Elon Musk s maminkou Made Muckovou

Elon Musk s maminkou Made Muckovou Zdroj: ČTK / AP / Evan Agostini

Elon Musk šetří, kde se dá - na zaměstnancích, na dezinformacích, na Ukrajině

Po masovém propouštění z nově odkoupeného Twitteru a rozpačitě přijatého nápadu o zpoplatnění verifikačních značek, informovala CNN o tom, že Musk začal odstřihávat Ukrajinu od svých Starlink satelitů. Protože Elon Musk vás nechce nechat zapomenout na to, že je ve skutečnosti záporák z bondovky. 

Jak asi víte, nejbohatší člověk světa, podnikatel Elon Musk, v týdnu převzal vedení nad Twitterem, jedné z největších sociálních sítí na světě. Musk se nechal k velkému nákupu vypsychovat samotnou platformou a za společnost zaplatil čtyřicet čtyři miliard dolarů, přičemž nezanedbatelnou část těch peněz pomohly zaplatit banky. 

Musk okamžitě po převzetí rozpustil devítičlennou správní radu Twitteru, stal se jejím jediným ředitelem a v podstatě začal okamžitě sekat výdaje. Tím největším jsou pochopitelně zaměstnanci, takže Twitter koncem týdne propustil jedním šmahem polovinu všech pracovníků. Drtivá většina z nich o tom byla informována emailem. “Tohle je váš poslední den ve firmě,” znělo v textu mailu. 

Musk se k tomu vyjádřil tak, že všichni zaměstnanci odcházejí s tříměsíčním platem a “Bohužel není jiná cesta, když společnost prodělává čtyři miliony dolarů denně.” Což je samozřejmě pravda, ale takhle to skoro zní jako by bylo kupování prodělečné sociální sítě… úplně stupidní nápad.

Dalším probíraným krokem, který má Twitteru zajistit nějaký příjem, jsou modré fajfky. Víte, co myslím. Modré fajfky u jmen, kterými Twitter označuje verifikované a ověřené účty. Abyste si mohli být jisti, že čtete například tweety pravého Elona Muska a nikoli satirický účet. V Česku si na to tolik nehrajem, protože… no, málokdy je mezi pravými a satirickými účty rozdíl. Každopádně Musk navrhuje, že si fajfku bude moci pořídit každý za malý poplatek osmi dolarů měsíčně. “Moc lidu!” napsal k tomu. 

Odborníci samozřejmě poukazují na to, že když si bude moct koupit fajfku kdokoli, bude mnohem těžší bojovat s dezinformacemi. Ale vzhledem k tomu, že restrikce na obsah sítě byly jedním z hlavních důvodů, proč miliardář síť kupoval, dezinformace ho nejspíš trápit nebudou. Tak uvidíme, který Jiří Ovčáček se u nás verifikuje jako první. 

Reálně digitální válka 

V sobotu zároveň CNN zveřejnila s ohledem na své ukrajinské zdroje informaci o tom, že na Ukrajině přestalo fungovat třináct set terminálů Muskovy satelitní sítě. A překvapivě to představuje obtíže nejen pro válkou zasažené civilisty, ale i pro ukrajinskou armádu. Musk už v polovině října upozorňoval, že nadále nebude poskytovat válce stižené zemi služby zadarmo, ale později svůj výrok stáhl. 

Požádal ale Pentagon o jednání s tím, jestli nemohou platit provoz Starlinku oni. Jednání údajně pořád probíhají. Provoz jednoho terminálu má měsíčně stát něco málo přes šedesát tisíc korun. Od té doby, co Space X přestává služby provozovat zdarma, prosila Ukrajina o podporu už i Brity, kteří sice oficiálně odmítli s tím, že jsou jejich peníze lépe využitelné jinde, ale podle CNN na provoz terminálů nějakou tu libru pustili. Podobně jsou na tom iPoláci.

Zkrátka to vypadá, že nejbohatší člověk na světě šetří, kde se dá. Což je samozřejmě v pořádku a má na to plné právo, jen by se člověku mnohem lépe spalo, kdyby tady pan Bondovský záporák neodstřihával Ukrajince od sítě poté, co navrhne na Twitteru v podstatě proputinovské řešení konfliktu na Ukrajině… a nekoupí Twitter poté, co tvrdí, že boj společnosti s dezinformacemi je proti principům svobody slova.