Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Blesk:PETR NOVOTNÝ

Expremiér Jiří Paroubek s novou partnerkou a exposlankyní Gabrielou Kalábkovou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023)
Expremiér Jiří Paroubek s novou partnerkou a exposlankyní Gabrielou Kalábkovou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023)
Expremiér Jiří Paroubek s novou partnerkou a exposlankyní Gabrielou Kalábkovou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023)
Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu. Co se bude podávat k plzničce?
Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu. Co se bude podávat k plzničce?
13
Fotogalerie

Paroubek chce sjednotit levici. To už ale před ním udělal Babiš

Jiří Paroubek vyhlásil další návrat do politiky – tentokrát zakládá stranu s názvem Nespokojení. Její cíl má být sjednocení levice, slovy Paroubka včetně komunistů. V dalších parlamentních volbách má podle bývalého premiéra vzniknout pod jménem jeho strany velká společná levicová kandidátka.

Paroubek má pravdu v tom, že v parlamentu momentálně skutečná levice chybí. Hnutí ANO reálně nedělalo levicovou politiku, ale bezbarvý populismus. Pro dostupnější bydlení nebo pro zlepšení situace samoživitelů a lidí v exekuci ANO nic moc neudělalo. Zvyšování důchodů a platů státních zaměstnanců doplňovalo snižováním daní bez náhrady pro státní rozpočet. Levicové strany zvyšují výdaje a zvyšují i příjmy, pravicové strany naopak oboje snižují. Zvyšovat příjmy a přitom snižovat výdaje je jen neideologický populismus.

Často ještě zaznívá, že vedle ANO jako starolevice jsou ještě Piráti jako nová levice. To ale taky úplně nesedí – Piráti se tak moc snažili bránit nálepce „neomarxistů“, až se téměř všech náznaků levicovosti zbavili. Přesto ale platí, že voliče levice si tyhle dvě strany zjevně rozdělily. Plus můžeme připočítat SPD, kterou dle průzkumů nadprůměrně volí právě třeba lidé v exekuci, bývalí voliči ČSSD a komunistů.

Neúspěšná Solidarita

Že tady pro další levici není prostor, bylo vidět třeba v komunálních volbách v Praze. Koalice ČSSD a Zelených Solidarita vedená Annou Šabatovou získala jen 2 %. Progresivní levici, která už je v metropoli silný proud, totiž v Praze dostatečně reprezentují Piráti a Praha sobě (dohromady 32 %), starou levici zase hnutí ANO, které stavělo kampaň na zlevnění energií a získalo v Praze nejvíc mandátů jako samostatná strana.

„Ta pravá levice“ v podobě Solidarity se snažila odlišit větší radikalitou, reálně ale na potenciální voliče působila jen jako slabší varianta Pirátů a Čižinského. A bývalí voliči ČSSD a komunistů mohli kromě ANO volit ještě SPD, která se tentokrát dostala do zastupitelstva. Takhle nějak to ve zkratce vypadá i celostátně. Levici už totiž někdo sjednotil. Že je to zrovna miliardář, to už je takový paradox dějin.

Proč Paroubek?

A teď zbývá ještě jedna otázka: proč by měl levici pozvednout zrovna Paroubek? Existuje snad jediný úspěšný comeback politika, který po neúspěchu odešel a později se zkusil vrátit? Navíc Paroubek už to jednou zkoušel, po konci v ČSSD založil stranu LEV 21 s přízviskem „Národní socialisté.“ Kandidoval s ní do europarlamentu a získal méně než půl procenta, následně odstoupil z pozice předsedy.

Když se do velké politiky zkusil vrátit Paroubkův někdejší hlavní sok Mirek Topolánek, skončilo to v prezidentské volbě taky propadákem. Není zřejmý důvod, proč by Paroubek měl dopadnout lépe. Namísto sjednocení levice ji dost možná vytvořením další mikrostrany akorát ještě více rozdělí.