Na Pirátské lodi proběhla druhá tisková konference, kde lídři strany zhodnotili dosavadní úspěch

Na Pirátské lodi proběhla druhá tisková konference, kde lídři strany zhodnotili dosavadní úspěch Zdroj: Blesk:Martin Přibyl

Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
Pokračování přerušeného ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. (24. listopadu 2022)
14
Fotogalerie

Možná pražská koalice na vládním půdorysu ztroskotala na aroganci a amatérismu Piráta Hřiba

Dosluhující primátor Prahy Zdeněk Hřib vedl dosavadní vyjednávání o budoucí pražské vládě podobně, jako si vedl v čele našeho hlavního města minulé čtyři roky: Špatně, chaoticky, umanutě a dětinsky. Ještě včera, tedy den před klíčovým jednáním s potenciálním koaličním partnerem a vítězem pražských komunálních voleb, hnutím SPOLU, napsal na Twitter (byl Mikuláš): „Uhlí proto nebylo vůbec potřeba. Schovali jsme si ho ale na zítra pro vyjednavače SPOLU za to, jak se dostatečně nevěnují domlouvání nové pražské koalice a už se to hrozně táhne. Snad se polepší!“ Takže vyjednavači kolem pražského lídra Bohuslava Svobody Piráty vyslyšeli a polepšili se: Definitivně poslali, řečeno mikulášskou symbolikou, Piráty k čertu.

Nutno říci, že konečně. Více než dva měsíce pražského bezvládí, kdy se někdejší vláda v čele se Zdeňkem Hřibem a Janem Čižinským z posledních záchvěvů a bez voličského mandátu snažila uspokojit kamarády a kamarády svých kamarádů (vizte snahu vypovědět smlouvu o pronájmu pražských přístavišť atd.), začalo být ostudné, nedůstojné a v rozporu s primárními potřebami hlavního města.

A proč tedy nakonec nad Prahou nezavládne koalice na vládním půdorysu, kterou si tak přáli celostátní lídři vládních stran?

Trucovitý Hřib

Nabízím tyto tři hlavní důvody:

Trucovité spojenectví Pirátů Zdeňka Hřiba s hnutím Praha sobě Jana Čižinského v koalici Aliance pro stabilitu. Podmínka, že budou jednat o případné vládě s hnutím SPOLU nerozlučně, byla pro tým Bohuslava Svobody z mnoha důvodů nepřijatelná. Především by se dominantní ODS v novém vedení města ocitla v nevýhodném, de facto menšinovém postavení. Pokračovala by totiž dosavadní koalice Pirátů, STAN, TOP 09, lidovců a Prahy sobě, doplněná o několik občanských demokratů bez reálné možnosti obrátit dosavadní chaos v řízení Prahy v racionální správu.

Kombinace typického pirátského autismu (chcete-li ajťáctví) s arogancí, která se snoubila v osobě pražského primátora Zdeňka Hřiba. Tedy to nejhorší, co si dovedete představit na člověku, který podlehl kouzlu vnějškového pozlátka veřejné funkce. Urážky oponentů. Zneužívání rozpočtu k rozhazování peněz za projekty sloužící jen k obživě přísavek, jež by se na konkurenčním pracovním trhu nikdy neměly šanci uživit. Ne náhodou se Hřib obklopil více než deseti dobře honorovanými zbytečnými poradci.

Souručenství s Prahou sobě, tedy hnutím, jemuž pražští Piráti podepsali bianko šek k demolici pražské veřejné dopravy a které dostalo tvář v tragikomickém náměstkovi pro dopravu Adamu Scheinherrovi, po němž se bude doprava v Praze vzpamatovávat možná déle než jedno volební období. Je nutné ovšem upozornit na šokující míru (ne)soudnosti koalice SPOLU, která v posledním svém návrhu na personální obsazení nové rady za účasti Pirátů předložila nabídku, aby tito chaoti obsadili dva silové posty: radního pro majetek a dopravu. Což je podobné jako jmenovat kunu velitelem kurníku.

I to se však pražským Pirátům zdálo málo. Inu, jak se říká, kdo chce víc, nemá nic. A v politice odchází do opozice.

Opoziční smlouva č. 2

Co se v Praze bude dít dále?

Bohuslav Svoboda začne vyjednávat s lídrem ANO Patrikem Nacherem o podmínkách menšinové podpory vlády SPOLU v Praze. A ocitne se na minovém poli, nikoli však z důvodů programové neshody, případně dalších podmínek, jež si může hnutí ANO klást pro svou podporu nové pražské vládě. Bude především pod opoziční a bezesporu mediální palbou, kdy bude vyvoláván duch někdejší opoziční smlouvy mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem z roku 1998, kterým tito politici vyřešili mocenský pat, vzešlý z tehdejších parlamentních voleb. Na opoziční smlouvu doplatila ztrátou kreditu především ODS, protože se spojila s úhlavním ideovým nepřítelem. Což do jisté míry hrozí i té dnešní ODS a jejímu předsedovi Petru Fialovi, jakkoliv mají s tehdejšími občanskými demokraty už jen pramálo společného. „Jak je možné, že se měsíc před prezidentskými volbami spojila ODS v Praze s Andrejem Babišem, tedy trestně stíhaným estébákem, dotačním podvodníkem a člověkem, který tuto zemi dovedl k morálnímu i ekonomickému úpadku?“ „Zrada na voličích, kteří ve volbách dali svůj hlas morálce, slušnosti a cestě na Západ!“ Těch argumentů, podpásových více, méně nebo vůbec, bude jistě celá řada.

Záleží především, jak silná bude případná menšinová vláda SPOLU programově, personálně i argumentačně.

Ale pokud budou Piráti (s podporou Prahy sobě) v opozici politicky obratní podobně jako dosud, mohla by to ustát. Praha si rozhodně oddychne úlevou.