Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Shutterstock

Pavel Páral: Inflace se snížila, ale k optimismu je pořád ještě daleko

Přestože to na první pohled není z čerstvě zveřejněných čísel moc zřetelné, únorový vývoj potvrdil předpověď, že letos to s inflací bude zřetelně lepší než loni. Na jásání ale není vhodná chvíle, protože ceny zjevně dál porostou víc, než se nám bude líbit, a perspektiva, s níž počítá ČNB, že se inflace do přelomu letošního a příštího roku vrátí hodně blízko ke kýženým dvěma procentům, se nejeví moc realisticky.

Samotné číslo, podle něhož ceny od loňského února do toho letošního narostly o 16,7 procenta, zatímco v lednu to bylo 17,5 nám toho mnoho neřekne. Je to porovnání méně důležité než skutečnost, že v loňském únoru ceny oproti loňskému lednu vyskočily o 1,2 procenta a letos z ledna na únor jen o 0,6. Prudkost zdražování je tak oproti loňsku zjevně nižší. Navíc loni během jara a léta ceny z měsíce na měsíc prudce skákaly vzhůru právě pod vlivem zdražování plynu a elektřiny.

To by se letos nemělo opakovat a i z únorových výsledků je to znát. Proto lze očekávat, že bude citelně klesat i ta nejčastěji uváděná roční inflace. Analytici odhadují, že to muže být až o procentní bod každý měsíc. Až někam na úroveň deseti procent. Bude to odpovídat tomu, že se zdražování bude počítat ve vztahu k už tak vysoké loňské drahotě.

Co bude pak, je zatím dost nejasné. Až v létě by se mělo ukázat, nakolik jsou úrokové sazby, jimiž ČNB bojuje s inflací, nastaveny na dostatečně vysoké úrovni.

Už nyní lze ale říct, že celkově ceny dál rostou i bez energií více, než je zdrávo a než odpovídá pouhému promítnutí dražších energií do cen ve výrobě i službách. A už to není jen v jednom omezeném sektoru, ale prakticky plošně, kam se člověk podívá. Podstatné teď bude, nakolik budou nyní silné tlaky na růst mezd. Platy dosud rostou ročně zhruba v průměru o sedm procent, tedy mnohem méně, než činí inflace, působí proto stále proti zdražování. Tohle snižování reálných mezd však nemůže vydržet příliš dlouho.

Zvláště když se množí informace o rostoucí ziskovosti firem, které celkem logicky vydělávají na zdražování. A hlavně ekonomika se celkově přes původní očekávání příliš nepropadla a stále je velmi nízká nezaměstnanost dosahující výrazně nejnižších hodnot v celé EU. Vyjednávací pozice zaměstnanců tak zesiluje. Ale pokud růst mezd nějak citelně zrychlí, bude s dalším snižováním inflace asi dost velký problém.