešení nevyřízených úkolů, neměli bychom odpovídat na e-maily (ale ony padají i do mobilu), že si nemáme každou hodinu číst zprávy, zda někdo zase doma něco nevyvedl, nebo či se nějaká pofiderní celebrita opět do někoho nezamilovala, přestože ještě před rokem tvrdila, že tentokráte skutečně našla opravdovou lásku na celý život…

Vím, že pro některé české turisty, například ty, kteří utíkali z hotelů na hořícím řeckém Rhodosu, znějí slova o přednostech dovolené jinak, protože jejich pobyt byl zkažen nebo se dokonce museli vrátit domů. Jenže to, co říkají vědci o mozku, odpočinku, odbourávání stresu a pozitivním vlivu dovolené na organismus, je určitě pravda. Jen je zcela subjektivní, co člověk považuje na cestách za tu vzývanou a očekávanou odměnu. Co je pro jednoho člověka libé, může u jiného naopak vyvolat neklid. Znám lidi, kteří milují lenošení u moře, které prokládají čtením a jídlem. Další jsou naopak neustále v pohybu, jezdí na kole, plavou, lezou po horách. Já se zase nejvíc těším, zda přijde nějaké překvapení, což ovšem může být cokoli – od neobvyklého mrakodrapu v Singapuru, přes vychucené jídlo v zapadlé thajské uličce až po objev dalšího hezkého místa v Praze, kde bydlím.

Vědci také zkoumají, zda je lepší dlouhá nebo kratší dovolená. Je zvláštní, že jejich poznatky se dnes shodují se záměry cestovních kanceláří i samotnými požadavky Čechů, kteří letos na dovolenou jedou. Ne, že bychom se u toho řídili jakýmikoli vědeckými požadavky, ale například místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež v rozhovoru v tomto čísle Reflexu říká, že trendem je mít spíše více dovolených za rok a trochu je zkracovat. Možná je to jen náhoda, ale i vědci tvrdí, že 4-5 dní intenzivní dovolené (když k tomu připočteme víkendové volno, tak týden) vás dostatečně nakopne. A to by se mělo opakovat několikrát za rok, pokud možno v různých obdobích.

Pokud už máte dovolenou za sebou, věříme, že jste si odpočinuli. Když se na ni chystáte, tak šťastnou cestu. Kromě cestování se ale v tomto vydání Reflexu věnujeme i žhavým letním filmovým novinkám jako je Barbie a Oppenheimer, které dorazily do i do českých kin a na které lze vyrazit v době volna. Snad ve vás čtení takových textů nevyvolá žádný stres…

Text vyšel také jakou úvodník nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Obálka Reflexu č. 30/2023Obálka Reflexu č. 30/2023|reflex.cz