Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Chci prezidentku s vizí, jak modernizovat zemi

 První kolo prezidentských voleb bylo hlavním tématem dnešního pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. Někdejší předseda TOP 09 a ministr financí Kalousek v něm otevřeně podpořil profesorku Danuši Nerudovou. „Přál bych si prezidentku, která má vizi, jak modernizovat tuto zemi, a energie, jak toho dosáhnout, z paní profesorky jde. Bez ohledu na to, že s některými jejími názory nesouhlasím,“ říká Kalousek. Marek Stoniš oponoval, že Danuše Nerudová dostala už šanci vést brněnskou Mendelovu univerzitu a neskončilo to nijak slavně. „Nevím, proč by to na Hradě mělo být jinak, Danuše Nerudová mě nijak nepřesvědčila,“ říká a přiznává, že pro něj jako pravicového konzervativního voliče je pro něj letošní nabídka kandidátů úplně zoufalá. „Čím více o kandidátech vím, tím méně se mi chce jít volit,“ vysvětluje.

Oba diskutující se ovšem shodují, že jak byly minulé prezidentské volby do jisté míry referendem o Milošovi Zemanovi, v těch letošních je dominantní téma „antibabiš. Většina lidí v prezidentských volbách volí podle toho, koho na Hradě nechce,“ říká Stoniš. „Bohužel, v minulých volbách se opravdu volilo proti Zemanovi, letos ať chceme nebo nechceme, se to nese v duchu „antibabiš“,“ doplňuje Kalousek.

Miroslavu Kalouskovi ale vadí také průběh prezidentských diskusí a otázky, které mu spíše než diskuse k prezidentské volbě připomínají zábavnou vědomostní soutěž. „Přál jsem si, aby aspoň jeden z kandidátů dostal odvahu na tyto otázky reagovat zhruba takto: „Prosím vás, já kandiduji na prezidenta republiky a nesoutěžím v AZ-kvízu, tohle si vygooglujte a mě se raději zeptejte, jak chci vykonávat funkci prezidenta republiky,“ tvrdí. „To možná pochopil Andrej Babiš, a proto se těchto debat vůbec neúčastní. S tím ovšem Kalousek nesouhlasí: „On tam nechodí, protože v diskusi není schopen obstát. Neumí formulovat větu, která začíná a končí, neovládá češtinu. Diskutovat s Andrejem Babišem je jako hrát šachy s holubem. Ten rozhází figurky, pokálí šachovnici a pak po té šachovnici chodí a naparuje se, že vyhrál,“ říká Kalousek.

Proč vlastně odmítl Miroslav Kalousek kandidovat na prezidenta?

Proč nechce, aby se hlavou státu stal generál Petr Pavel?

Jak je možné, že pro většinu občanů nehraje předlistopadová minulost Andreje Babiše i Petra Pavla rozhodující roli?

Jaké reálné šance a pravomoci má vlastně český prezident na prosazení svých vizí?

Na tyto a další otázky odpovídá dnešní vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.