Tomáš Macura, Ivo Vondrák a Andrej Babiš

Tomáš Macura, Ivo Vondrák a Andrej Babiš Zdroj: Reprofoto ČTK a archiv Blesku

Premiér v demisi Andrej Babiš (vlevo) hovoří s novináři 24. dubna 2018 v Ostravě po své návštěvě hutní společnosti ArcelorMittal, kde jednal s vedením firmy a s odboráři. Zprava jsou hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel ArcelorMittal Ášok Patil a ostravský primátor Tomáš Macura.
Andrej Babiš s Tomášem Macurou
Andrej Babiš a Tomáš Macura
Andrej Babiš s Tomášem Macurou
Moraskoslezský hejtman Ivo Vondrák opustil ANO
6
Fotogalerie

Tomáš Zdechovský: Řídit stát jako firmu, kterou ti nejschopnější opouštějí

Pamatujete si na dobu, kdy se Andrej Babiš stylizoval do role schopného manažera a sliboval nám, že bude řídit stát jako svoji firmu? Ponechme stranou skutečnost, že Babišovo podnikání by nemělo šanci uspět bez státních dotací. Není totiž pochyb o tom, že zmíněné volební heslo znělo ve své době opravdu úderně a mnoho lidí na něj slyšelo. Jenomže Babišův slogan za ta léta nezestárl vůbec dobře. Dnes by to totiž znamenalo řídit stát jako firmu, ze které ti nejschopnější lidé odcházejí, a tým se jejímu šéfovi doslova začíná rozpadat pod rukama. A to samozřejmě nemůže o žádné firmě vypovídat vůbec nic dobrého.

Úspěch firmy bývá vždy zároveň úspěchem všech lidí z jejího týmu. Jenomže v případě Babišova politického uskupení ANO spočívá problém v jeho samotné podstatě. Bylo, je a bude hnutím stojícím na jedné osobě. Navíc Andrej Babiš nebyl nikdy schopný uspět jinak, než vysáváním a přivlastňováním si úspěchů jiných.

Odchody, které hnutí ANO bolí

Jelikož je hnutí ANO stavěné odshora, nikdy se nemohlo pyšnit mnoha lidmi úspěšnými na nižší úrovni politiky, především na té krajské či místní. Výjimku z pravidla představoval Moravskoslezský kraj, kde bývá hnutí dlouhodobě nejúspěšnější a kde také měla strana donedávna dvě významné osobnosti právě z krajské a komunální politiky. 

Prvním z nich byl Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje a nyní také poslanec. Druhým z nich byl Tomáš Macura, dnes už bývalý primátor Ostravy. Nikoho asi nepřekvapí, že ani jeden z nich už není členem Babišova hnutí. Oba ho opustili letos v únoru.

Dva klíčoví muži hnutí v Moravskoslezském kraji

Hnutí ANO bude ztráta obou těchto osobností velmi bolet. Ivo Vondráka znám a měl jsem možnost se s ním opakovaně setkat a spolupracovat s ním. Velmi si ho vážím jako slušného a pracovitého člověka. Během svého působení v hnutí ANO byl jedním z mála těch, kteří byli schopní zakopávat příkopy a hledat společnou řeč s lidmi ze stran napříč spektrem. Nyní navíc řekl, že bude podporovat koalici Spolu. Vláda má tedy aktuálně ve sněmovně o jeden hlas více. 

Tomáš Macura byl zase velmi úspěšný v komunální politice. Už třetí období po sobě byl primátorem Ostravy. Z hnutí taktéž odešel sám, protože nesouhlasil s jeho dalším směřováním. Společně s ním opustila hnutí i jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová. Všichni zmínění politici také v už prezidentské volbě podporovali Petra Pavla namísto kandidáta a lídra hnutí ANO Andreje Babiše. To zabolí, co?

Babišovi se utrhlo ucho u jeho pomyslného džbánu, se kterým chodil tak dlouho pro vodu. Odchod těchto úspěšných politiků můžeme považovat za další prohru Andreje Babiše a jeho dlouhodobě velmi agresivní politiky, která nedokáže nabídnout lidem nic pozitivního. 

Jen se vymezuje vůči jiným a mění se v závislosti na okolnostech, nicméně uvnitř je zoufale prázdná. Diví se někdo tomu, že si Andrej Babiš nedokáže ve svém týmu udržet ty nejlepší a nejschopnější lidi, které má? Já tedy ne. 

Autor je europoslancem za KDU-ČSL