Protesty v USA kvůli změně u potratů

Protesty v USA kvůli změně u potratů Zdroj: Reuters

Protesty proti zákazu potratů v USA (25.6.2022)
Protesty proti zákazu potratů v USA (25.6.2022)
Protesty proti zákazu potratů v USA (25.6.2022)
Protesty proti zákazu potratů v USA (25.6.2022)
Protesty proti zákazu potratů v USA (25.6.2022)
16
Fotogalerie

Sexuální stávka kvůli změně v potratech? Zuřící ženy nepochopily, jak funguje nejstarší trh

Dalo se čekat, že dříve či později s tím nějaké šílené aktivistky přijdou. A stalo se: Kvůli rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, který minulý týden zrušil paušální právo žen na potrat až do 6. měsíce těhotenství, se už nejzarytější odpůrkyně tohoto rozhodnutí začaly přidávat k tzv. sexuální stávce. To ovšem vyvolává řadu otázek – od toho, jak to vlastně dotyčné mají se sexem, až po pochybnosti o jejich chápání volného trhu.

Právnička, moderátorka a bojovnice za ženská práva Monique Pressleyová to na sociálních sítích napsala ještě zaobaleně: „Sexuální stávka (známá také jako abstinence) by pravděpodobně pomohla mužům uvědomit si, že mají podporovat práva žen.“ To další diskutující už se s tím nemazala: „Dámy, s nedávným rozhodnutím si myslím, že je čas, abychom všechny praktikovaly abstinenci. Zejména naše krásné dámy, které jsou vdané za soudce, senátory a jiné. Vůbec žádný sex - nechceme nic riskovat! Uvidíme, jak dlouho to vydrží.“

Na sociálních sítích se podobné příspěvky šíří pod společným označení #sexstrike (sexuální stávka). Podle deníku The New York Post se ale obdobně zaměřená hesla objevila i na některých demonstracích proti soudnímu verdiktu, které se o víkendu konaly třeba ve Washingtonu, Chicagu, Los Angeles, Seattlu, Atlantě nebo New Yorku.

Aniž bych to myslel jakkoliv zle, propagátorky sexuální stávky by bezpochyby stálo za to podrobit sociologické studii. Jen namátkou by mne zajímalo třeba:

  • Souhlasí s tzv. sexuální objektifikací žen? Pro méně znalé – ta je důležitým tématem feministických teorií a je za ni považováno chování či jednání, kdy jsou ženy vnímány jen jako předmět sexuální touhy, jako zboží, jako věc. 
  • Má být uspokojování ženské sexuality pokládáno za méně důležité než uspokojování sexuality mužské? 
  • Skutečně provozují sex jen proto, aby ukojily potřeby mužů a jim samotným by nechyběl? 
  • Má být sex nástrojem směnného obchodu?
  • Pokud považují odpírání sexu za legitimní prostředek k tomu, aby dosáhly změny soudního verdiktu, dívaly by se stejně na to, kdyby soudce/senátor podmínil změnu verdiktu/zákona naopak poskytnutím sexuálních služeb?

Raději si ani netipnu, jak by sexuální abstinentky na výše uvedené otázky odpověděly. Aniž bych ale kteroukoliv z nich osobně znal, troufnu si tvrdit, že totálně nepochopily fungování tržního prostředí. Jinak by jim muselo dojít, že když například v jednom obchodě nemají už po obědě chleba, zajde si pro něj zákazník do sousední prodejny.