Český brankář Karel Vejmelka během dopoledního rozbruslení

Český brankář Karel Vejmelka během dopoledního rozbruslení Zdroj: Sport / Michal Beránek

Karel Vejmelka míří na dobrovolný trénink
Filip Chytil na dobrovolném tréninku české reprezentace
Rozbruslení českého týmu, vpředu Jiří Smejkal, který zkoušel trénovat s "košíkem"
Obránce Jakub Zbořil s asistentem trenéra Martinem Eratem
5
Fotogalerie

Glosa: Češi bez Pastrňáka, Kazaši se 14 hráči z KHL. Začalo druhořadé mistrovství světa

Už je to tady. Po ulicích českých měst se prohání auta vyzdobená národní trikolórou v různých variacích, v hospodách a barech se zase vedou věčné debaty na téma „jak to trenér Jalonen postavil“ – větší část České republiky zkrátka znovu po roce pohltila tradiční dvoutýdenní hokejová horečka. Národní tým se zlaté medaile každopádně dočkal naposledy před dlouhými 13 let, podaří se mu rekordně dlouhé čekání na největší úspěch prolomit i bez největší hvězdy Davida Pastrňáka? A jak se to vlastně má s prestiží světového šampionátu?

Léta zaznívá kritika, že mistrovství světa bohužel není vrcholnou akcí nejrychlejšího kolektivního sportu na světě. Důvody, proč se na hokejový světový šampionát nepohlíží jako na nejprestižnější akci tohoto odvětví a proč se na ni každoročně nesjíždí ti nejlepší hráči planety, se skloňují opakovaně před každým mistrovstvím.

Jediný bostonský medvěd

V první řadě za tím stojí fakt, že na začátku května, kdy se světový šampionát každoročně zahajuje, ještě stále běží NHL. Z hráčů, kteří v nejlepší lize na světě se svými týmy nepostoupili do vyřazovacích bojů a mohli by tak teoreticky posílit národní týmy, zároveň vypadne nezanedbatelná část – spousta z nich je po dlouhé sezoně unavená a zraněná, jiní nemají vyřešené smlouvy na další sezony. To společně bohužel vytvoří často téměř neprostupné síto.

Aktuální číslo plejerů na české soupisce hrajících nejlepší ligu světa je pět. Velké naděje vyvolalo nečekané vyřazení Bostonu Bruins – jeden z hlavních kandidátů na zisk Stanley Cupu vypadl už v prvním kole play-off NHL. V týmu v sezoně nastoupila hned šestice Čechů včetně jedné z největší hvězd celé soutěže Davida Pastrňáka.

Fanoušci stejně jako realizační tým doufali, že havířovský rodák spolu s Davidem Krejčím znovu po roce přijedou posílit český výběr do dějiště mistrovství. Pastrňák s Krejčím tentokrát odmítli, což učinili i další tři bostonští Češi – Tomáš Nosek, Pavel Zacha a Jakub Lauko. Z české enklávy na východě Ameriky nakonec dorazil pouze obránce Jakub Zbořil, který ze všech šesti Čechů odehrál v Bostonu v této sezoně nejméně zápasů.

A co olympiáda nebo Světový pohár?

Dalším důvodem, proč se hokejové šampionáty dlouhodobě netěší takovému věhlasu, je frekvence jejich konání. Pořádají se každoročně, což je velký rozdíl oproti fotbalu nebo třeba ragby, kde se mistrovství konají jednou za čtyři roky. Samotné kvalifikování se na šampionát pak bez nadsázky představuje národní senzaci v případě zemí, které se neřadí mezi velmoci v těchto sportech. 

Výše popsané důvody tvoří začarovaný kruh, kvůli kterému zkrátka šampionáty většinou ty nejzářivější hvězdy světového hokeje nepřivítají – letos je jednou z výjimek finská hvězda Colorada Avalanche a třetí nejlepší střelec letošní sezony NHL Mikko Rantanen. Tím nemá být myšlena například kritika českých hráčů, které do dějiště mistrovství světa bere trenér českého národního týmu Fin Kari Jalonen – ten nominoval většinou nejvýraznější hráče z české extraligy a jiných evropských lig, nicméně po kluzištích ve Finsku a Lotyšsku se největší hvězdy jako Kanaďan Connor McDavid, Němec Leon Draisaitl, Američan Auston Matthews (všichni tři ještě bojují v NHL) či už zmiňovaný Pastrňák prohánět nebudou.

Třikrát – konkrétně v letech 1996, 2004 a 2016 – se uspořádal Světový pohár (nástupce Kanadského poháru). Na něj se skutečně sjeli ti nejlepší hráči daných zemí z NHL, této akci ovšem chybí naopak větší kontinuálnost. Obrovskou kvalitu a sledovanost míval rovněž hokejový turnaj na zimních olympijských hrách – NHL přerušila probíhající sezonu poprvé kvůli naganské olympiádě v roce 1998. To už ale neplatí, naposledy nejlepší hráči světa pod pěti kruhy nastoupili v roce 2014 v ruském Soči.

Jak naložit s KHL?

Letošní šampionát má ještě jeden zvláštní rozměr. Hrát se mělo podle původního plánu v Petrohradu, po invazi na Ukrajinu Mezinárodní hokejová federace Rusku pořadatelství odebrala. Stejně tak byl vyřazený ruský i běloruský tým.

Řada českých hráčů po vypuknutí války odešlo z Kontinentální hokejové ligy (tvořené převážně ruskými týmy). Někteří však zůstali, například obránce Libor Šulák nebo útočník Dmitrij Jaškin – druhý jmenovaný se navíc coby kapitán bohatého Petrohradu objevil v propagačním videu na podporu ruské armády. Český hokejový svaz se už v loňské sezoně jasně vyjádřil, že hráčům působícím v KHL jsou dveře do národního týmu uzavřené. Mezitím před pár dny do lotyšské Rigy, kde se hraje kompletní česká skupina B, dorazil výběr Kazachstánu v sestavě se 14 hráči z Barysu Astana, týmu působícímu v KHL…

O kontroverze tak už na úplný úvod mistrovství není nouze. Můžeme doufat, že se je ideálně české reprezentaci podaří přebít výrazným úspěchem – i když národní tým, stejně jako turnaj celkově není až na výjimky hvězdně obsazený.