Premiér Petr Fiala (ODS) v Poslanecké sněmovně (19.5.2022)

Premiér Petr Fiala (ODS) v Poslanecké sněmovně (19.5.2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Bohumil Pečinka: Volání po zázracích státu

Podle řady historiků začalo 20. století v Evropě v roce 1914 se zahájením první světové války, která ovlivnila celou epochu. V tomto smyslu 21. století odstartovalo až v roce 2020, když propukl covid, což zvolna pokračuje upadnutím do energetické krize.

Po covidu nás zachvátila neodůvodněná panika, které předcházely měsíce zapírání o skutečné podobě covidové infekce především ze strany Číny a na ní navázané Světové zdravotnické organizace. Následovala hysterie, život v polodiktatuře a rehabilitace všemocného státu.

Čeští premianti

Aby tuto situaci vlády svým voličům osladily, rozjelo se tištění peněz na plné obrátky. Po dvou letech nám to logicky přivodilo inflaci. Někde se ovšem tisklo více a jinde méně.

Česko bylo se svými 900 miliardami korun rozdanými lidem během dvou let v čele, takže dnes jsme i na špici v inflaci, tedy růstu cen.

V rozhovoru pro LN prohlásil člen bankovní rady Tomáš Holub, že průběh inflace má podobu upadnutí do manické fáze, kdy si řada lidí myslí, že se po covidu musí zahojit.

Stručně řečeno, v podnikatelských kruzích vzniklo přesvědčení, že kdo nezvyšuje ceny, okrádá rodinu. Mezi spotřebiteli zase, že kdo neutrácí, okrádá rodinu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!