13. července 2022 – prezident prchá ze země, demonstranti zatím bojují v ulicích metropole Kolombo

13. července 2022 – prezident prchá ze země, demonstranti zatím bojují v ulicích metropole Kolombo Zdroj: Profimedia.cz

Krize na Srí Lance (13.7.2022)
Krize na Srí Lance (13.7.2022)
Krize na Srí Lance (13.7.2022)
Krize na Srí Lance (13.7.2022)
Krize na Srí Lance (13.7.2022)
27
Fotogalerie

Rajský ostrov v ohni pekelném. Krach Srí Lanky způsobila neschopná vláda i nesmyslný ekologický experiment

Zkorumpovaní úředníci, obsazování vysokých funkcí spřízněnými nekompetentními lidmi i šíření ekonomických a ekologických bludů. Tak vypadala léta vláda rodiny Radžapaksů na Srí Lance. Výsledkem je hospodářský krach, vyhnání premiéra i prezidenta ze země a hodně nejistá budoucnost. 

Legendární čeští cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka byli v roce 1961 tak okouzleni ostrovem Cejlon (od roku 1972 Srí Lanka), že se o osm let později na něj znovu vrátili. Výsledkem byla kniha Cejlon – ráj bez andělů. Autoři by se s tímto názvem populárního cestopisu nemýlili ani dnes. Jak se ukazuje v posledních měsících, je to skutečně místo bez andělů. Letošní ekonomický a finanční krach, který se ale na obzoru rýsoval už několik let, bude odstrašujícím příkladem toho, jak skutečně nevládnout. Přitom Srí Lanka, nepatřila mezi nejchudší země světa, pohybovala se někde uprostřed světového pelotonu. Co se tedy stalo?

Bláznivé nápady

V předvolební kampani v roce 2019 Gotabaja Radžapaksa, který pak byl zvolen novým prezidentem, slíbil zemědělcům, že vláda jim odepíše všechny půjčky a najde se i „vědecký přístup“ k ukončení konfliktu mezi lidmi a slony ve vesnických oblastech (tato zvířata často ničí úrodu). Současně představil další sen – do deseti let země přejde na ekologické zemědělství. V praxi to mělo znamenat zákaz dovozu a používání syntetických hnojiv a pesticidů. Dnes už víme, že Radžapaksa představil tuto ekologickou vizi i proto, že vládě již tehdy docházely peníze na dovoz hnojiv. Tento revoluční nápad měl ale katastrofální dopady, protože bez hnojiv toho tolik nevyprodukujete – domácí produkce rýže poklesla o čtvrtinu a předtím soběstačná země ji musela začít dovážet. Ovšem za vyšší cenu a na dovoz chyběly finance. Poklesla i produkce čaje, který patří mezi významnou exportní položku Srí Lanky. V tomto případě jde odhadovaná ztráta do stovek miliónů dolarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!