Video placeholde
První minuty roku 2023 v centru Prahy. (1. leden 2023)
První minuty roku 2023 v centru Prahy. (1. leden 2023)
Takto vypadaly první minuty roku 2023 v centru Prahy. (1. leden 2023)
Takto vypadaly první minuty roku 2023 v centru Prahy. (1. leden 2023)
Takto vypadaly první minuty roku 2023 v centru Prahy. (1. leden 2023)
18
Fotogalerie

Od příštího roku bude v kalendáři 31. prosinec konečně oficiálně svátkem hňupů

Tato zdánlivě nedůležitá kosmetická změna v zápisu v kalendáři (protože fakticky to tak už dlouho je) se přitom chystá již několik let. Dosud všechny vlády doufaly, že se zásahu do kalendáře vyhnou tím, když odpovědnost za nejhlučnější a nejšpinavější den, respektive noc roku, přehodí na obce, ty že znají potřeby svých obyvatel lépe. Opak je ale pravdou, jak se ukázalo. 

Jak jinak, v čele měst, jež zcela selhaly, je Praha. V ní už před třemi lety radní rozhodli, že se zábavní pyrotechnika nebude smět v centru používat právě během dne k tomu hlasem lidu určenému (sic!). Pražští zastupitelé jako vždy udělali pravý opak, než co jejich voliči chtěli - jako král v Šíleně smutné princezně, který zakázal smích, oni zakázali radovánky, na něž se chudí duchem těší celý rok. Respektive nezakázali oslavy jako takové, tak pomýlení nejsou ani oni; rozhodli se sáhnout lůze na nejmilejší hračku: petardy, rachejtle, ohňostroje… 

Pražská slepá ulička

Dokonce ti smělci vyhlásili pokuty za porušení, zamnuli si ruce (spolu s pár poblázněnými aktivisty, kteří trapně upozorňují na umírající a trpící zvířata, jakoby lidem mělo co záležet na někom jiném) a pokynuli policii, aby se chopila výkonu. 

Tak i na přelomu loňského a letošního roku propukla v ulicích historického centra Prahy předem prohraná honička mužů zákona se stovkami Pražanů, kteří dle hesla „čím větší blbec, tím větší rámus a bordel” vyrazili do městem vyhlášené ‘tiché zóny’, aby ukázali, kdo je tady skutečně pánem. 

Opět se třásla okna, malé děti ječely hrůzou a seznamovaly se s prvními epileptickými záchvaty, ptactvo bylo odstřelováno, mučeno a vražděno, psi, kočky, zajíci (ano, na Petříně žijí i oni) a další živí tvorové prožívali nepopsatelná muka a mnozí se v hrůze pokoušeli o sebevraždu (nebo aspoň pokousali své pánečky, kteří se je snažili marně konejšit), k nebývale teplému nebi stoupaly mraky jedovatých látek, a dole pod tím halekali idioti, kteří se konečně po roce zase dočkali - teď můžou ukázat, že jsou tady taky, a hlavně že se s nimi musí počítat, protože, holečku, kdo z vás chytrolínů, obránců přírody, politiků či vědců svede beztrestně rozpoutat s takovým gustem a bezohledností bleskový Armageddon, cha?  

Detence pro slabé

Protože se ukázalo, že hňupů je v Česku výrazná přesila a pořádkové síly si s nimi nedokážou poradit, muselo logicky dojít k přehodnocení situace. Místo zákazů se všecko povolí a svátek hňupů bude oficiální. Úvaha to není špatná - mnozí dělají brajgl jen proto, že jim to někdo „nahoře“ anebo „chytřejší“ zakazuje a odvolává se dokonce nestydatě na jakési ohledy, slušnost, bezpečnost a ekologii. Je tedy možné, že oficiálním svátkem alespoň část hňupů ztratí motivaci. 

Dalším krokem, hned po oficiální úpravě v kalendáři a zrušení všech silvestrovských pyrotechnických omezení, bude vytvoření detenčních center pro slabé a bojácné jedince, tedy menšinu, která se doteď tak nehorázně snažila prosadit svůj omezující elitářský postoj a tím prachsprostě upírala právo hňupům na to svobodně děsit a týrat vše živé. 

Každá obec bude muset během roku vybudovat dostatek odhlučněných místností. Už během letošního jara, hned po prezidentských volbách, proběhne sčítání slabých kusů a humanistů, ekologů a vůbec podobné sebranky, budou jim vpraveny pod kůži na krk čipy (jako zvířatům, jejichž blaho a životy ti fantastové tak hájí), aby pak jednatřicátého prosince letošního roku proběhlo jejich umístění do vypolstrovaných sklepů a cel co nejhladčeji. 

Co si budeme povídat, jsou to zákeřní protivníci - ještě by mohli zkoušet přímo na ulicích polívat zažehnuté dělobuchy vodou a mávat bordel dělajícím občanům před očima vyděračskými fotkami a videi zvířat umírajících po zasažení zábavní pyrotechnikou.

Tomu všemu hodlají nové změny předejít. Příští Silvestr tak bude konečně oficiálně oslavou hňupství, tedy svobodně ohlušující, násilný, jedovatý a agresivní.