Vladimir Putin a ukrajinský dron.

Vladimir Putin a ukrajinský dron. Zdroj: Reuters, abl

Údajný útok na Kreml.
Údajný útok na Kreml.
Kreml.
Kreml.
Kreml.
7
Fotogalerie

Útok na Kreml Rusové zinscenovali. Jaká bude „odvetná“ akce?

V noci na středu se prý Ukrajinci pokusili o dronový útok na Kreml s cílem zlikvidovat ruského prezidenta Putina. To tvrdí Moskva. Všechny skutečnosti, které zatím byly v souvislosti s útokem vyjeveny, svědčí o tom, že se jedná o zinscenovanou akci Rusů. Jenže za jakým účelem?

Dá se to pochopit prostým rozumem, ale mimo jiné to sděluje i americký institut pro studium války, že dronový útok na Kreml byl možná zinscenovaným divadélkem Kremlu. Rusové v posledních měsících budují mohutnou protivzdušnou obranu okolo Moskvy. Je tedy naprostý nesmysl, že by dron uletěl téměř pět set kilometrů od hranic s Ukrajinou a byl sestřelen až nad Kremlem.

Jistě, na konci osmdesátých let se bláznivému německému mladíkovi Mathiasi Rustovi podařilo v malém letadle doletět až do Moskvy a někdo si ho všiml teprve, až když přistál na Rudém náměstí. Tehdy ale Sovětský svaz nebyl v otevřené válce a neschopnost tamní protivzdušné obrany lze přičítat i upadlé morálce sovětských sil během probíhající perestrojky. V současnosti je ochraně vzdušného prostoru přičítána vysoká priorita, mimo jiné i proto, že v posledních měsících bylo objeveno v okolí Moskvy několik údajně ukrajinských dronů.

Další háček tkví v tvrzení Kremlu, že útok měl za cíl zabít samotného Putina. Kdyby se o to Ukrajinci opravdu měli pokusit, jistě by neútočili na Kreml, kde se Putin skoro nikdy nevyskytuje, tím spíš ne ve tři hodiny ráno. Ruský prezident většinu času tráví na některém ze svých sídel. Buď je v Novo-Ogarjovo poblíž Moskvy, většinou ale přebývá ve svém sídle ve Vladaji, na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem. Někdy bývá také ve svém super paláci v Gelendžiku u Černého moře, o jehož opulentních proporcích dříve informovala skupina Alexeje Navalného. A tohle nejsou žádné tajné informace. O Putinově paranoie a posedlosti bezpečností se ví dlouho a dokládají to i svědectví lidí z jeho bezprostředního okolí. Tvrzení, že někdo v noci útočí na Kreml, aby zabil Putina, je tedy naprosto bláznivé, navíc skutečnost, že tam Putin v době útoku nebyl, potvrdila i ruská strana.

V čí prospěch?

Je velice pravděpodobné, že dronový útok zinscenovali sami Rusové. A důvody k tomu jsou celkem prosté. Tamní obyvatelstvo je totiž do válečného úsilí země zainteresováno zcela minimálně. Odvody do armády se týkaly především venkovských oblastí Sibiře a vězňů. V Moskvě a dalších velkých městech to vypadá, že se život nijak zásadně nezměnil. V důsledku sankcí sice zmizely některé značky a produkty, ale žádná významnější bída než ta dosavadní na ruské občany dosud nedopadla. Válka, zdá se, spěje k zamrznutí v nynějších pozicích a pro to, aby se někam pohnula, bude potřeba mnohem významnějšího nasazení z ruské strany. Útok přímo na symbol země tak může zapůsobit jako dobrý mobilizační prvek, který podpoří bojovného ducha Rusů.

Silná vyjádření vzhledem k útoku na sebe nenechala dlouho čekat. Z nejvyšších politických kruhů Ruské federace zaznělo, že si Moskva vyhrazuje právo na takový teroristický čin reagovat se vší razancí. A bývalý prezident Dmitrij Medvěděv řekl, že přišel čas zlikvidovat Volodymira Zelenského. Z toho vyplývá, že Rusové mohli útok zinscenovat k namotivování vlastních lidí k bojovému duchu, ale i jako casus belli pro případnou „odvetnou“ akci.

Video placeholde
Údajný útok dronů na moskevský Kreml • Telegram