Poslední dostupný snímek Alžběty II.

Poslední dostupný snímek Alžběty II. Zdroj: Reuters

Novorozená princezna Alžběta s rodiči v roce 1926
Zemřela královna Alžběta II.
Alžběta v roce 1929 na nádraží King’s Cross.
Alžběta na vyjížďce na koni se svým otcem v roce 1936.
Alžběta milovala od malička psy. Snímek je z roku 1936.
27
Fotogalerie

God Save the King: dědicem trůnu je král Karel III., ač se léta šeptalo i o nástupnictví Williama

Na britský trůn usedla 6. února 1952, aby po svém zesnulém otci Jiřím VI. zdědila obří koloniální impérium, které během její vlády zaniklo a nahradil jej Commonwealth. Zažila dosud 14 britských premiérů, patnáctou Liz Trussovou stihla uvítat do funkce pouhé dva dny před svým skonem. Nejraději měla podle svých slov Winstona Churchilla, pak dlouho nic, pak Johna Majora. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucím monarchou v historii britského společenství, prvním, jež v únoru letošního roku oslavil platinové sedmdesáté výročí.

Novým králem a hlavou státu Spojeného království a 15 zemí Commonwealthu se v momentě skonu své matky stal princ Charles - o oficiální korunovaci krále Karla III. se však, i přes dokonale naplánované příští dny, z pochopitelných důvodů zatím nemluví. 

Video placeholde
Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge • Videohub

Má to i jasný historický precedens: když otec Alžběty, král Jiří VI., zemřel 6. února 1952, oficiální korunovace Alžběty II. se konala až o 16 měsíců později, 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. Dle tradice není přípustné, aby radostný ceremoniál proběhl dříve než rok od smrti krále. Letní termín 2. června byl před 70 lety určen mimo jiné po dlouhých poradách s meteorology - i tak ale pršelo. Televizní přenos, první v historii podobného druhu, tehdy sledovalo na 20 milionů Britů, dalších 12 milionů ceremoniálu naslouchalo v rozhlase.

Covidový projev

Někteří ji ctili bezvýhradně, někteří méně. Všichni ji ale uznávali jako trvalou, neměnnou jistotu: většina obyvatel Společenství nikdy jiného vladaře nezažila. 

Obliba královny procházela během těch sedmi desetiletí dramatickými vzestupy a pády (největším viditelným otřesem bylo mediálně propírané manželství Charlese a Diany, jež skončilo rozvodem a následně tragickou smrtí princezny Diany), ale je možné říct, že král Karel III. bude nyní populární hlavně díky charismatu své matky. Méně výrazný dopad na zdraví monarchie měl pak nedávný „Megxit“, oficiální odchod prince Harryho a jeho manželky Meghan z „Firmy“ v roce 2020 - Harry už od svého narození nebyl přímým následníkem trůnu, takže jeho odloučení nebylo pro monarchii reálnou hrozbou.  

Důležitost královniny autority se naopak naplno projevila právě v posledních dvou a půl letech, v době covidu, kdy obliba monarchie stoupala, zatímco britská vláda činila často  špatná rozhodnutí. Byla to moudrá královna, která pronesla svůj dnes už legendární „pandemický“ projev, zaplnila svým klidem vysílací čas i titulní stránky novin a ukázala, že sama řeší obyčejné starosti běžných lidí. V listopadu 2021 pak vystoupila s projevem znovu, na mezinárodní klimatické konference COP26 v Glasgowě, kde v zelených šatech rázně zdůraznila, že jí na budoucnosti planety záleží. 

Přeskočit generaci?

Diskuse o tom, zda se po smrti Alžběty II. stane králem princ Charles, nebo zda se „přeskočí generace“ a králem bude rovnou princ William, jak si přála část veřejnosti, se přesto táhla víc než dekádu. Byť by to bylo proti ústavě, argumentovalo se chabě mimo jiné tím, že některé moderní evropské monarchie už podobný krok učinily - a vždy ku prospěchu věci.  

Má to své jisté marketingové důvody: když totiž mladičtí William a Kate vyjeli v červnu a červenci roku 2011 na svou první zahraniční pracovní cestu do Kanady, monarchie se rázem stala miláčkem celého britského Společenství; z výsledků různých sociologických výzkumů (namátkou i v Kanadě či Austrálii) pak vyplynulo, že by část veřejnosti charismatického prince Williama, který je „v nejlepších letech“ viděla v roli krále raději než Charlese. Pod tím vším navíc dřímala neutuchající nepopularita Camilly… 

Tlak veřejnosti ale racionální, spravedlivou a dohody ctící královnu Alžbětu II. ani náznakem nepřesvědčil. Již za svého života vše dokonale připravila: u lůžka, kde došlo k jejímu pokojnému skonu, stál ne náhodou nejen přímý následník trůnu, ale i jeho manželka Camilla, která Charlesovou korunovací získá titul královna manželka (Queen Consort). Na prince Williama nyní přešel Charlesův dosavadní titul vévody z Cornwallu. 

Video placeholde
Královna Alžběta zemřela. Co se bude dít? Operace London Bridge • Videohub

Byť jen v podstatě iluzorní ohrožení monarchie, jež v posledních letech vytvořili Harry s Meghan, naopak královnu, Charlese a Williama osobně i pracovně sblížilo. Podle specialisty na královskou rodinu a poradce Netflixu na seriálu Koruna, spisovatele a historika Roberta Laceyho si královna, Charles a William byli v posledních dvou letech nejblíže, co si kdy byli - všichni tři si společně často telefonovali a vedli monarchii v soudržnosti a harmonii.

Chcete-li si na život výjimečné královny Alžběty II. zavzpomínat detailněji, sáhněte po kvalitní české publikaci novinářky Anastázie Harrisové Alžběta II. – Pracující žena, která vyšla v roce 2016. Zajímavá je také čtivá kniha právě autora Roberta Laceyho William a Harry: Bitva bratrů, která je průhledem do stavu královské rodiny v posledních letech – v češtině vyšla loni. Opakovaně se v ní hovoří o tom, jak úžasný měla královna smysl pro humor.