Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Petr Fiala a Zbyněk Stanjura Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Pavel Páral: Vláda by si měla ujasnit priority. Co Fiala neví a Stanjura tuší?

Možná jste to nevěděli, ale tento týden nebyl největším problémem Česka deficit státního rozpočtu utržený ze řetězu, ale otočné jeviště na zámku v Českém Krumlově. Alespoň to tak nějak vyplynulo z výjezdního zasedání vlády ve Vimperku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura tam chtěl přivézt návrh na úsporná opatření v letošním rozpočtu, který se nevyvíjí vůbec dobře. Po pěti měsících dosahuje schodek hodnot velmi se blížících tomu, jak by to mělo dopadnout za celý rok. Od premiéra se ale dozvěděl, že si to má strčit za klobouk, protože vlastně ještě nemáme dost informací na to, aby bylo jasné, že jsme opravdu v loji. V létě budeme prý moudřejší.

Teď ještě asi nevíme, že nemáme do výdajů započítaných těch patnáct miliard na mimořádnou valorizaci penzí, která právě od června začala fungovat. A také asi nevíme, že těch padesát miliard z výnosů emisních povolenek nám Brusel nedovolí utratit za erární platy, ale jen na dekarbonizační opatření podle pravidel, která začala platit od začátku letošního roku. Takže i kdyby všechno ostatní běželo jak hodinky, bude deficit o nějakých minimálně šedesát miliard vyšší. Pokud tedy náhodou nenaprší nějaká obří suma z windfall tax, což podle toho, co hlásí dotčené firmy, opravdu nehrozí. V druhé polovině roku sice příjmy rostou a větší část plánovaných výdajů bývá uhrazena, takže se saldo hospodaření většinou výrazně zlepšuje, ale tohle dohnat nepůjde.

Jenže poplakat nad nekonečným seriálem pomalé výstavby dvou jihočeských dálnic je zjevně aktuálnější. A hlavně pro koaliční vztahy ve vládě mnohem méně bolestné. A proto se vláda moc nevrtá ani ve výpadku léků či nedostatku míst ve školkách a školách, kde by byl ještě další konflikt se starosty a hejtmany. Lepší je poplácat po ramenou jihočeského hejtmana Kubu nad projektem budějovické haly pro míčové sporty.

Jasně, republika nezkrachuje, když bude schodek o sto miliard korun vyšší, než si kabinet nechal loni na podzim schválit. Jenže kdo má pak věřit tomu, že ten konsolidační balíček představený před měsícem skutečně začne platit a že tahle vláda opravdu chce něco s těmi státními dluhy do konce svého volebního období činit. Třeba Fiala a spol. věří, že v těch příštích volbách jí bude na voliče zase stačit strašení Babišem.