Ekologičtí aktivisté v Mnichově zapálili dvě SUV.

Ekologičtí aktivisté v Mnichově zapálili dvě SUV. Zdroj: Berufsfeuerwehr München

Ekologičtí aktivisté v Mnichově zapálili dvě SUV.
Ilustrační snímek
Ekologičtí aktivisti vypustili kola celkem u 46 náhodných aut typu SUV, prý protože taková auta škodí životnímu prostředí.
Ekologičtí aktivisti vypustili kola celkem u 46 náhodných aut typu SUV, prý protože taková auta škodí životnímu prostředí.
Ekologičtí aktivisti vypustili kola celkem u 46 náhodných aut typu SUV, prý protože taková auta škodí životnímu prostředí.
14
Fotogalerie

Skutečný terorismus přichází. Ekologičtí aktivisté ve jménu boje za klima zapalují auta

Dnešní doba je plná směšných paradoxů. Francouz, který odmítá policejní násilí, musí na policii útočit. Restauratér, který chce vydělat hodně peněz, asi nemůže akceptovat platby kartou. A ten, kdo nechce, aby planeta shořela, musí sám něco zapálit. Ano, ekologičtí aktivisté v Německu povýšili své akce na novou úroveň a proti změně klimatu nyní bojují zapalováním aut. Na to, co přijde dál, bychom neměli čekat se složenýma rukama.  

Boj za klima se začíná stupňovat. Už jsme zažili demonstrace, stávky, blokády hnědouhelných dolů, pak i silnic. Před nedávnem přišlo vypouštění pneumatik u aut a nyní je aktivisté rovnou zapalují. Čím dál častěji jsou překračovány meze toho, co by se mělo tolerovat. A bez razantní odpovědi příslušných autorit se bude zlobit dál.

Demokratická společnost, kterou v novodobé historii v Evropě máme, sama o sobě vzešla z protestu. Právo na protest a svobodné vyjádření svého mínění je nepopiratelné. Demonstranti za snížení rychlostních limitů, kteří pochodují po magistrále, jsou sice otravní, jejich názor marginální a cíle nesmyslné, ale při dodržení zákona mají právo svůj postoj na ohlášené a povolené demonstraci vyjádřit. Další akce, které tuto mez přesahují, jako jsou třeba dlouhé roky známé blokády hnědouhelných dolů nebo současné novum, a sice svévolné přilepování se k vozovce či vypouštění kol u aut, už nejsou žádoucím projevem občanské angažovanosti, ale násilím a šikanou druhých.

Menšina šikanuje většinu

Častým argumentem ekoteroristů bývá to, že musí způsobit opravdu velké pozdvižení, aby byly jejich požadavky vyslyšeny. Tito lidé asi trošku zapomněli, že nežijeme v zemi, kterou ovládá hrstka levičáků spojená svou ideologií. To už tu bylo. Jejich požadavky skutečně nemusí nikdo vyslyšet. Nikoho totiž nezajímají a ani zajímat nemusejí. Kdyby ty problémy, na něž upozorňují, byly skutečně tak palčivé a důležité, pak se to jistě projeví ve volbách. Jenže nám tu teď nevládnou zelení komouši, ale středopravicová koalice.

Veškerá snaha ekoteroristů tak není manifestovat svůj názor, ale vnutit ho ostatním. A když to nejde po dobrém, tak to půjde po zlém. V Mnichově včera v noci zapálili dvě nová SUV přímo před prodejnou aut. Útočníci zanechali vzkaz, ve kterém vše vysvětlují bojem za klima. Příznakem jejich malomyslnosti budiž i to, že jedno z těch zapálených aut bylo elektrické.

Kromě útoků samotných je na tomto dění alarmující ještě jedna věc. Stává se jen velice výjimečně, že by se někdo z příčetných ekologických aktivistů vůči takovému konání vymezil. Přece to závažně diskredituje jejich hnutí. Znamená to tedy, že je jen málo příčetných ekologů a drtivá většina to schvaluje? Pak je celé toto hnutí morálně prohnilé a nemá nárok se o svůj hlas v debatě ucházet. I vzhledem k tomu se připravme, že podobné útoky budou četnější a jejich razance a zákeřnost se budou stupňovat. U nás se vše oproti Německu objevuje se zpožděním. Nemusí dlouho trvat, než se začnou zapalovat auta i tady. Snad na to jsou politici a příslušné úřady připraveni. Pokud se nic nezmění, tak naše civilizace dřív dojde zkázy rukou ekoteroristů než kvůli globálnímu oteplování.