ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Za sex s malým dítětem podmínka? Zákon je děravý a ukládá směšné tresty

Do trestního zákoníku by v případě znásilnění měla nově přibýt absence souhlasu, nebo naopak podmínka vyjádření nesouhlasu. Co dalšího by redefinice měla přinést, popisuje ve svém komentáři poslankyně Barbora Urbanová, spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem.

S iniciativou Pod svícnem se věnujeme primárně domácímu násilí. Tedy tomu, co se děje za zavřenými dveřmi našich domovů, v rodinách, v partnerských vztazích. Ne vždy jde o násilí psychické nebo o facky. Do násilí sexualizovaného to často přejde. A jedny z nejtěžších příběhů pro nás jsou ty, kde figurují malé děti.

Po rozhovoru s Lucií Hrdou, advokátkou, která se zastupováním obětí sexualizovanáho nebo domácího násilí zabývá léta, jsme narazili na konkrétní problém, který je třeba řešit: na špatnou klasifikaci trestného činu v případě sexu s nezletilými. V současnosti máme pro tyto případy 3 paragrafy, které se mohou aplikovat: znásilnění, sexuální nátlak a pohlavní zneužití. Začnu odzadu. Pohlavní zneužití slouží pro případy, kdy dojde k sexu, kdy obě strany souhlasí, ale věk jednoho ze zúčastněných je pod hranicí legálního sexu, tedy pod 15 let. Sexuální nátlak nebo znásilnění se používají v situacích, kdy dojde k sexuálně motivovanému trestnému činu, který jeden ze zúčastněných nechce. Je v tom obrovský rozdíl, to asi všichni cítíme.

V praxi často dochází k tomu, že dvanáctileté dítě (stále je to dítě!) mělo sex se svým dědou nebo s nevlastním otcem nebo s tím pánem, co za dědou tak často chodí. A orgány činné v trestním řízení použijí paragraf pro pohlavní zneužití. Bum, trest je 6 měsíců podmínka. Máme v Pod svícnem několik případů, které popisují sexuální zneužití ve věku 7 nebo 8 let. Příběh Terky v podcastu ukazuje, že v tomto případě nevlastní bratr začal překračovat hranice normality, ale Terka jako dítě si to neuvědomovala. Nevěděla, co ještě je hra, co už je špatně. Skončilo to znásilněním.

Ve světě existuje tzv. statutory rape. Do češtiny jsme to přeložili jako “znásilnění z podstaty” a díky Lucii Hrdé jsem s tím šla na schůzku na Ministerstvu spravedlnosti k redefinici znásilnění. Do té doby se řešilo pouze to, zda do současné právní úpravy přibyde podmínka vyjádření souhlasu či nesouhlasu se sexem. Byli jsme první, kteří toto zmínili. Psala jsem o tom třeba tady. A chtěli jsme chránit nejen malé děti do určitého věku, ale také třeba lidi s poruchou autistického spektra.

Otázkou zůstává věková hranice. A teď vysvětlím, z čeho jsem vycházela. Do 15 let je sex nelegální – tady se nic nemění. Do jakého věku to ale bude znásilnění, ať se děje, co se děje? Ministerstvo spravedlnosti s odkazem na judikát, který hovoří o tom, že děti ve školním věku už chápou, co se v této tematice děje a jsou schopny souhlas dát, navrhlo 5 let. To mi přijde zoufale, ale opravdu zoufale málo. Však se podívejte na fotky našich hrdinek a hrdinů, které nám daly k použití pro znázornění, jak je směšné takhle malé děti považovat za sexuální objekt. Je mi mdlo jenom když tu předchozí větu píšu.

Ta horní hranice musí vycházet ideálně z výzkumů, z řad odborníků. Ti hovoří o věku výrazně vyšším, dokonce o těch 15 letech, ale upřímně, to není prosaditelné. V zahraničí existuje tato ochranná zeď navíc, znásilnění z podstaty, do 12 nebo 13 let věku (Velká Británie, Nizozemsko), byť se právní úpravy nedají úplně srovnávat. A to z toho důvodu, že tady existuje ochrana místo pohlavního zneužívání jiná – od těch 12 nebo 13 jste pod tzv. ochranou Romea a Julie, kdy je legální mít sex s někým věkově blízkým. Takovou změnu u nás nejsme schopni prosadit, už to znásilnění z podstaty je obrovský, ale opravdu obrovský krok kupředu. Já se té změny bojím z jednoho důvodu: jsem až moc často důvěrníkem znásilněné dvanáctileté holky nevlastním bratrem kolem šestnácti let. Taková úprava by mohla způsobit, že by unikl trestu.

Takže rekapitulace. Sex zůstane nelegální do 15 let. Chceme přidat další ochrannou zeď pro děti vydefinovaného věku – myslím, že vyšší než 12 let včetně neprosadíme. To musí doplnit další nelegislativní kroky, jako je edukace dětí v tomto tématu, větší kontrola lidí, které k dětem pouštíme (tady voláme po tzv. dětském certifikátu už dlouhou dobu). A redefinice znásilnění znamená, že by do znásilnění spadaly i případy, kdy oběť zamrzne, vyjádří slovně i jinak nesouhlas (či naopak nevyjádří souhlas, varianty řešíme). I to bude větší ochrana obětí.

Držme si palce, ať tuhle velkou změnu dotáhneme.

Autorka je spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem a poslankyně Parlamentu České republiky za hnutí STAN.