Video placeholde
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policie vede zadržené osoby v kauze k výslechu (15. června 2022)
21
Fotogalerie

Náměstek primátora Hlubuček v klepetech, rozložená pražská koalice a Babišův „organizovaný zločin“

Pražskou politickou scénou otřásá korupční aféra, přičemž středem pozornosti policie je dopravní podnik. Nikoli poprvé. Na celkové hodnocení je ještě brzy, jelikož detaily kauzy budou vyplouvat postupně. O čem ale vypovídá už nyní?

Informace z vyšetřování jsou zatím kusé, ale už dnes odkrývají nevábné dění na pražském magistrátu a rozpolcené vztahy uvnitř pražské koalice. Primátor Zdeněk Hřib si vždycky dával záležet na transparentní politice, ale minimálně v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) se to nepodařilo. Tato akciová společnost není oddělena od magistrátu, je jejím vlastníkem a dosazuje do ní členy představenstva a dozorčí rady. Co je dosud známo?

V hlavní roli Hlubuček

V souvislosti s hospodařením dopravního podniku, jak zní oficiální stanovisko Národní centrály proti organizovanému zločinu, je stíháno jedenáct lidí v čele s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem (STAN). V policejní síti uvízli mimo jiné zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl napojený na STAN, ekonomický ředitel podniku Matej Augustín a čtyři členové jeho představenstva.

Podle neoficiálních zpráv souvisí razie hlavně s revitalizací okolí stanice metra Nádraží Holešovice. O budoucnosti zástavby lukrativních pozemků dopravní podnik jednal před dvěma lety, přičemž tuto akci měly provázet korupční nabídky.

Podle těchto zdrojů „organizovaná skupina“ soustředěná kolem Hlubučka a Redla plánovala, jak vytěžit peníze z dopravního podniku, VZP a středočeské správy silnic. V dosavadním zjištění policie figurují úplatky, pokusy o ovlivnění některých tendrů, nebo konspirační byty. Prověřován má být i místopředseda STAN Petr Gazdík, který ovšem o ničem neví.

Rozložená koalice

Na problémy kolem dopravního podniku už dříve upozorňovala radní Hana Marvanová. Narazila ale na Hlubučkovu nelibost, což vedlo k jejímu odchodu ze STAN.

Co je v podobných případech naprosté novum, kauza vznikla z iniciativy náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě), do jehož gesce spadá i dopravní podnik. Otevřel ji v návaznosti na aktivity Hlubučka a Redla kolem holešovických parcel.

„Já sám jsem již v minulosti podal trestní oznámení ve chvíli, kdy jsem získal podezření na pokus o korupci. Týkalo se to stejné skupiny lidí, která je předmětem policejního zásahu,“ uvedl Scheinherr a později zdůrazňoval, že policii celou dobu vyšetřování „poskytoval součinnost“.

Nehledě na podstatu kauzy to příliš nesvědčí o zdravých vztazích uvnitř Hřibovy koalice. Místo aby hrozící problémy řešili napřímo, podávají na sebe jeho náměstkové trestní oznámení. Věděli o tom koaliční partneři? Ostrá reakce primátora, jenž jako první vyzval Hlubučka k rezignaci, evokuje i doznívající spory Pirátů a STAN.

Politické reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „To je samozřejmě znepokojivá informace. Nic dalšího však nyní o tom zásahu nevíme. Nechme policii dělat její práci,“ reagoval ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan, jehož hnutí se potýká s jedním problémem za druhým.

Situací kolem Hlubučka se již zabývalo vedení STAN. Téhož dne pozastavil členství v hnutí a rezignoval na funkce náměstka primátora a členství v dozorčích radách DPP a Pražských služeb. Personální průvan jistě čeká i představenstvo a dozorčí radu dopravního podniku.

Babišovo pokrytectví

Výzvy k politické odpovědnosti zazněly ze všech stran. Ostře se vymezila opozice. „STAN je organizovaný zločin, mluvil jsem o tom opakovaně. Všichni víme, že šli do politiky loupit peníze, není to pro mě překvapením,“ reagoval Andrej Babiš.

Šéf ANO by měl být možná zdrženlivější. Osobně zasahoval proti pražské klientelistické síti bývalého prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka v éře primátorky Adriany Krnáčové.

Faltýnek dosadil své lidi na klíčová místa firem ovládaných pražským magistrátem. Hlavní roli tehdy hrála jeho šedá eminence, advokát Květoslav Hlína, jenž pracoval i pro Agrofert. Do Faltýnkovy skupiny patřil i Hlínův bývalý koncipient Martin Gillar, instalovaný v roce 2016 do čela dopravního podniku. Tento podnik fakticky řídil Hlína a dostával od něj i zakázky.

Faltýnkovu expanzi narušil až Babiš, včetně zásahů do pražské kandidátky před čtyřmi lety. Nicméně podíl jeho bývalé pravé ruky na některých pražských zakázkách včetně dopravního podniku, zaznamenaných v jeho diáři, dodnes vyšetřuje policie.

Pokud Babiš tepe „organizovaný zločin STAN“, měl by si vzpomenout na brněnskou kauzu Stoka. Zatím největší ulovenou rybou komunální politiky je bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (ANO), nepravomocně odsouzený k 9,5 letům vězení za korupci. Švachula byl podle soudu hlavou organizované zločinecké skupiny, která zmanipulovala stovky veřejných zakázek a rozdělila desítky milionů na úplatcích.

Podobně ostrá slova volil Tomio Okamura. „Vládní politicko-podnikatelský projekt má další obrovský skandál. Premiér Petr Fiala by měl hnutí STAN vyzvat, aby odstoupilo z vlády,“ říká šéf SPD, ačkoli případ s vládou nesouvisí.

Okamura však už prokázal, že by se nebránil podporovat „politicko-podnikatelský projekt“ vlády trestně stíhaného premiéra, zatíženého skandály kolem neoprávněného čerpání dotací Agrofertu i na mezinárodní úrovni.

Opakované scénáře

Nelze však ani zcela pominout, že některé scénáře se opakují už zhruba deset let. Na počátku je spektakulární policejní razie v desítkách míst, zatýkání, obvinění a masivní úniky ze živého spisu do médií, kde se mísí vážná podezření s pouhými spekulacemi. V tomto oboru vynikala hlavně obě vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci, jež často později nebyla schopna doložit svoje tvrzení u soudu.

Současný případ je v něčem podobný, což vede k předběžné opatrnosti s celkovými soudy. Před osmi lety podobně spektakulárně zasahovali Šlachtovi detektivové v jízdenkové kauze stejného podniku. Dokonce ji dozoroval stejný žalobce pražského vrchního zastupitelství Adam Borgula. Kauza skončila loni na podzim zproštěním viny všech obžalovaných.

To jistě neznamená, že dosud zveřejněná nová podezření nejsou vážná a nevyžadují rychlou reakci. Nic jiného ani nezbývá. Nacházíme se totiž ve standardní situaci, kde pro politiky platí presumpce viny.

Dnes už zase neplatí, že trestně stíhaný politik obžalovaný z dotačního podvodu se nehne z funkce, kryjí ho poddajní koaliční partneři a naprosto oddaná členská základna. Mohl přitom hystericky vykřikovat do médií, že nikdy neodstoupí, protože jde o účelovou kampaň „Palerma“, a hřímat o zločinech jiných stran. Nikomu jinému by to neprošlo.