Lukáš Nečesaný

Lukáš Nečesaný Zdroj: ČTK

Lukáš Nečesaný byl Vrchním soudem v Praze pravomocně zproštěn viny 27. března 2019.
Lukáš Nečesaný byl Vrchním soudem v Praze pravomocně zproštěn viny 27. března 2019.
Lukáš Nečesaný byl Vrchním soudem v Praze pravomocně zproštěn viny 27. března 2019.
Lukáš Nečesaný znovu stanul před Krajským soudem v Hradci Králové
Lukáš Nečesaný byl osvobozen loni v listopadu.
9
Fotogalerie

Nečesaný se najedl a justice zůstala celá? Aneb pokus o win-win řešení

Nečesaný vysoudil od státu odškodnění 1,7 milionu korun, žádal ale desetkrát tolik. Za pokus o loupežnou vraždu kadeřnice v roce 2013 v Hořicích byl tehdy středoškolák Lukáš Nečesaný stíhaný šest let, během nichž si dva roky ve vězení odseděl. Vinu vždy odmítal a soudy nakonec po neuvěřitelném kolotoči (soud v Hradci Králové ho opakovaně poslal za mříže, dvakrát byl zproštěn viny) skončily v roce 2019 jeho definitivním osvobozením pro nedostatek důkazů.

Nečesaný již získal od státu 1,2 milionu korun jako odškodnění za nezákonné stíhání, pobyt ve vazbě a ve vězení. On však žaloval stát o dalších 18,8 milionů. To, že mu Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal 1,7 milionu, by se tedy mohlo zdát málo. Ve skutečnosti jde ale svým způsobem o významné gesto české justice, neboť tak velké částky se nezákonně stíhaným a poškozeným u nás vyplácejí jen velmi výjimečně – to uznal i Nečesaného advokát.

Dalo by se tomu tedy snad říkat win-win řešení. Obě strany ustoupily a obě svým způsobem vyhrály. Stát přiznal významně vyšší částku než obvykle, čímž se Nečesanému znovu jasně omluvil. Tím Lukáš Nečesaný vlastně dosáhl svého – jednoznačně byl potvrzen jako nezákonně stíhaný a justicí poškozený a za to také odškodněný. Zda to tak bude on sám brát, se teprve ukáže, jeho advokát možnost odvolání nevyloučil.

Nečesaný osobně k soudu nepřišel, žije pod novým jménem. Kdo se pokusil kadeřnici zabít a okradl ji o deset tisíc korun, se dosud nezjistilo a vzhledem k tomu, jak zfušovanou práci tehdy kriminalisté odvedli (o případu jsme detailně v minulých letech psali), se nedá příliš očekávat, že by případ kdy byl vyřešen.