Základní nepodmíněný příjem

Základní nepodmíněný příjem Zdroj: Marek Douša

Bez práce budou koláče. V Británii testují, jak se ekonomicky ještě víc potopit

Je to stále dokola. Téměř každý rok se někde ve světě objeví někdo, kdo chce testovat nepodmíněný základní příjem. Ačkoli všichni naši předci věděli, že bez práce nejsou koláče, moderní lidé si myslí, že to určitě jde a že na to hlavně mají nárok. Aktuálně tak začínají v Anglii testovat, jak se na lidském zdraví projeví, když budou lidé každý měsíc dostávat v přepočtu téměř 44 tisíc Kč za nic. Jen tak, protože byli vybráni. Ekonomickým smyslem nemá být primárně zdraví, ale myšlenka nahradit všechny sociální dávky za jednu jedinou vyplácenou úplně všem nehledě na jejich příjmy, věk, zdraví atd.

Nemorální hrátky

Myslím si, že sociální systém má být adresný a pomoc má dostávat jen ten, kdo ji vážně potřebuje. Oponenti ale správně tvrdí, že takový systém je drahý, protože je nutné lidi příjmově testovat. Pokud by však byla agenda dostatečně digitalizovaná, tak tento argument padá.

Britský projekt má běžet dva roky a pak se vyhodnotí. Myslím, že už teď vím výsledek. Ukáže se, že pobírání peněz za nic zdraví člověka prospívá, protože nemá stres, nemusí se snažit, je šťastnější atd. Vždyť podobně fungují loterie. Lidé chtějí mít x let rentu. A toto není nic jiného. Zároveň se ale ukáže, že na to stát nemá, protože je to příšerně drahé.

Argumenty organizátorů jdou však dál, než by člověk čekal. Odvolávají se na moderní mantru a tvrdí, že nepodmíněný příjem je třeba kvůli změnám klimatu a změnám v průmyslu. Prý potřebují důkazy pro veřejnost, a proto pokus na lidech provádějí. Je to jak, když se za minulého režimu mluvilo o tom, že Lenin je věčný. O tom se zkrátka nediskutovalo. Dnes se nediskutuje o tom, že něco nesouvisí se změnou klimatu. Svede se na to vše.

Stejné to je se změnami v průmyslu a rozvoji umělé inteligence. To zcela jistě změní ekonomiku. Mnoho profesí zanikne, ale vzniknou jiné, které dosud neznáme. A možná jich vznikne více, než kolik jich zanikne. Stále to ale neznamená, že je nepodmíněný příjem lepší než dávka v nezaměstnanosti. Ten totiž člověka nijak nemotivuje. Jen mu dává dostatečný prostor k flákání.

Nepodmíněný příjem je snem všech květinových dětí, které sedí na pláži a v klidu kouří. Moc by mě zajímalo, co by na něj říkala Margaret Thatcherová. Ta za svůj život pronesla mnoho krásně ironických hlášek o komunismu. I tady by jistě nějakou peprnou utrousila.

Ekonomicky to nefunguje

Zjednodušme si příklad, kdybychom řekli, že máme 6,7 milionu dospělých a 3,3 milionu dětí. Dospělým dáme 20 tisíc měsíčně a dětem 10 tisíc měsíčně. A od toho odečteme sumu všech sociálních dávek včetně důchodů. Vychází nám z toho, že by nás to stálo každý rok necelých 1,2 bilionu korun. To si neumím představit, kde bychom na to vzali. To bychom museli drasticky zvýšit daně. Když bych zanedbal to, že čím vyšší jsou daně, tím více se jim lidé vyhýbají, tak by musely daně vzrůst o zhruba tři čtvrtiny. DPH by pak byla třeba 35 %. V realitě by to však muselo být nejspíš ještě víc.

Výsledkem rozdávání peněz lidem za nic musí být kromě rozšířené lenosti také nižší produktivita. Ekonomiky budou ztrácet dech ve vývoji. Navíc velké množství peněz v oběhu přinese krom předlužení vlád i inflaci. Peněz bude v ekonomice moc.

Zajímavé je, že média často píší o tom, jak někde ve světě někdo testuje nepodmíněný příjem. Víme o tom, že se to testovalo třeba ve Finsku. Už se ale málo píše o tom, jak to dopadlo. Takže pro zjednodušení: všude to dopadlo špatně. Nikde na to neměli.

Myslím si, že když Asiaté čtou, co Britové chystají, musejí se popadat za břicho. Britové se sami střílí do vlastních nohou. Budou směřovat k tomu, aby byli novou kolonií Číny nebo Indie. Asijské ekonomiky budou ještě růst ekonomicky i populačně. Británie bude mít s těmito zeměmi ohromný deficit v zahraničním obchodě. Karta se otáčí. Přehodí si role pána a porobeného. Je nepochopitelné, že to v Británii nevidí. Britské postavení ve světové ekonomice od První světové války neustále padá. Evropa neumí vyřešit starobní důchody a chce zavést důchod pro všechny. Naprosto choré!