Podnikatel Vivek Ramaswamy chce kandidovat na prezidenta USA

Podnikatel Vivek Ramaswamy chce kandidovat na prezidenta USA Zdroj: Gage Skidmore - https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/52588561413/

Petr Sokol: Povedou Ameriku Indové? Na prezidenta USA kandiduje už druhý politik s indickými kořeny

Často se mluví o tom, že nás čeká globální nástup indické éry. Indie brzo v počtu obyvatel předstihne Čínu a na rychlém vzestupu je i její ekonomika. S tímhle trendem ovšem souvisí i pozoruhodný nástup osobností s indickými kořeny do čela zavedených západních demokracií.

„Indičtí“ premiéři v Evropě

Když se v prosinci vrátil do funkce Taoiseacha, tedy irského premiéra, Leo Varadkar, stal se již třetí aktuální hlavou evropské vlády, jejíž předci pocházejí z indického subkontinentu. Středopravicový politik strany Irský kmen (Fina Gael) se narodil v Dublinu, ale jeho otec je rodákem z indické Bombaje, odkud odešel do Británie a Irska pracovat jako lékař.

Babush a Infosys

Podobný příběh má i současný portugalský premiér ze Socialistické strany António Costa. Jeho předci z otcovy strany pro změnu pocházejí z města-státu Goa a v Indii se o něm běžně mluví jako Babushovi, což je přezdívka pro někoho oblíbeného v jazyce konkani, kterým se mluví v této bývalé portugalské kolonii.

A samozřejmě nejznámějším členem současného indického triumvirátu v čele evropských zemí je nyní šéf britského kabinetu Rishi Sunak, jehož oba rodiče pocházejí z indické komunity ve východní Africe, kam jejich rodiny ale přišly z indického Pandžábu. Britský premiér a věřící hinduista se navíc oženil s dcerou jednoho z nejbohatších Indů a zakladatele IT firmy Infosys N. R. Narayany Murthyho, takže jeho vazba na indický subkontinent je i z druhé části rodiny.

Indové proti Trumpovi

Nástup politiků indického původu nyní nabírá na obrátkách i na druhé straně Atlantiku. Americký exprezident Donald Trump má aktuálně v souboji o třetí kandidaturu za Republikánskou stranu jen dva oficiální soupeře, kteří už rozjeli kampaň před republikánskými primárkami, a oba mají stoprocentně indický původ.

Nikky nebo Nimarata

V Evropě se zatím více píše o bývalé guvernérce státu Jižní Karolína Nikki Haleyové, která se ovšem rodným jménem jmenuje Nimarata Randhawaová. Pozdější členka americké vlády právě za prezidenta Trumpa, kdy vykonávala pozici velvyslankyně USA v OSN, často mluví o tom, jaké to bylo vyrůstat na stále „černobíle“ rozděleném americkém Jihu a být „hnědou“, která nepatřila ani k jedné ze skupin. Haleyová ovšem zastává myšlenku, že Amerika není rasistická, a dokumentuje to přijetím její rodiny, kdy její otec i jako vysokoškolský učitel nosil turban, jak předepisuje rodinné sikhské vyznání, a maminka chodila po malém jihokarolínském městě Bamberg běžně v sárí. Hayleyová ostatně sama silně vystupuje proti nelegální migraci a říká, že právě legální migranti jako její rodina jsou jejími hlavními odpůrci.

Ameriku jako zemi možností Hayleyová popisuje i díky příběhu, kdy její matka sice byla vystudovaná právnička, ale v USA jako původně učitelka na základní škole vybudovala prosperující módní butik. V něm Nikki už jako mladá pomáhala a překážky státu vůči živnostníkům ji brzy politicky nasměrovaly do Republikánské strany. V ní při tom vždy patřila ke konzervativnímu křídlu. Jako politička podporovaná konzervativním hnutím Tea Party se stala historicky druhým šéfem některého z amerického státu s indickými kořeny (po guvernérovi v Louisianě Bobby Jindalovi) a vůbec první ženou i „Jihoasiatem“, jak se v USA obvykle říká Indům, v čele Jižní Karolíny. Ačkoli často kritizovala politický styl Donalda Trumpa, o němž mimo jiné prohlásila, že dělá vše, co říkáme dětem ve školce, že nesmí, vstoupila později už jako stoupající celostátní hvězda své strany do jeho kabinetu. Nyní se uchází o post první prezidentky v historii, i když američtí komentátoři se víceméně shodují, že větší šance má nyní na to, aby se nakonec stala kandidátkou Republikánské strany na viceprezidentku.

Antiwoke, s. r. o.

Dalším americkým Indem, který chce být příští rok americkým prezidentem, se před pár dny stal podnikatel Vivek Ramaswamy. Jeho rodiče přišli do USA z jihoindického státu Kérala opět jako vysokoškolsky vzdělaní odborníci. Jejich syn v Americe vybudoval biotechnologickou firmu, ale známým se stal hlavně jako kritik tzv. woke kultury, kterou za mořem silně propaguje americká levice a která se zaměřuje zejména na podporu všech menšin. Ramaswamy se v tomto boji staví například proti výuce „kritické rasové teorie“, která tvrdí, že americká historie i současnost je rasistická a brání Afroameričanům ve společenském vzestupu. Úspěšný podnikatel také kritizuje údajnou cenzuru ze strany velkých technologických firem. Podnikatel usilující o vstup do politiky je proto častým hostem konzervativních televizních talk show a napsal také knihu Woke, s. r. o., o tom, jak se levicová politická agenda prosazuje ve velkých amerických firmách. Úspěšný podnikatel také kritizuje údajnou cenzuru ze strany velkých technologických firem.

 

Indická éra

Ramaswamy se prezidentem téměř jistě nestane, ale účast v primárkách mu bez pochyby poskytne další prostor na trajektorii stoupající hvězdy americké pravice a opět zviditelnění současný nástup osobností s indickými kořeny v západní, zejména pravicové politice.

Zdá se, že indická éra je v mnoha oblastech opravdu před námi.