Jednání vlády: Tiskovka (15.2.2023)

Jednání vlády: Tiskovka (15.2.2023) Zdroj: vlada.cz

Bohumil Pečinka: Je Fialova vláda realistická, nebo zbabělá?

Zleva i zprava se na Fialovu vládu valí dobře míněné rady, které mají charakter více či méně kvalifikovaných keců. Společně říkají: proč přichází s reformami až nyní? Jedni tvrdí: proč jsou na stole tak malé změny? Jiní: a proč jsou tak velké?

Žádná vláda od poloviny devadesátých let neprocházela takovými otřesy. Když nová vláda v lednu 2022 získala důvěru Poslanecké sněmovny, dostala od Babišova kabinetu dar v podobě nejvyšší inflace za 25 let.

Krize na krizi

Měsíc se rozkoukávala a mezitím Rusové vtrhli na Ukrajinu se všemi průvodními efekty, jako byla energetická krize. Když se z toho během tří měsíců jakž takž vymotala, čekalo ji (po 12 letech!) předsednictví Evropské unie. To znamená poloviční zaměření většiny ministrů na schůzky s jejich evropskými protějšky a vytváření společných stanovisek k různým otázkám.

Aby se ministři nenudili, nastal podzim a s ním komunální a senátní volby, které se vůdce opozice neúspěšně pokusil přeměnit v referendum o Fialově vládě. No, a když se z toho vládní koalice koncem roku otřepala, rozběhla se prezidentská kampaň.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!