Schůze Poslanecké sněmovny ke konsolidačnímu balíčku: Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) (12.7.2023))

Schůze Poslanecké sněmovny ke konsolidačnímu balíčku: Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) (12.7.2023)) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Marian Jurečka (KDU-ČSL) přo projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně
Únavné jednání Sněmovny (11. 7. 2023).
Únavné jednání Sněmovny (11. 7. 2023).
Únavné jednání Sněmovny (11. 7. 2023).
Únavné jednání Sněmovny (11. 7. 2023).
12
Fotogalerie

Pavel Páral: Vládní balíček dostal zelenou a na další cestě největší hádka bude o nejzbytečnější opatření

Nuda, nuda, šeď, šeď. Tak vypadla Sněmovna v průběhu jednání o vládním ozdravném balíčku. Opozice kritizovala vládu, vláda současná zase vládu bývalou, ale slibované drama s blokováním Sněmovny a obstrukcemi se nekonalo. Těžko říci, zda kvůli horkému počasí a nadcházejícím politickým prázdninám, nebo proto, že se při bližším pohledu na jednotlivá opatření neděje tolik, aby to stálo za pořádnou hádku.

O jediný vzruch se tak postaral pirát Michálek, když protestoval proti zvýšení doživotní renty prezidentů z padesáti tisíc na dvojnásobek a dožadoval se vyškrtnutí tohoto bodu z balíčku. Ne, že by tohle téma zrovna mělo být součástí nějaké sestavy vládních úsporných opatření, ale ta zášť k dvěma žijícím bývalým hlavám státu je pozoruhodně odpudivá. Proti odmražení svých vlastních platů od počátku letošního roku Piráti nijak hlasitě neprotestovali, ani se hlasitě nedomáhali zařazení tohoto tématu mezi vládní úspory. Ale zvednutí prezidentské renty, jejíž padesátitisícová výše se skoro dvacet let nezměnila, jim sakra leží v žaludku.

Jinak vládní koalice držela basu dost příkladně a je to jistou nadějí, že se nějakých konkrétních úspor přece jen dočkáme. Ale lámání chleba teprve nastane. Nyní bude konsolidační balíček projednáván ve výborech a budou se množit pozměňovací návrhy. Dá se očekávat, že největší boj bude sveden o zařazení různých produktů do různých sazeb DPH. Přitom celá navržená změna DPH je z hlediska nějakých rozpočtových úspor zcela kontraproduktivní, protože nepochopitelně snižuje příjmy státu o 4,5 miliardy. Poslanecký boj se zákulisím silných lobbistických tlaků může tuto ztrátu ještě výrazně zvýšit. Z tohoto pohledu by byl zdaleka nejlepším pozměňovacím návrhem takový, který by změnu zákona o DPH z balíčku kompletně vygumoval. Toho se ale sotva dočkáme.

A jinak bychom neměli pouštět ze zřetele, že ve Sněmovně se rozhoduje jen o necelé polovině úspor. Více než padesát miliard korun má ušetřit proškrtání dotací, o němž stále prakticky nic nevíme a pravda se ukáže nejspíše až při projednávání státního rozpočtu na příští rok.