Video placeholde
Předvolební debata Blesku: Petr Hladík (kandiduje za KDU-ČSL a STAN) a Marek Lahoda (Piráti)
Předvolební debata Blesku: Petr Hladík Petr Hladík (kandiduje za KDU-ČSL a STAN).
Předvolební debata Blesku:  Markéta Vaňková (za ODS a TOP 09), René Černý (ANO), Petr Hladík (kandiduje za KDU-ČSL a STAN), Marek Lahoda (Piráti) a Jiří Oliva (ČSSD)
Lidovci rozhodovali o podpoře pro Petra Hladíka, kterů i po razii v Brně zůstal adeptem na ministra (20.10.2022)
Lidovci rozhodovali o podpoře pro Petra Hladíka, kterů i po razii v Brně zůstal adeptem na ministra (20.10.2022)
9
Fotogalerie

Ze Stoky hop na Taxis. Je Brno zlatá loď, nebo moravské Palermo?

Taxis, to je název aktuální kauzy, kvůli níž policie zasahovala nejen na radnici Brno-střed či brněnském magistrátu a pozatýkala v několika vlnách víc než tucet lidí podezřelých z machinací s nemovitostmi.

Název vyšetřovatelé zvolili prý kvůli systému odměn za „výpomoc“. Svým způsobem v Brně fungovalo cosi jako podvodná sázková kancelář specializující se na cinknuté privatizace nemovitostí. V takové sázkové kanceláři se přece může jakoby nic a hlavně na první pohled nevinně potkat zdánlivě ctihodný politik s grázlem z podsvětí, oba si přijdou na své a kdo jim co dokáže.

Nomen omen

Stejně jako Stoka je i Taxis název výmluvný. Teď jen komu Taxisův příkop (zpod kterého podle některých dokonce jakousi nepřímou kanalizační přípojkou může vést trubka až ke Stoce) zlomí vaz. 

Brněnská politicko-podnikatelská korupční chobotnice totiž zřejmě zasahuje chapadly mnohem dál, než jen ke kupčení s městskými prostory. Policie teprve začíná hustou síť vztahů, podvodů, nastrčených pseudonájemníků a žadatelů o koupi… rozplétat.

Lidí ve vazbě není málo. Navíc se kauza až nepříjemně otírá třeba i o ministra spravedlnosti Blažka nebo kandidáta na ministra životního prostředí a náměstka brněnské primátorky Hladíka – kapičky bahna také opakovaně ulpěly i na primátorce Brna Vaňkové, která ale dál tvrdí, že jde o optický klam, ona je čistá jako sníh. Můžeme se těšit na napínavý boj kdo s koho.

Po pár dnech ve vazbě a po konfrontaci s odposlechy už ruply nervy mnohým a s vidinou mírnějších trestů se z nich stali ochotní práskači. Po pádu na Taxisu už taky začali někteří z prvních zatčených zpívat.  

Proč Brno?

Jako v nechutně zapáchající Stoce, v níž už byl odsouzen například bývalý člen ANO Jiří Švachula, se i tentokrát ukazuje, jak nestoudně životaschopný je dobře promazaný mazaný systém podvodů kolem lukrativních brněnských nemovitostí. A že na klientelistické gangy, jež tvoří hamižní politici ve státní správě a na ně navázaní podnikatelé a podsvětí, jsou kontrolní mechanismy krátké.

Ovšem teď se role alespoň dočasně obrátily a nejen Brňané uzavírají sázky, kdo další nezvládne Taxisův příkop vyšetřování.

Mnozí se taky ptají, proč právě zase Brno. Naše Brnečko, zlatá loď, město, jež je dokonce podle mezinárodních tabulek lepší pro život než stověžatá Praha. Je to tím, že je menší, výnosných soust je méně, o to ostřeji se o ně bojuje, takže nakonec něco musí zákonitě uniknout ven? Nebo jsou moravští policisté statečnější a ostřejší hoši než pražští? Možná je to taky tím, že brněnská galerka a ‘její’ lokální politici nejsou tak protřelí jako pražští.

Anebo ti nejschopnější gangsteři v dresech politických stran z jihu Moravy už dávno odešli do Prahy… Ovšem i tam občas z Brna trocha toho zápachu zavane. Své o tom ví nejen Babišovi věrní Faltýnek se Schillerovou, ale čerstvě právě i ministr Blažek a ministr čekatel Hladík. Vzhledem k náročnosti Taxisu by se jim hodilo, kdyby začali trénovat parkur.