Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023)

Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023) Zdroj: Reprofoto CNN Prima News

Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023)
Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023)
Babiš v Partii útočil na Fialu: Lže, má dlouhý nos jako Pinocchio (4.6.2023)
Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023)
Schůzka Pavla, Fialy a Babiše na Hradě (2.6.2023)
10
Fotogalerie

Viliam Buchert: Nad Českem pořád zataženo, televizní debata Fialy a Babiše byla jen bizarním divadlem

Pokud se chtěl někdo dozvědět, jak ze současné krize ven, tak to ani po očekávaném televizním nedělním souboji mezi premiérem Petrem Fialou a vůdcem nejsilnější opoziční strany Andrejem Babišem, neví. Fiala opakoval, co všechno dělá vláda dobře. A Babiš, co všechno dělá špatně. V době, kdy by byla potřebná dohoda rozhodujících politických sil při řešení rostoucího schodku státního rozpočtu, omezení výdajů, dotačního šílenství či skutečné důchodové reformy, viděli jsme jen další bizarní bitvu dvou nesmiřitelných rivalů. Jako kdyby měly být nějaké volby za pár týdnů.   

Žádná změna se v tom navíc očekávat nedá, přestože země by měla s nějakým dlouhodobým výhledem (proto se to týká jak vládních, tak opozičních stran) přikročit k zásadním strukturálním změnám. Jinak se slova o udržení konkurenceschopnosti Česka brzy ukáží jako bláboly. Občané u toho mohou sledovat i dvě věci, které vyvolávají pochybnosti o schopnosti nalézt nějaké schůdné řešení, které by bylo akceptovatelné jak pro co nejširší politickou reprezentaci, tak pro veřejnost.

První je, že Andrej Babiš, což ukázala i nedělní debata v televizi Prima, řekne cokoli, i když o některých věcech zjevně nemá dostatečné informace a znalosti. Jistě, k opozici vyhraněné názory patří, jen už je dávno jasné, že Babiš je pouhým mlýnkem na slova, postrádá strukturované myšlení a je to spíše tiktokový proutkař než skutečný politik. Přitom těžko si lze představit situaci, kdy by mohl mít Babiš na Fialu víc nabito. Tou druhou záležitostí vzbuzující pochybnosti je komunikační marasmus vlády Petra Fialy při vysvětlování potřebných změn. Informace o vládních plánech, záměrech a návrzích pravidelně a předčasně unikají na veřejnost. Pak se lopotně vysvětlují a složitě upravují. Někdy ani členové vládní koalice, včetně ministrů, neví, co přesně se chystá. Ministr financí Zbyněk Stanjura se u toho vždy tváří urputně, ale nedokáže přesvědčit ani voliče vlastní strany. Dá se také důvodně pochybovat o schopnosti ministerstva financí správně prognózovat příjmy a výdaje státu. Což je velmi problematické.

Když se vrátíme k samotné televizní debatě, tak ani Fiala, ani Babiš, nepředvedli nic, co by kohokoli překvapilo. Země se potácí v problémech, ale vláda je při navrhování změn nepřesvědčivá a pořád málo razantní. Opozice zase nedokáže vydolovat ze sebe návrhy, kterým by se dalo věřit, že opravdu přispějí ke zlepšení situace.

Petr Fiala a Andrej Babiš v nedělní debatě také nepřiznali, že by mohli za to, v jakém stavu se nacházíme. Přitom mohou. Připomenu jim proto jednu věc, kterou v listopadu 2020 v Poslanecké sněmovně odhlasovaly společně ODS a ANO (za přispění SPD) – zrušení takzvané superhrubé mzdy, která se dotýkala milionů zaměstnanců. Byl to návrh Andreje Babiše a stalo se tak přes všechna varování, že to povede k velkým výpadkům se státním rozpočtu. Podle tehdejšího výpočtu Národní rozpočtové rady to mělo představovat výpadek daňových příjmů 88 miliard korun. Zaměstnanci si sice skutečně polepšili, jenže realita výpadku příjmů přesáhla hravě 100 miliard korun. Fiala i Babiš ale v nedělní debatě zatvrzele opakovali, že to byl správný krok (původně ho avizovali jen na dva roky). Aby byla situace ještě absurdnější, teď se objevily návrhy na úpravy daní právě u zaměstnanců, které by prý umožnily vybrat (těmto odhadům ekonomických expertů ale věřit nemusíme, protože málokdy se nějaký potvrdí) 30 až 60 miliard víc, než kolik se získává nyní. Překlad – něco vám dáme, pak vám to vezmeme. Mimochodem podobný postup se uplatňuje u důchodů či zvýšení platů ve vzdělávání – něco vám slíbíme, ale pak vám dáme méně.

Fialova vláda, to premiér na Primě také v neděli několikrát opakoval, také pořád tvrdí, že celkovou daňovou zátěž nezvyšuje. Což je hra s čísly, aby státní koaliční koza zůstala celá, ale aby byl mezitím kdekdo daňově podojen. Opět příklad – samotná výše sazby u firem nevypovídá nic o skutečně zaplacené dani, podstatný je daňový základ. No a v tomto případě máme ve skutečnosti jedno z nejvyšších zdanění firem v Evropě. Zní ale i hlasy, aby to šlo ještě výš. V tomto je část vládnoucí pětikoalice hodně levicová, což připomněl i Babiš v debatě.

Ne, Česká republika, přestože růst schodku státního rozpočtu vypadá už po pěti měsících letošního roku strašlivě, se ještě neřítí do propasti. Jenže ani premiér Petr Fiala, ani vůdce opozice Andrej Babiš, nedokázali v nedělním televizním duelu přesvědčivě zdůvodnit, proč by právě jejich kroky měly způsobit razantní zlepšení složité ekonomické situace. Místo toho jsme viděli překřikování, opakovaní známých hesel a vzájemné obviňování se, že jeden, či druhý lže.

Vlastně nic nového pod českým politickým sluncem. Moc důvěryhodně to ovšem nepůsobilo. Bylo to jen pokračování bizarního divadla.