Fiala a Babiš se střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News (4.6.2023)

Fiala a Babiš se střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News (4.6.2023) Zdroj: CNN Prima NEWS / Partie Terezie Tománkové

Fiala a Babiš se střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News (4.6.2023)
Fiala a Babiš se střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News (4.6.2023)
Fiala a Babiš se střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News (4.6.2023)
Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023)
Babiš v Partii útočil na Fialu: Lže, má dlouhý nos jako Pinocchio (4.6.2023)
9
Fotogalerie

Babiš v diskusi s Fialou tvrdil, ať se škrtnou všechny dotace v EU. Začít by se mohlo u jeho Agrofertu

Premiér Petr Fiala a jeho předchůdce Andrej Babiš se v neděli na TV Prima vzájemně obviňovali ze lží. Fiala na adresu Babiše řekl: „Naše babičky říkávaly, že kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe.“ Předsedu hnutí ANO například hodně rozčílilo, když se v diskusi v souvislosti s pobíranými dotacemi objevilo jméno koncernu Agrofert, který musel Babiš v roce 2017 zaparkovat do svěřenských fondů, ale koncovým příjemcem výhod z něj zůstal pořád on. Opoziční poslanec pak v debatě řekl, ať se zruší všechny dotace v EU. Jenže Agrofert je jedním z největších příjemců dotací v Česku. Co by dělal pak?

Téma dotace, placení daní a Agrofert sledujeme na české politické a mediální scéně už přes deset let. Tedy od té doby, co Babiš koncem roku 2011 založil hnutí ANO a tím vstoupil do politiky. Když byl ministrem financí a pak premiérem, tak se o tom začalo hovořit ještě víc. Pozoruhodné totiž je (jistě to bude jen náhoda!), že dotací v době, kdy byl Babiš ve vládě, dostával Agrofert pořád víc a víc. A to jak z českých, tak evropských fondů.

V roce 2010 získal Agrofert na dotacích 550 milionů korun. V roce 2021 to už ale bylo více než 2,2 miliardy dolarů. Ten rok například dostalo dotace přes 60 firem z koncernu Agrofert.

Od roku 2017 pak Agrofert každým rokem platil daleko méně na daních, než kolik dostal na dotacích. Jistě ani to, že od toho samého roku byl Andrej Babiš premiérem, s tím nemělo nic společného…

Při nedělní televizní diskusi s Fialou rozrušený Babiš tvrdil, že Agrofert podle něj z dotací nežije, přestože je pobírá. Podle něj by pro narovnání trhu bylo nejvhodnější zrušit veškeré dotace v celé Evropské unii, vláda by se o to podle něj měla zasadit, a ne řešit dotace v Česku. „Já jsem pro, zrušme všechny dotace, ale evropské. Celá EU běží na dotace,“ řekl Andrej Babiš.

To je skutečně zajímavá myšlenka, protože na rozdíl od mnoha jiných výroků Babiše má racionální jádro. Jen je otázkou, co tím přesně myslel. Zrušit jen evropské dotace, jak říkal? A nechat ty české? Zrušení dotací by vlastně znamenalo, že Evropská unie by ztratila svůj smysl, protože na dotačním šílenství v podobě přerozdělování peněz (z kterého Agrofert také hodně těží) je její existence dnes založena. Těžko říct, zda Babiš tato svá slova domyslel do důsledků, protože v debatách často jen plácá páté přes deváté.

Ale bylo by skutečně zajímavé sledovat, co by se s Agrofertem stalo, kdyby o dotace přišel. Jenže i sám Andrej Babiš ví, že to se v dohledné době nestane. Může proto říkat, co chce, bez ohledu na realitu. Může u toho i bohapustě lhát. Na jeho voliče to má totiž nulový dopad.