Po celém světě probíhají oslavy výročí narození filozofa Karla Marxe

Po celém světě probíhají oslavy výročí narození filozofa Karla Marxe Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Kdy bude líp? Až zrušíte svobodu, radil Marx

Líp bude 25. června roku 2061 ve 14 hodin. Pokud se té odpovědi divíte, divte se i otázce. Ta se ptá na budoucnost, což je jen temný les. Když vám někdo slíbí, že bude líp, zpozorněte. Bude to možná někdo jako Marx, Sibyla, Babiš či nějaký další ­prognostik.

Lidé se o budoucnost zajímají, Marx a Kristus na tom postavili celé své náboženství. V budoucnu leží Ráj, Bohatství, Láska, Mír i Blaho. To jsou uznávané jistoty a proroci či věštci mají o živobytí postaráno. Lidé věří, že jednou bude líp a že jednou budem dál. Větu „Líp už bylo tenkrát, kdy jsme na to zlepšení teprve čekali“ mohl by napsat jen nějaký pesimis- tický darebák. Ale přesto. Kdo tvrdí, že bude líp, vzbuzuje u rozumných lidí obavy, co asi chystá. Kdo se stará, aby bylo líp, často tu péči přežene a začne prolévat krev lidí, kteří myslí, že líp nebude.

Slovo líp je nejasné, ale oblíbené. Přesto skoro nic neznamená. Líp nebude, bude jen jinak. Když máte štěstí, můžete si štěstí opatřit za kaž­dého počasí i režimu. Ale pochybuji, že by si štěstí dokázal opatřit nešťastný člověk. Samuel Beckett napsal něco v tom smyslu, že když jeden přestane plakat, druhý začne.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!