Video placeholde
Most na Krym zachvátily plameny. Rusové hovořili o drobné nehodě, Ukrainci o výbuchu.
Požár na Kerčském mostě: Hořela cisterna (8.10.2022)
Požár na Kerčském mostě: Hořela cisterna (8.10.2022)
Moment výbuchu na Kerčském mostě (8.10.2022)
Moment výbuchu na Kerčském mostě (8.10.2022)
16
Fotogalerie

Katastrofy agenta Putina: Výbuch na Krymském mostě, zpotvořená mobilizace a prohry na bojišti

Bombastická stavba Krymského mostu (nazývaného též Kerčský) měla být jedním ze symbolů ruské nadřazenosti směrem k okupovanému ukrajinskému Krymu. Symbol, který zločinecká kremelská propaganda opakovaně využívala. Symbol, s kterým si hrál i prezident Vladimir Putin. Symbol, na kterém ale v sobotu ráno vybuchla bomba (nebo byl zasažen ukrajinskou raketou?), část dálnice určená pro osobní auta se zřítila do vod Kerčského průlivu a na vedlejším mostě pro vlaky vybuchovaly a hořely cisterny. V rámci ukrajinské války je to pro Rusko i Putina obrovská reputační katastrofa, která navíc přichází v době zpotvořené mobilizace a několika porážkách Rusů na východní a jižní Ukrajině. Dá se proto očekávat, že reakce Putina bude vražedná.

Krymský most, který za státní peníze postavila firma putinovského oligarchy Arkadije Rotenberga, slavnostně otevřel 15. května 2018 (tedy čtyři roky po okupaci Krymu) sám Vladimir Vladimirovič Putin. Před dvěma lety zde pak Putin udělil několika „budovatelům“ mostu Hvězdy hrdinů práce a řády Za zásluhy o vlast. „Ne všude, ne ve všech zemích, se při řešení důležitých a významných výrobních úkolů vytváří taková dělná atmosféra. Možná je to typické jen pro naši zemi, pro náš lid,“ řekl tehdy vzletně Putin. Dnes hořela na oslavovaném mostě auta a cisterny a jeho část spadla do moře. Spolu s tím ke dnu putovaly zbytky putinovské drzosti.

Generálové ukrajinské armády, vojenští poradci a analytici i prezident Volodymyr Zelenskyj přitom už nějakou dobu naznačovali, že Krymský most je jedním z legitimních cílů. Pouze se čekalo kdy, a jak se tak stane. Vzhledem k tomu, že most byl jedním z největších ruských symbolů na okupovaných ukrajinských území, bude mít sobotní útok ohromné psychologické dopady. Tohle bude ruská propaganda těžko vysvětlovat. Jakákoli varianta, proč k výbuchům a poškození mostu došlo, je totiž pro Putina nevýhodná.

Pokud by se jednalo o akci, za kterou stojí domácí odpůrci ruské moci, tak je to hrozivá zpráva pro Kreml. Mohla u toho selhat i bezpečnostní opatření, protože na most mohou vjet auta a vlaky pouze po kontrole, která má odhalit i výbušniny. Pokud byl most zasažen nějakou ukrajinskou raketou (nedá se předpokládat, že by to bylo torpédo, protože vody široko daleko kontroluje ruské námořnictvo) tak je to varování, že Ukrajinci mohou útočit i daleko na území ovládaném okupanty. Ruské vyšetřovací orgány, které jak známo odhalují vše s rychlostí, která bere dech, naznačují, že na mostě vybuchla bomba nastražená v autě. Je jedno, která z variant platí, všechny jsou pro ruskou propagandu ničivé.

Vážným problémem pro Moskvu také je, že to vyvolá velké znepokojení obyvatel na samotném Krymu, pocit ohrožení se extrémně zvýší. Přitom propaganda představovala Krymský poloostrov jako báječné místo pro klidnou dovolenou. V blízké budoucnosti může nastat i situace, že z Krymu nebudou mít Rusové jak utéct. To, když by se podařilo ukrajinským silám vytlačit ruské a proruské vojáky z jihu země. Ve výhledu jsou i další možná ohrožení Krymu. Ukrajinci už několik týdnů úspěšně útočí v širším okolí města Cherson. Několik desítek kilometrů od něj je na Dněpru přehrada Nová Kachovka – z tohoto místa putuje pitná voda na Krym. Pokud by byly dodávky vody přerušeny, bude to pro Rusko další katastrofa.

Výbuchy na mostě přicházejí rovněž v době, kdy pokračuje ofenziva ukrajinské armády v Charkovské a Luhanské oblasti (obě 30. září Rusko podvodně anektovalo). I tam Rusové už několik týdnů prohrávají.

Když k tomu všemu připočteme zpotvořenou mobilizaci a obecně neutěšený stav ruské armády, rýsují se před Putinem problémy, o kterých před několika měsíci nemohl nic tušit. Proto v posledních dnech vyhrožuje použitím taktických jaderných zbraní. To by byla další bomba, která by odeslala Rusko na léta na politické a diplomatické pohřebiště, protože by se s ním pak bavila jen malá skupina vyvrhelů ve světě.

Za akci na Krymském mostě čekejme brutální ruskou odvetu. Jenže ať to bude cokoli, nebude to pro Putina nic, co by mu pomohlo. Zřícená část mostu ukazuje, že Rusko a jeho prezident se rovněž řítí do záhuby. Kdy se tak stane, to nevíme. Ale když hoří ruský symbol, kterým  Krymský most je, je putinovská mafie zjevně v problémech.