Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš 17. listopadu 2022

Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš 17. listopadu 2022 Zdroj: Twitter; Renata Matějková; Koláž reflex.cz

Zástupci ANO na Národní třídě: Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček (17.11.2022)
17. listopad 2022: Kandidát na prezidenta Petr Pavel na Národní třídě
17. listopad 2022 na Národní třídě: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová s rodinou
Andrej Babiš na Národní třídě 17. listopadu 2022
17. listopad 2022: Kandidát na prezidenta Petr Pavel na Národní třídě
19
Fotogalerie

Co dělali včera hlavní prezidentští kandidáti? Babiš se plížil ráno, Pavel se kál a Nerudová „dělala“ kampaň

Kromě klasických oslav, které 17. listopad nabízí každý rok, jsme ten letošní měli okořeněný ještě přítomností prezidentských kandidátů a jejich vyjádřeními k událostem starým 33 let. Zatímco vládní představitelé a jejich věnce nikoho tak moc nezajímají a současný prezident se pro jistotu ani neukázal, na chování trojice favoritů prezidentských voleb se už daly pozorovat zajímavé věci. Pojďme si to rozebrat.

Začneme Andrejem Babišem. Jen málokterý politik na světě se může „pochlubit“ tím, že se v době státního svátku musel k pomníkům plížit ve velmi brzkých ranních hodinách. Jako tajný agent se v oranžovém světle lamp vždy proplížil na Národní třídu položit věnec, zatímco za jeho zády hučela popelářská auta a metací vozy. Skutečně důstojný obraz hodný evropského státníka, kterým se vždy cítil být.

Tentokrát dorazil Babiš až v osm hodin ráno. Tedy krátce po svítání, ještě v podzimním mlžném oparu. Společnost mu dělali Havlíček a Schillerová. Jediní lidé, jejichž jména Andrej Babiš zná zpaměti. Člen StB, komunistický kádr, donašeč a pracovník zahraničního obchodu po položení věnců uvedl, že největším přínosem 17. listopadu 1989 byla svoboda cestování. Sám byl v ten den v Maroku. Dále se expremiér pustil do perverzního obviňování současného stavu České republiky. Prý tu upadá svoboda slova a média razí jeden správný názor, poznamenal majitel deníků MF Dnes, Lidové noviny a Metro, internetových portálů iDnes, lidovky.cz a expres.cz i televizní stanice Óčko a rádia Impuls.

Traumata Babiše a Pavla

Andrej Babiš má zkrátka ze 17. listopadu trauma. Byl totiž výstavním symbolem té strany, která v roce 1989 prohrála, a i když se mu po revoluci vedlo ještě lépe, lidé mu jeho odpornou minulost nikdy nepřestanou připomínat a u památníků se ona traumata vrací. Stejné trauma pak má i Petr Pavel. Ten byl členem, dokonce důstojníkem přímo represivní složky státu – Československé lidové armády. Přísahal, že bude socialismus bránit. K tomu byl také předsedou Základní organizace KSČ. V době těsně před sametovou revolucí procházel výcvikem ve zpravodajské rozvědce a uvažovalo se o jeho nasazení na Západě. Jenže zatímco Andrej Babiš pokračoval po roce 1989 v mafiánských praktikách a množení svého impéria, Petr Pavel se pokusil vykoupit.

K oslavám 17. listopadu pak přistoupil Petr Pavel s pokorou. Neúčastnil se hromadných akcí. Přišel jen na Národní třídu zapálit svíčku a pak se kál za to, že před rokem 1989 nedokázal identifikovat komunismus jako špatný. „Mám velký respekt ke všem, kteří ohledně zločinnosti komunistického režimu měli nejen jasno, ale měli také odvahu se mu postavit. Mrzí mě, že jsem nebyl mezi nimi. Jsem jim vděčný, že hodnoty, za které oni bojovali, jsem mohl pak hájit i já,“ napsal na Twitter Pavel. Sympatické gesto a snaha „nepřekážet“ lidem, pro které je tento svátek tím nejdůležitějším v roce i kvůli tomu, jak se k nim či jejich blízkým předchozí režim choval.

Největší výhodu měla v tento den Danuše Nerudová. V době sametové revoluce jí bylo deset let a není tak zatěžkána žádným břemenem minulého režimu. Na Národní třídu dorazila s početným štábem podporovatelů a manželem. Zapálila svíčku, rozdala usměvavé fotografie, zdravila se s lidmi. Potud vše v pořádku. Jenže ve tři hodiny zamířila na Albertov na Pochod za demokracii, který organizoval starosta z Tetína Matěj Hlavatý. A tam se udála bizarní scénka.

Kdo smí být v čele?

Pochod za demokracii byl s trochou nadsázky svolán na Twitteru, kde je starosta Hlavatý dost aktivní. Ten si mezi dalšími českými influencery na této soc. síti vybral ambasadory pochodu, mezi nimi třeba Danu Drábovou nebo exmoderátorku ČT Světlanu Witowskou. Ty měly pochopitelně místo vpředu. Jenže najednou se mezi nimi objevila Danuše Nerudová a blesky fotoaparátů cvakaly naplno. Witowská se z čela stáhla a postěžovala si na Twitteru: Díky organizátorům Pochodu za demokracii, za pozvání, super nápad! Škoda, že si Danuše Nerudová spletla pochod s kampaní, a ač nebyla ambasadorkou, obsadila čelo průvodu. Holt, někdo nemá cit pro situaci,“ napsala. Nerudová se ohradila, že ji do průvodu pozval jeden z promotérů akce, plzeňský primář Martin Straka, který to potvrdil.

Celý spor přerostl do absurdních rozměrů v přestřelku na sociálních sítích, kde si to dámy vyříkávaly. Zatímco Danuše Nerudová si skutečně nepočínala příliš obratně a hezkou akci skutečně využila ke své propagaci, těžko jí to příliš vyčítat, pozvání do pochodu skutečně měla. Jsme na začátku kampaně a boj o hlasy už odstartoval. Je také fér dodat, že Světlana Witowská je partnerkou bývalého diplomata Petra Koláře, který aktuálně pracuje ve štábu prezidentského kandidáta Petra Pavla. Tenhle sváteční incident ukázal tři věci – letošní prezidentská kampaň bude opravdu tvrdá, hádat se mezi sebou budou i kandidáti podpoření koalicí SPOLU a přemíra snahy ve státní svátek vám může v konečném součtu body spíše ubrat.