Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Bohumil Pečinka: Prokurátoři napravují společnost. Do boje s dezinformacemi vytáhli s paragrafy

Krátce po zahájení ruské války na Ukrajině vystoupil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž a oznámil, že jeho podřízení budou tvrději trestat činy spojené s podporou okupační moci. Po roce můžeme konstatovat, že se to vymklo z rukou.

V angličtině existují dva odlišné pojmy. Misinformation, což je česky nepravda. Věc, které se vědomě a častěji nevědomě dopouští každý z nás. Pak je zde termín disinformation. Do veřejné debaty pronikl z prostředí tajných služeb a armády.

Boj s nepřítelem

Ozbrojené složky dezinformace používají jako způsob nekrvavého boje s nepřítelem. Jinak řečeno: dezinformace je vědomě šířená nepravda za účelem někoho poškodit nebo očernit. Nejznámější dezinformaci vypustila v době studené války přes okrajovou tiskovou agenturu sovětská tajná služba KGB. Obsahem bylo, že Američané vyrobili vir způsobující nemoc AIDS. Zpráva se pak virálně šířila po celém světě. Smyslem bylo oslabit protivníka, s nímž Sověti prohrávali na všech frontách.

Většina nepravdivých věcí, s nimiž se stýkáme v médiích, jsou však misinformations, tedy sdělení šířené z neznalosti nebo obyčejné blbosti. Klasická vydavatelství platí ročně milióny korun za to, že se jejich redaktoři dopustí podobných chyb. Ve většině případů však rozhodují civilní soudy, takže to jde mimo trestní právo.

Mimochodem, české soudy v posledních deseti letech hodně zvýšily odškodnění. Tak to má být a tak je to správné. Na jedné straně svoboda slova a na druhé odpovědnost.

Nové náboženství

Problém nastal, když si různí aktivisté z neziskového sektoru našli novou zálibu v boji proti svým názorovým oponentům. Začali šmahem všechny označovat za dezinformátory, tedy lidi, kteří organizovaně a záměrně šíří propagandu cizí moci. Prostředkem se stalo „nahlašování nevhodného obsahu“ na sociálních sítích. Obzvlášť silně v tom byli lidé z radikálně levicového prostředí, pro něž opačný názor rovná se dezinformace nebo fašismus.

Obrovský boom „bojovníků s dezinformacemi“ nastal po roce 2016 (brexit v Británii, vítězství Trumpa v USA). Příběh o vlivu dezinformací na volební chování lidí se ve vlivných kruzích stal zdůvodněním, proč se věci nedějí, jak oni očekávali. Z boje proti dezinformacím se stalo nové náboženství.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!